Nieuwste Windows 10-stuurprogramma's (23 augustus 2022)

Inhoudsopgave:

Nieuwste Windows 10-stuurprogramma's (23 augustus 2022)
Nieuwste Windows 10-stuurprogramma's (23 augustus 2022)
Anonim

Nadat u Windows 10 helemaal opnieuw hebt geïnstalleerd, en soms na het bijwerken van een eerdere versie van Windows, moet u mogelijk de nieuwste stuurprogramma's voor de hardware van uw computer zoeken en installeren.

Omdat Windows 10 een van de nieuwste besturingssystemen van Microsoft is, brengen fabrikanten regelmatig compatibele stuurprogramma's uit.

Image
Image

Nooit eerder een Windows 10-stuurprogramma bijgewerkt? Zie Stuurprogramma's bijwerken in Windows 10 voor een volledige zelfstudie. Een gratis softwaretool voor het bijwerken van stuurprogramma's is een andere optie die u zou kunnen overwegen, vooral als dit nieuw voor u is.

Er zijn twee verschillende versies van veel stuurprogramma's beschikbaar, zowel een 32-bits als een 64-bits versie. Zorg ervoor dat je de juiste installeert op basis van welke versie van Windows 10 je hebt geïnstalleerd!

Acer (notebooks, tablets, desktops)

Image
Image

Alle Windows 10-stuurprogramma's van Acer, voor uw Acer-computer, zijn beschikbaar via de pagina Acer Download Drivers & Manuals.

Zoek gewoon naar uw Acer pc-model en selecteer vervolgens Windows 10 in de vervolgkeuzelijst Besturingssysteem.

Als uw Acer-computermodel geen Windows 10-stuurprogramma's beschikbaar heeft, vooral als het wordt vermeld op de Acer Windows 10 Upgrade-pagina, hoeft u zich geen zorgen te maken - het betekent alleen dat de stuurprogramma's die Microsoft bij Windows 10 levert waarschijnlijk werken prima.

De meeste Acer-tablets, -notebooks en -desktops die goed werkten met Windows 8 en Windows 7, werken ook prima met Windows 10. Als u problemen ondervindt, controleert u regelmatig de pagina met drivers en handleidingen van Acer voor nieuwe stuurprogramma's.

De Acer Windows 10 FAQ-pagina beantwoordt veel andere basisvragen over Windows 10 en uw Acer-computer. Bekijk ons Acer Support-overzicht voor alle relevante links.

AMD Radeon-stuurprogramma (video)

Image
Image

De nieuwste AMD Radeon Windows 10-driver is v22.20.19.09 van de Radeon Software Adrenalin 22.8.2 Suite (uitgebracht 2022-08-22). Dezelfde versie werkt met Windows 11.

Deze stuurprogramma's worden ook wel de AMD Catalyst-stuurprogramma's genoemd en bevatten alles wat u nodig hebt om uw AMD/ATI-videokaart te laten werken in Windows 10.

De meeste AMD/ATI Radeon HD GPU's worden ondersteund in Windows 10 met deze stuurprogramma's, inclusief die in de R9-, R7- en R5-serie, plus andere. Dit omvat zowel desktop- als mobiele GPU's.

ASUS-stuurprogramma's (desktops, laptops en moederborden)

Image
Image

Windows 10-stuurprogramma's voor ASUS-desktops, laptops en moederborden kunnen worden gedownload via ASUS Support.

Klik op Download, voer het modelnummer van uw moederbord in en filter vervolgens op uw besturingssysteem - Windows 10 in dit geval.

ASUS heeft fantastisch werk geleverd door het gemakkelijk te maken om erachter te komen hoe compatibel je moederbord is met Windows 10 met hun Ready for Windows 10-pagina.

Sorteer gewoon op Intel of AMD en zoek vervolgens het modelnummer van uw moederbord. Windows 10 wordt mogelijk ondersteund met een bèta- of WHQL-stuurprogramma en heeft mogelijk een BIOS-upgrade nodig. Alles wat je moet weten staat daar.

BIOSTAR-stuurprogramma's (moederborden en grafische afbeeldingen)

Image
Image

BIOSTAR houdt geen lijst bij van met Windows 10 compatibele moederborden of grafische kaarten, maar je kunt alle Windows 10-stuurprogramma's vinden die ze leveren via BIOSTAR-ondersteuning. Op die pagina kunt u zoeken naar uw modelnummer of filteren op de kenmerken van uw moederbord.

Verwacht dat de meeste moederborden die prima werken in Windows 8 even goed werken in Windows 10, vooral als je de standaardstuurprogramma's van Microsoft gebruikt.

Ik verwacht echter dat steeds meer door BIOSTAR ontwikkelde Windows 10-stuurprogramma's in de loop van de tijd hun ondersteuningsgebied zullen bereiken.

Canon (printers en scanners)

Image
Image

Canon biedt Windows 10-stuurprogramma's voor een aantal van hun printers, scanners en multifunctionele apparaten via Canon Support.

Lokaliseer uw product met behulp van de wizard op het scherm, selecteer Drivers en Downloads op de pagina Specificaties en filter vervolgens op Besturingssysteem voor Windows 10.

Als je gewoon nieuwsgierig bent naar de compatibiliteit met Windows 10 voor je Canon-printer of een ander apparaat, hebben ze een heel gebruiksvriendelijke Canon Windows-compatibiliteitstool samengesteld die dat heel gemakkelijk maakt.

Zoek uw printer op die pagina, tik of klik op de + en controleer op een groen vinkje of meer gedetailleerde informatie over Windows 10 compatibiliteit.

Als je je Canon-apparaat niet in de andere lijst hebt gezien, ga dan naar de Canon Windows 10 Upgrade-pagina, die elk model vermeldt waarmee Canon niet zal werken om compatibiliteit met Windows 10 te garanderen.

Maak je geen zorgen als je apparaat op die lijst staat - Microsoft ondersteunt je printer of scanner waarschijnlijk naïef (d.w.z. met hun eigen basisstuurprogramma's). Dat of het Windows 8-stuurprogramma dat al beschikbaar is bij Canon, werkt ook voor Windows 10.

Creative Sound Blaster-stuurprogramma's (audio)

Image
Image

Klik op Sound Blasters. Scroll naar beneden totdat je de naam of het modelnummer van je geluidskaart vindt. Klik op het product en u ziet downloadkoppelingen naar de meest recente Creative Sound Blaster-stuurprogramma's voor Windows 10.

Als er geen Windows 10-stuurprogramma beschikbaar is voor uw Sound Blaster-apparaat, ziet u in plaats daarvan een geschatte beschikbare datum. Noteer dat en kom later terug.

Als je je Creative-hardware nergens op deze pagina kunt vinden, weet dan dat de standaard Windows 10-audiostuurprogramma's van Microsoft waarschijnlijk zullen werken, maar er is geen garantie.

Andere door Creative gemaakte apparaten worden ook vermeld op de hoofdpagina, met hun respectievelijke compatibiliteitsdetails voor Windows 10, inclusief luidsprekers, hoofdtelefoons en versterkers.

Dell-stuurprogramma's (desktops, laptops en tablets)

Image
Image

Dell biedt Windows 10-stuurprogramma's voor hun desktop- en laptopcomputers via hun pagina Drivers en downloads.

Voer uw Dell pc-servicetag of express-servicecode in, blader handmatig naar uw apparaat of kies Download en installeer SupportAssist voor het geautomatiseerde proces.

Zodra u het Dell-apparaat hebt gevonden waarvoor u Windows 10-stuurprogramma's wilt hebben, selecteert u het en kiest u vervolgens Windows 10 uit het Besturingssysteemmenu.

In sommige gevallen ziet u een vervolgkeuzemenu Besturingssysteem.

De meeste nieuwere Dell-computers van Alienware, Inspiron, XPS, Vostro, Latitude, Optiplex en Precision werken uitstekend in Windows 10.

Sommige Dell pc's hebben geen Windows 10-specifieke drivers van Dell en zullen deze ook niet krijgen. In die gevallen, en alleen bij sommige computers, is het installeren van een Windows 8-stuurprogramma de juiste manier om te gaan.

Dell-stuurprogramma's (printers)

Veel Dell printerdrivers voor Windows 10 zijn beschikbaar via de pagina Drivers en downloads van Dell, en er zullen er meer worden toegevoegd wanneer ze door Dell worden ontwikkeld.

Dell houdt ook een bijgewerkte Microsoft Windows 10 Compatibility with Dell Printers-pagina bij die erg handig zou moeten zijn als u het modelnummer van uw Dell-printer al weet.

Printers worden vermeld met Beschikbaarheid van Windows 10 Web Package (d.w.z. u kunt door Dell gemaakte drivers downloaden via Drivers & Downloads), Windows 10-stuurprogramma's op cd (d.w.z. de stuurprogramma's voor deze printer staan op de installatieschijf die bij de printer is geleverd), of Windows 10-stuurprogramma's in OS of Windows Update (d.w.z. Microsoft de beste stuurprogramma's voor deze printer in Windows 10 zijn meegeleverd, anders worden ze gedownload via Windows Update wanneer u de printer aansluit).

De meeste Dell kleuren- en zwart-wit-, laser- en inkjetprinters worden via een van deze methoden in Windows 10 ondersteund.

Gateway-stuurprogramma's (notebooks en desktops)

Image
Image

Windows 10-stuurprogramma's voor Gateway-pc's zijn verkrijgbaar via de pagina Drivers en downloads van Gateway op hun website.

Een volledige lijst van computers die Gateway ondersteunt op Windows 10 is te vinden op hun Windows 10 Upgrade-pagina.

Sommige LT-, NE- en NV-serie Gateway-notebooks worden vermeld, evenals sommige DX-, SX- en ZX-serie desktopcomputers.

HP-stuurprogramma's (laptops, tablets en desktops)

Image
Image

HP biedt Windows 10-stuurprogramma's voor veel van hun tablet-, laptop- en desktopcomputers via hun HP Software & Driver Downloads-pagina.

Er is geen gemakkelijk te raadplegen lijst van HP-computers die goed werken met Windows 10, zoals met sommige andere computerfabrikanten, maar HP biedt wel wat hulp.

Ga naar HP's Identificeer uw productpagina en voer het productnummer van uw computer in het daarvoor bestemde veld in en selecteer vervolgens Submit.

Weet u niet waar uw HP productnummer is? Check de sticker op de achterkant van je desktop of onder je tablet of laptop. Als uw sticker versleten is, voert u CTRL+ALT+S uit op HP desktop-pc's, of FN+ESC op HP notebooks en het zal knallen op het scherm.

HP-stuurprogramma's (printers)

Download HP printerdrivers voor Windows 10 via de HP Software & Driver Downloads-pagina.

HP heeft ook een van de beste Windows 10-referentiepagina's geleverd die ik voor hun producten heb gezien: HP Printers - Windows 10 Compatible Printers.

Zoek uw printer en ontdek welke set stuurprogramma's HP aanbeveelt voor Windows 10, extra opties voor Windows 10 stuurprogramma's (indien beschikbaar) en zelfs informatie over ondersteuning voor Windows 10 Mobile.

Hier vindt u informatie over het Windows 10-stuurprogramma voor HP Designjet-, Deskjet-, ENVY-, LaserJet-, Officejet-, Photosmart- en PSC-printers.

Intel-chipset "stuurprogramma's" (Intel-moederborden)

Image
Image

De nieuwste Intel Chipset Windows-driver voor Windows 10 is versie 10.1.18793 (Released 2021-06-30).

Intel Chipset-stuurprogramma's zijn geen "stuurprogramma's" in de typische zin - het zijn slechts een verzameling informatieve updates voor het besturingssysteem (in dit geval Windows 10) die het helpen bij het correct identificeren van in het moederbord geïntegreerde hardware die het is werkt waarschijnlijk al met prima.

Moederborden van elke fabrikant met Atom, Celeron, Pentium, 9 Series, Core M en 2/3/4 Generation Intel Core-chipsets worden allemaal ondersteund.

Bezoek het downloadcentrum van Intel voor meer informatie.

Intel-stuurprogramma's (moederborden, graphics, netwerk, enz.)

Image
Image

Windows 10-stuurprogramma's voor door Intel vervaardigde hardware, zoals grafische chipsets, netwerkhardware, enz., zijn allemaal te vinden via het Intel Download Center.

Zoek in het Downloadcentrum naar de Intel-hardware op naam of gebruik de tool Uw product selecteren.

Filter op de pagina met zoekresultaten op downloadtype als dat helpt, en filter vervolgens op het besturingssysteem - kies Windows 10.

Lenovo (desktops en laptops)

Image
Image

Windows 10-stuurprogramma's voor uw Lenovo-computer zijn allemaal te vinden via Lenovo Support.

Lenovo-computers die zijn getest in Windows 10 zijn te vinden op de Lenovo Supported Systems List for Windows 10 Upgrade-pagina op hun site.

Lenovo-geteste door Windows 10 ondersteunde modellen zijn van IdeaCentre, ThinkCentre, IdeaPad, ThinkPad, ThinkStation en Lenovo Series desktop/laptop/tablet series.

Een aantal computers van het merk Lenovo wordt ook vermeld als niet-compatibel, wat betekent dat het upgraden of installeren van Windows 10 op de computer tot grote problemen kan leiden.

Lexmark-stuurprogramma's (printers)

Image
Image

Lexmark Windows 10-stuurprogramma's zijn allemaal te vinden op de afzonderlijke downloadpagina's voor hun printers en andere apparaten via Lexmark Support.

Zodra u op de ondersteuningspagina voor uw printer bent, filtert u eerst het besturingssysteem op Windows en vervolgens op Windows 10.

Lexmark houdt ook een Windows 10 Driver Compatibility List bij met de meeste van de vermelde printers, samen met gedetailleerde informatie over compatibiliteit.

Microsoft-stuurprogramma's (toetsenborden, muizen, enz.)

Image
Image

Ja, Microsoft heeft Windows 10 gemaakt, maar ze ontwikkelen, produceren en ondersteunen ook hardware.

Bekijk de pagina Help en informatie over pc-accessoires op de Microsoft-site voor links naar de afzonderlijke productpagina's voor hun apparaten, waar u bijgewerkte Windows 10-stuurprogramma's vindt.

Hoewel dit waarschijnlijk geen verrassing is, zal Windows 10 deze stuurprogramma's waarschijnlijk al kant-en-klaar in hun besturingssysteem opnemen, maar zo niet, dan vindt u ze hier.

Microtek-stuurprogramma's (scanners)

Image
Image

Microtek had vlekkerige ondersteuning voor Windows 8 en het lijkt nog minder te hebben voor Windows 10.

Hoewel we er geen beschikbaar hebben gezien vanaf de laatste update van deze pagina, kunnen alle Microtek-scannerstuurprogramma's die beschikbaar worden gesteld, worden gedownload via Microtek Support.

NVIDIA GeForce-stuurprogramma (video)

Image
Image

De nieuwste Windows 10-driver voor NVIDIA GeForce is versie 516.94 (uitgebracht op 2022-08-09). Dezelfde versie werkt met Windows 11.

Deze specifieke NVIDIA-driver is compatibel met de TITAN-serie en de GeForce 10, 900, 700 en 600 serie desktop GPU's, evenals GeForce MX100, 10, 900M, 800M, 700M en 600M serie notebook GPU's.

NVIDIA brengt stuurprogramma's voor hun videochips onregelmatig, maar regelmatig uit, dus houd updates in de gaten die de compatibiliteit met Windows 10 verbeteren en de spelprestaties verbeteren.

Meestal zijn deze direct-from-NVIDIA-stuurprogramma's het beste voor uw op NVIDIA gebaseerde videokaart, ongeacht het bedrijf dat de kaart heeft vervaardigd, maar dat is niet altijd het geval. Als je problemen hebt met deze stuurprogramma's in Windows 10, neem dan contact op met de maker van je videokaart voor een betere download.

Re altek High Definition-stuurprogramma (audio)

Image
Image

Het nieuwste Re altek High Definition Windows 10-stuurprogramma is R2.82 (uitgebracht op 26-07-2017).

Re altek-stuurprogramma-updates verbeteren zelden of nooit iets. Net als Intel-chipsetstuurprogramma's, werken Re altek-stuurprogramma's vaak alleen de rapportage-informatie bij.

Neem contact op met de fabrikant van je moederbord als je problemen hebt met deze Re altek HD-audiostuurprogramma's in Windows 10. Ze hebben mogelijk een op maat gecompileerd stuurprogramma dat beter bij je systeem past.

Samsung (notebooks, tablets, desktops)

Image
Image

Windows 10-stuurprogramma's zijn beschikbaar voor een aantal Samsung-pc's, die u kunt downloaden via het Samsung Downloadcentrum op de ondersteuningspagina's van dat individuele model.

De meeste Samsung-computers die goed werkten met Windows 8 en Windows 7, werken ook prima met Windows 10.

Als je snel wilt zien of je specifieke Samsung-pc kan upgraden naar Windows 10, gebruik dan de vervolgkeuzemenu's op de Samsung Windows 10 Update-informatiepagina om je specifieke product te vinden.

Sony-stuurprogramma's (desktops en notebooks)

Image
Image

Sony biedt Windows 10-stuurprogramma's voor een aantal van hun computermodellen, beschikbaar op de pagina Drivers, Firmware & Software op de website van Sony.

Meer informatie over de compatibiliteit van Windows 10 met specifieke Sony-pc's vindt u op de Sony Windows 10 Upgrade-informatiepagina.

Kies de basisinformatie over welke versie van Windows vooraf is geïnstalleerd op uw Sony-pc en lees meer over eventuele problemen die u tijdens of na uw upgrade of installatie van Windows 10 kunt verwachten.

Controleer of er bijgewerkte Windows 10-stuurprogramma's zijn voor uw individuele Sony pc-model om te zien of een van deze problemen kan worden verholpen.

Toshiba-stuurprogramma's (laptops, tablets, desktops)

Image
Image

Toshiba (nu Dynabook genoemd) biedt Windows 10-stuurprogramma's voor hun computersystemen via de pagina Dynabook en Toshiba Drivers & Software.

Voer het modelnummer van uw Dynabook- of Toshiba-computer in om specifieke downloads voor uw computer te zien. Eenmaal daar filter je op Windows 10 uit de lijst in de linkermarge.

Toshiba heeft ook een gemakkelijk te raadplegen lijst met ondersteunde Toshiba-modellen voor upgrade naar Windows 10 gepubliceerd, maar deze is voor het laatst bijgewerkt in april 2016.

Dynabook heeft een veelgestelde vraag over de geschiktheid van Windows 10.

U vindt een aantal modellen die Windows 10 ondersteunen uit de KIRA-, Kirabook-, PORTEGE-, Qosmio-, Satellite-, TECRA- en TOSHIBA-families.

Onlangs uitgebrachte Windows 10-stuurprogramma's

  • 2022-08-22: AMD/ATI Radeon Software Adrenalin v22.20.19.09 uitgebracht
  • 2022-08-09: NVIDIA GeForce v516.94 uitgebracht
  • 2021-06-30: Intel-chipset v10.1.18793 uitgebracht
  • 2017-07-26: Re altek HD Audio R2.82 uitgebracht

Kan geen Windows 10-stuurprogramma vinden?

Probeer in plaats daarvan een Windows 8-stuurprogramma te gebruiken. Dit werkt niet altijd, maar vaak wel, als je bedenkt hoe vergelijkbaar de besturingssystemen zijn.

Aanbevolen: