Kathodestraalbuis-amusementsapparaat: het eerste elektronische spel

Inhoudsopgave:

Kathodestraalbuis-amusementsapparaat: het eerste elektronische spel
Kathodestraalbuis-amusementsapparaat: het eerste elektronische spel
Anonim

Het debat over welke titel de allereerste videogame is, duurt al meer dan 50 jaar. Je zou denken dat zoiets technologisch innovatiefs gemakkelijk te lokaliseren zou zijn, maar het komt allemaal neer op jouw definitie van de term 'videogame'. Literalisten beschouwen het als een spel dat via een computer wordt gegenereerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van afbeeldingen die worden weergegeven op een videoapparaat zoals een tv of monitor. Anderen beschouwen een videospel als een elektronisch spel dat wordt weergegeven met een video-uitvoerapparaat. Als je je op de laatste abonneert, zou je het Cathode-Ray Tube Amusement Device als de eerste videogame beschouwen.

Het spel

De volgende beschrijving is gebaseerd op onderzoek en documentatie via het geregistreerde patent van het spel (2455992). Er bestaat vandaag geen werkend model van het spel.

Gebaseerd op de radarschermen van de Tweede Wereldoorlog, gebruiken spelers knoppen om de baan van lichtstralen (raketten) aan te passen in een poging doelen te raken die zijn afgedrukt op duidelijke schermoverlays.

De Geschiedenis

In de jaren 40 kwamen natuurkundigen Thomas T. Goldsmith Jr. en Estle Ray Mann, terwijl ze zich specialiseerden in de ontwikkeling van kathodestraalbuismetingen van elektronische signaaluitgangen (gebruikt bij de ontwikkeling van televisies en monitors), op het idee van het creëren van een eenvoudig elektronisch spel geïnspireerd op radarschermen uit de Tweede Wereldoorlog. Door een kathodestraalbuis aan te sluiten op een oscilloscoop en knoppen te bedenken die de hoek en het traject van de lichtsporen die op de oscilloscoop worden weergegeven, regelden, waren ze in staat een raketspel uit te vinden dat, met behulp van schermoverlays, het effect creëerde van het afvuren van raketten op verschillende doelen.

Tegen 1947 dienden Goldsmith en Mann een patent in voor het apparaat, noemden het het Cathode-Ray Tube Amusement Device, en kregen het volgende jaar het patent, waarmee het het allereerste patent ooit voor een elektronisch spel was.

Helaas is het kathodestraalbuis-amusementsapparaat vanwege de apparatuurkosten en verschillende omstandigheden nooit op de markt gebracht. Er zijn alleen handgemaakte prototypes gemaakt.

Image
Image

Componenten

  • Kathodestraalbuis: Creëert en past het elektronische signaal aan.
  • Oscilloscoop: geeft het elektronische signaal weer via lichtstralen op een monitor.
  • Schermoverlays: de graphics van het spel, afgedrukt op een doorzichtige overlay die aan het oscilloscoopscherm wordt bevestigd. Schermoverlays werden later gebruikt voor de eerste videogameconsole voor thuis, de Magnavox Odyssey.
  • Controllerknoppen: Past de hoek en beweging van de lichtstralen op de oscilloscoop aan.

Tech

Een kathodestraalbuis is een apparaat dat de kwaliteit van een elektronisch signaal kan registreren en controleren. Eenmaal aangesloten op een oscilloscoop, wordt het elektronische signaal visueel weergegeven op de monitor van de oscilloscoop als een lichtstraal. De kwaliteit van het elektronische signaal wordt gemeten door hoe de lichtstraal op het display beweegt en buigt.

De bedieningsknoppen passen de sterkte van de elektronische signaaluitvoer door de kathodestraalbuis aan. Door de signaalsterkte aan te passen, lijken de lichtstralen die op de oscilloscoop worden uitgezonden te bewegen en te buigen, waardoor de speler de baan kan bepalen waarop de lichtstraal beweegt.

Zodra schermoverlays met daarop afgedrukte doelafbeeldingen op het oscilloscoopscherm zijn geplaatst, probeert de speler de straal aan te passen om op het doel af te buigen. Een van de verbazingwekkende trucs die Goldsmith en Mann bedachten, was een effect om de indruk te wekken van een explosie wanneer een doelwit wordt geraakt. Dit werd gedaan door een schuifschakelaar (een relaisschakelaar die de stroom van energie door een circuit regelt) af te stellen om een weerstand in de kathodestraalbuis te overweldigen met zo'n krachtig signaal dat het scherm onscherp wordt en verschijnt als een vage ronde vlek, waardoor de indruk ontstaat van een explosie.

Het eerste videospel?

Hoewel het Cathode-Ray Tube Amusement Device inderdaad het eerste gepatenteerde elektronische spel is en op een monitor wordt weergegeven, beschouwen velen het niet als een echt videospel. Het apparaat is puur mechanisch en gebruikt geen programmering of computer gegenereerde afbeeldingen, en er wordt helemaal geen computer of geheugenapparaat gebruikt bij het maken of uitvoeren van het spel.

Vijf jaar later ontwikkelde Alexander Sandy Douglas kunstmatige intelligentie (AI) voor een computerspel genaamd "Noughts and Crosses", en zes jaar daarna ontwikkelde Willy Higinbotham Tennis for Two, het eerste publiekelijk getoonde computerspel. Beide games maken gebruik van een oscilloscoop-display en zijn in de mix om de eer te krijgen als de eerste videogame, maar geen van beide zou bestaan zonder de ontdekkingen en technologie die zijn gemaakt door Thomas T. Goldsmith Jr. en Estle Ray Mann.

Trivia

  • Afgezien van het patent en enkele prototypeschema's, is er geen bekend werkend model van het kathodestraalbuisamusementsapparaat.
  • Mede-uitvinder Thomas T. Goldsmith werd een van de pioniers van de televisie, beginnend als vice-president; Director of Research voor DuMont, 's werelds eerste commerciële televisienetwerk.

Aanbevolen: