Elektronische stabiliteitscontrole en ESC-storing

Inhoudsopgave:

Elektronische stabiliteitscontrole en ESC-storing
Elektronische stabiliteitscontrole en ESC-storing
Anonim

Als je al een tijdje aan het rijden bent, weet je waarschijnlijk hoe het voelt om de controle over je voertuig te verliezen. Of je nu een ongeluk hebt gehad of slecht weer heeft geleid tot een kortstondige slip, niemand geniet van dat zinkende gevoel dat begint als duizenden kilo's metaal plotseling uit de hand lopen.

Systemen zoals tractiecontrole en antiblokkeerremmen helpen u de controle te behouden tijdens accelereren en remmen, maar elektronische stabiliteitscontrole (ESC) is ontworpen om te voorkomen dat u de controle in andere omstandigheden verliest.

Image
Image

Wat is het nut van elektronische stabiliteitscontrole?

ESC moet een voertuig in de richting houden die de bestuurder wil gaan.

Net als antiblokkeerremmen en tractiecontrole, is elektronische stabiliteitscontrole een extra veiligheidsmaatregel. Deze systemen beschermen u niet tegen onvoorzichtig rijden, maar helpen u onder ongunstige omstandigheden op de weg te blijven.

Volgens het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) vermindert elektronische stabiliteitscontrole het risico op ongevallen met meerdere auto's, één auto en kantelen. De vermindering van het aantal dodelijke kantelingen van één voertuig is het meest dramatisch, en bestuurders met ESC hebben 75 procent meer kans om die ongevallen te overleven dan bestuurders die geen ESC hebben.

Hoe werkt elektronische stabiliteitscontrole?

Elektronische stabiliteitscontrolesystemen bestaan uit sensoren die de input van een bestuurder vergelijken met de manier waarop een voertuig rijdt. Als een ESC-systeem vaststelt dat een voertuig niet correct reageert op de stuurinput, kan het corrigerende maatregelen nemen.

De ESC kan individuele remklauwen activeren om over- of onderstuur te corrigeren, het motorvermogen te moduleren en andere acties te ondernemen om de bestuurder te helpen de controle te behouden.

Wat gebeurt er als elektronische stabiliteitscontrole fa alt?

Aangezien elektronische stabiliteitscontrole een uitbreiding is van het antiblokkeerremsysteem (ABS) en het tractiecontrolesysteem (TCS), is het doorgaans veilig om een voertuig te besturen met een ESC-storing. Elektronische stabiliteitscontrolesystemen kunnen remklauwen activeren en het motorvermogen moduleren, maar defecte systemen werken meestal helemaal niet.

Als je merkt dat het DSP-, ESP- of ESC-lampje gaat branden, is het een goed idee om het te laten nakijken door een gekwalificeerde monteur. U moet echter in staat zijn om met het voertuig te blijven rijden alsof het geen stabiliteitscontrole heeft.

Als u met het voertuig blijft rijden, wees dan vooral voorzichtig op nat wegdek en scherpe bochten. Als uw voertuig begint te oversturen of onderstuurt, moet u achteruit rijden en de correcties zelf uitvoeren.

Welke voertuigen zijn uitgerust met ESC?

Elektronische stabiliteitscontrole is een relatief nieuwe innovatie en is niet op alle voertuigen beschikbaar.

Om een voertuig ESC te laten hebben, moet het ook ABS en TCS hebben. Tractiecontrole- en stabiliteitscontrolesystemen zijn gebaseerd op antiblokkeerremsystemen en alle drie de technologieën gebruiken dezelfde wielsensoren.

Alle grote autofabrikanten bieden een soort ESC aan. Deze systemen zijn te vinden op auto's, vrachtwagens, SUV's en campers. Sommige fabrikanten bieden de optie echter alleen op specifieke modellen.

Zoek op het bouwjaar van een voertuig en kijk of het ESC standaard of optioneel biedt.

FAQ

    Hoe weet je of je elektronische stabiliteitscontrole hebt?

    Als uw voertuig is uitgerust met ESC, zou u een indicator moeten zien op het dashboard. Er kan ook een schakelaar zijn om de functie tijdelijk uit te schakelen. Raadpleeg ook uw gebruikershandleiding om te zien of ESC bij uw voertuig is inbegrepen.

    Waarom zou je ooit de elektronische stabiliteitscontrole in je auto uitschakelen?

    Sommige mensen denken dat het uitschakelen van ESC hen meer controle over het voertuig en een hogere snelheid geeft. ESC uitschakelen kan handig zijn als je een high-performance auto hebt en je racet op een circuit. Voor de overgrote meerderheid van de mensen is er echter geen reden om elektronische stabiliteitscontrole uit te schakelen. Als u dit wel doet, vergroot u de kans op een ongeval.

    Welke andere naam wordt gebruikt om een elektronisch stabiliteitscontrolesysteem te beschrijven?

    Elektronische stabiliteitscontrole wordt ook wel een elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP) of dynamische stabiliteitscontrole (DSC) genoemd.

    Wat was het eerste consumentenvoertuig met elektronische stabiliteitscontrole?

    De Mercedes-Benz S 600 Coupé was in 1995 de eerste met elektronische stabiliteitscontrole. Toyota bracht in datzelfde jaar zijn voertuigstabiliteitscontrolesysteem (VSC) uit in zijn Crown Majesta-model.

Aanbevolen: