Inleiding tot het Connected Home

Inhoudsopgave:

Inleiding tot het Connected Home
Inleiding tot het Connected Home
Anonim

Een verbonden huis , soms ook wel een smart home genoemd, maakt gebruik van computernetwerktechnologie voor het extra gemak en de veiligheid van gezinnen. Domotica-enthousiastelingen hebben jarenlang geëxperimenteerd met connected home-gadgets. Tegenwoordig zijn er veel nieuwe slimme producten waarin huiseigenaren geïnteresseerd zijn, aangezien deze technologieën zich blijven ontwikkelen en gemakkelijker te gebruiken zijn.

Verbonden thuisnetwerktechnologieën

Moderne apparaten voor thuisgebruik gebruiken draadloze netwerkprotocollen om met elkaar te communiceren. Traditionele draadloze domotica-apparaten zijn ontworpen om te werken op mesh-netwerken met behulp van speciale protocollen zoals Z-Wave en Zigbee. Veel verbonden huizen hebben echter ook wifi-thuisnetwerken en integreren deze andere apparaten ermee (een proces dat bridging wordt genoemd). Apps voor mobiele telefoons/tablets worden vaak gebruikt om aangesloten thuisgadgets op afstand te bedienen via het thuisnetwerk. Nieuwere slimme assistenten fungeren als een hub en stellen u in staat meerdere producten vanaf uw pc te bedienen.

Image
Image

Bottom Line

Via elektronische sensoren kunnen verbonden huizen de omgevingscondities bewaken, waaronder verlichting, temperatuur en beweging. Besturingsfuncties van aangesloten huizen omvatten het manipuleren van elektromagnetische schakelaars en kleppen.

Verlichting en temperatuurregeling

De meest elementaire toepassing van traditionele domotica is lichtregeling. Met slimme dimmerschakelaars (niet te verwarren met netwerkschakelaars) kan de helderheid van elektrische lampen op afstand omhoog of omlaag worden aangepast en ook worden in- of uitgeschakeld, op aanvraag of via een vooraf ingestelde timer. Er bestaan zowel binnen- als buitenlichtregelsystemen. Ze bieden huiseigenaren een combinatie van fysiek comfort, veiligheid en potentiële energiebesparende voordelen.

Slimme thermostaten regelen verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC) in huis. Deze apparaten kunnen worden geprogrammeerd om de temperatuur in huis op verschillende tijdstippen van dag en nacht te wijzigen om energie te besparen en het comfort te maximaliseren.

Bottom Line

Verschillende soorten connected home-producten hebben thuisbeveiligingstoepassingen. Slimme deursloten en garagedeurcontrollers kunnen op afstand worden gecontroleerd en sturen ook waarschuwingsberichten via de clouddeuren wanneer deuren worden geopend. Sommige controllers kunnen ontgrendelen of opnieuw vergrendelen op afstand ondersteunen, wat handig is in situaties zoals wanneer kinderen thuiskomen van school. Slimme alarmen die rook of koolmonoxide detecteren, kunnen ook worden geconfigureerd om waarschuwingen op afstand te verzenden. Videobewakingssystemen omvatten digitale camera's voor binnen en/of buiten die video streamen naar thuisservers en externe clients.

Andere toepassingen van Connected Homes

Internetkoelkasten bevatten draadloze (vaak RFID) sensoren die de hoeveelheid producten erin volgen. Deze slimme koelkasten gebruiken ingebouwde wifi om gegevens te communiceren.

Wi-Fi-weegschalen meten het gewicht van een persoon en sturen deze naar de cloud via een Wi-Fi-thuisnetwerk.

Slimme besproeiings ("sprinkler")-controllers beheren het schema voor het besproeien van gazons en planten. Huiseigenaren die op vakantie zijn, kunnen bijvoorbeeld op afstand het besproeiingsschema voor een slimme sproeier wijzigen om zich aan te passen aan veranderende weersvoorspellingen. Met weerstations voor thuis kun je je huis verbinden met wat het weer van morgen kan brengen.

Bewegingssensoren die zijn geïntegreerd met aangesloten apparaten kunnen ook worden gebruikt om intelligentie toe te voegen aan thuisomgevingen, zoals het activeren van een plafondventilator om in te schakelen wanneer iemand een kamer binnenkomt of om lichten uit te schakelen wanneer iemand weggaat. Spraaksensoren en/of gezichtsdetectietechnologieën kunnen personen herkennen en muziek streamen volgens vooraf ingestelde individuele voorkeuren.

Problemen met verbonden huizen

Domotica en connected home-technologie hebben van oudsher verschillende draadloze en netwerkcommunicatiestandaarden met zich meegebracht. Consumenten kunnen producten van verschillende leveranciers soms niet mixen en matchen en kunnen al hun functies correct laten samenwerken. Het kan ook aanzienlijke extra inspanning vergen om de nodige technische details van elk type te leren om ze te configureren en te integreren in het thuisnetwerk.

In sommige delen van de wereld vervangen openbare nutsbedrijven oude elektriciteitsmeters in huis door slimme meters. Een slimme meter meet periodiek het elektriciteits- en/of waterverbruik van een huishouden en stuurt die gegevens terug naar de kantoren van het nutsbedrijf. Sommige consumenten hebben bezwaar gemaakt tegen dit gedetailleerde niveau van monitoring van hun energieverbruik en vinden dat dit inbreuk maakt op hun privacy.

De kosten voor het opzetten van een verbonden huis kunnen behoorlijk hoog oplopen, omdat er een gevarieerde mix van gadgets nodig is om alle verschillende functies te ondersteunen. Gezinnen kunnen moeite hebben om de kosten te rechtvaardigen voor wat als luxe wordt beschouwd. Hoewel huishoudens hun budget kunnen beheren door hun verbonden huis geleidelijk uit te breiden, zal het dienovereenkomstig minder functionaliteit ondersteunen.

Aanbevolen: