Wat is een bestandsbeheerder?

Inhoudsopgave:

Wat is een bestandsbeheerder?
Wat is een bestandsbeheerder?
Anonim

Een bestandsbeheerder is een applicatie waarmee u bestanden en mappen op dat apparaat kunt beheren, evenals aangesloten schijven en zelfs netwerkopslag. Met toepassingen voor bestandsbeheer kunt u bestanden en mappen kopiëren, bekijken, bewerken, verwijderen of verplaatsen.

De eerste grafische bestandsbeheerder werd in 1983 geïntroduceerd op de Lisa-pc van Apple. Hoewel de Lisa geen commercieel succes was, luidde de interface een nieuwe manier in om een computer te gebruiken, inclusief bestandsbeheer.

Waar is Bestandsbeheer in Windows 10?

De standaard app voor bestandsbeheer in Windows 10 is File Explorer. U kunt op verschillende manieren toegang krijgen tot Verkenner in Windows 10.

Standaard is de app Bestandsverkenner (een mappictogram) vastgemaakt aan de taakbalk.

Image
Image

Dit is de snelste manier om toegang te krijgen tot Verkenner. Verschillende andere opties zijn onder meer:

  • Start Menu: Selecteer Start, typ File Explorer en selecteer deFile Explorer desktop-app.
  • Opdracht uitvoeren: Selecteer Start, typ Run en selecteer deRun desktop-app . Typ in de app Uitvoeren Explorer en selecteer OK.
  • Start Right-Click: Klik met de rechtermuisknop op Start en selecteer File Explorer.
Image
Image

De app Bestandsverkenner in Windows 10 is een van de meer functionele apps voor bestandsbeheer die door Microsoft worden aangeboden. Het bevat verschillende vensters voor het bladeren door mappen, het beheren van bestanden en het bekijken van de inhoud van een bestand.

Open Bestandsbeheer op MacOS

De app Bestandsbeheer op Mac heet Finder. Het draait altijd op je Mac en, tenzij je het standaardgedrag van de Mac hebt gewijzigd, is het de app waarin de Mac opstart.

Image
Image

Bestandsbeheersoftware op Linux

Linux-besturingssystemen hebben altijd de reputatie gehad ingewikkeld te zijn in het gebruik. In de afgelopen jaren zijn de beste Linux-desktopomgevingen echter opmerkelijk intuïtief en worden ze geleverd met hun eigen krachtige bestandsverkenner-apps die wedijveren met Windows Verkenner.

Sommige standaard bestandsbeheerders die zijn opgenomen in populaire Linux-distributies zijn:

  • Dolphin: KDE Plasma
  • Thunar: XFCE
  • PCManFM: LXDE
  • Caja: MATE
  • Nautilus: GNOME
  • Nemo: Kaneel
  • Pantheon Files: Elementair besturingssysteem

Het proces om de bestandsbeheerder op Linux te openen, varieert van het ene besturingssysteem tot het andere. Linux-ontwikkelaars houden echter meestal dingen vergelijkbaar met de Windows-ervaring. U vindt dus meestal toegang tot bestandsbeheer in een pseudo "Start"-menu, op de taakbalk of een bureaubladpictogram.

Android Bestandsbeheer

Zolang je een Android-besturingssysteem boven 5.0 (Lollipop) gebruikt, wordt het geleverd met een standaard bestandsbeheerder.

Om de app te openen, tik je gewoon op de File Manager app in je lijst met apps.

Image
Image

De standaard Android-bestandsbeheerder is erg minimalistisch, maar het is ook heel eenvoudig te gebruiken. Als je gewoon een eenvoudige manier nodig hebt om door bestanden te bladeren, te kopiëren, te verplaatsen of te openen, dan doet het zijn werk goed.

iPhone-bestandsbeheer

Toen de iPhone uitkwam, was er geen app voor bestandsbeheer (en je kon er geen installeren omdat de App Store nog niet was gemaakt).

Met iOS 11 heeft Apple een app Bestanden geïntroduceerd die ook lokale apparaatbestanden kan openen en beheren.

Net als de standaard Android-bestandsbeheerder, is het een zeer eenvoudige app. Maar voor essentiële bestandsbeheertaken doet het zijn werk goed.

Om de app te openen, tik je gewoon op de Files app op een van je homescreens.

Aanbevolen: