Hoe u uw nieuwe huis kunt bedraden voor domotica

Inhoudsopgave:

Hoe u uw nieuwe huis kunt bedraden voor domotica
Hoe u uw nieuwe huis kunt bedraden voor domotica
Anonim

Hoewel de meeste enthousiastelingen domotica-apparaten in bestaande huizen installeren, worden er veel nieuwe huizen gebouwd en bedraad voor domotica. Een beetje planning vooraf tijdens het bouwproces van een nieuwe woning kan u onderweg extra werk besparen.

Elektrische bedrading

Vraag uw elektricien om neutrale draden naar alle aansluitdozen te leiden. Hoewel de meeste elektriciens dit uit beroepspraktijk doen, zorgt het kenbaar maken van uw voorkeur ervoor dat u altijd een nuldraad tot uw beschikking heeft. Neutrale draden zijn vereist voor de meeste powerline-domotica-apparaten. Als u van plan bent om in de toekomst verbeterde wandschakelaars, dimmers of toetsenborden te installeren, wilt u dat de neutrale draden beschikbaar zijn, omdat deze een driedraadsverbinding vereisen.

Aanvraag diepe aansluitdozen. Diepere aansluitdozen geven u meer ruimte om te werken, bieden plaats aan diepere inbouwapparatuur en maken uw leven in het algemeen gemakkelijker.

Laat uw elektricien extra aansluitdozen installeren en bedraden. Als je ze in eerste instantie niet kunt gebruiken, bedek ze dan met een voorplaat. Het is gemakkelijker om extra aansluitdozen te installeren tijdens de bouwfase dan om later terug te komen en ze toe te voegen.

Image
Image

Installeer leidingen

Installeer kabelgoten overal waar u een behoefte aan draden van welke aard dan ook zou kunnen verwachten. Kabelgoten zijn gescheiden van elektrische leidingen en worden gebruikt voor luidsprekerkabels, videokabels en netwerkkabels. Installeer leidingen in muren, zelfs als u niet verwacht ze meteen te gebruiken. Nogmaals, het is gemakkelijker om een stuk van de leiding te installeren tijdens de bouw dan om luidsprekerkabels door een muur te vissen nadat het huis is gebouwd.

Beëindig je leidingen in aansluitdozen, bedek ze met frontplaten en vergeet ze totdat je ze nodig hebt. Installeer ten minste één kabelgoot en aansluitdoos op ooghoogte in elke kamer om plaats te bieden aan een aanraakpaneel.

Bottom Line

Bouw een kleine, centraal gelegen kast voor het opbergen van patchpanelen, distributiepanelen en mediaservers. Zorg ervoor dat uw bedradingskast groot genoeg is voor een rack met extra bewegingsruimte, en installeer voldoende kabelkanalen in deze kamer, omdat een groot deel van uw bedrading hier zal eindigen.

Luidsprekers

Zelfs als je in eerste instantie geen audiosysteem voor het hele huis installeert, overweeg dan om het in de toekomst te plannen en elke kamer te bedraden voor plafond- of wandluidsprekers. Op een bepaald moment in de toekomst wil je misschien audio voor het hele huis aan je huis toevoegen.

Draadloze netwerken voor domotica

Je komt misschien in de verleiding om helemaal draadloos te gaan in je nieuwe huis. Draadloos heeft zijn plaats, maar het is niet zo snel als bekabelde verbindingen. Verwacht je high-traffic applicaties zoals video of streaming 4K of Ultra HD te gaan gebruiken, dan ben je beter af met bekabelde verbindingen. Door het nieuwe huis te bedraden met categorie 5e of CAT 6 is het huis toekomstbestendig voor de komende jaren.

Aanbevolen: