Can Fix-a-Flat schade bandenspanningscontrolesensoren?

Inhoudsopgave:

Can Fix-a-Flat schade bandenspanningscontrolesensoren?
Can Fix-a-Flat schade bandenspanningscontrolesensoren?
Anonim

De relatie tussen sensoren van het bandenspanningscontrolesysteem en producten zoals Fix-a-Flat is ingewikkeld. Conventionele wijsheid zegt al een tijdje dat producten zoals Fix-A-Flat en TPMS-sensoren niet samengaan, maar de meningen van experts zijn de afgelopen jaren veranderd.

Dit artikel behandelt TPMS-sensoren die zich in de band bevinden, wat het geval is voor veel originele TPMS-sensoren (OE) en veel aftermarket-sensoren. Omdat deze sensoren in de klepsteel zijn ingebouwd, bevindt het delicate sensorgedeelte zich in de band. Als uw TPMS sensoren heeft die in de dop zijn ingebouwd, hoeft u zich geen zorgen te maken. Producten zoals Fix-a-Flat kunnen uw sensoren op geen enkele manier beschadigen.

Image
Image

Bottom Line

Fix-a-Flat beschadigt een bandenspanningscontrolesensor niet door er simpelweg mee in contact te komen. Er zijn een aantal zorgen waar u rekening mee moet houden wanneer u Fix-a-Flat gebruikt in een band die een bandenspanningssensor bevat, maar het komt erop neer dat u deze in een noodsituatie kunt gebruiken zolang u de noodzakelijke stappen om uw sensoren achteraf te beschermen.

Soorten noodreparatieproducten voor banden

Fix-a-Flat is een merknaam die mensen meestal gebruiken met betrekking tot alle producten in hetzelfde assortiment, op dezelfde manier waarop mensen generiek tissuepapier Kleenex zullen noemen, een fotokopie een Xerox noemen, of Google voor informatie zoeken op internet. Dat gezegd hebbende, werken producten zoals Fix-a-Flat, Slime en andere bandenafdichters en inflators voor noodgevallen allemaal volgens hetzelfde algemene principe van het injecteren van een afdichtmiddel en het vervolgens vullen van de band met lucht of een ander gas.

Er zijn twee soorten van deze noodreparatieproducten voor banden. De eerste bevat zowel een afdichtmiddel als een soort gecomprimeerd gas, meestal in een onder druk staande bus. Wanneer dit type product wordt gebruikt, is de band zowel afgedicht als tot op zekere hoogte opgepompt.

Het andere type noodreparatieproduct voor banden bestaat naast een luchtpomp ook uit een afdichtmiddel. Het afdichtmiddel dicht het lek van binnenuit af en de pomp wordt gebruikt om de band tot een veilig niveau te vullen.

Er zijn ook twee hardnekkige geruchten rond dit soort producten. De eerste is dat ze brand of explosies kunnen veroorzaken, en de andere is dat ze banden, velgen en TPMS-sensoren kunnen beschadigen.

Brandbare banden

Fix-a-Flat is het type noodreparatieproduct voor banden dat een afdichtmiddel en gecomprimeerd gas combineert in een enkele dispenser. Op een gegeven moment was het gas brandbaar, vandaar het gerucht dat Fix-a-Flat brand of explosies veroorzaakt. Het idee was dat als een noodreparatieproduct voor banden een ontvlambaar gas gebruikt en dat ontvlambare gas in een band afgeeft, het tijdens de reparatie in brand kan vliegen.

Aangezien de meeste bandenreparaties het verwijderen van het vreemde voorwerp dat de band heeft doorboord, inhouden en vervolgens het gat uitboren met een speciaal metalen gereedschap, kan het idee dat het gereedschap dat tegen de stalen riemen in de band wrijft een vonk veroorzaken en ontbranden het ontvlambare materiaal dat in de band achterbleef na een noodgeval Fix-a-Flat-toepassing was heel reëel.

Vandaag de dag gebruikt Fix-a-Flat niet-ontvlambare materialen, maar het gerucht blijft bestaan, en het is altijd mogelijk dat iemand ergens nog een noodbandproduct produceert dat een ontvlambaar drijfgas gebruikt, of dat iemand nog een oud blikje oude Fix-a-Flat dat rondslingert dat nog steeds werkt.

Het komt erop neer dat als je een nieuw blikje Fix-a-Flat koopt bij je plaatselijke onderdelenwinkel, je je geen zorgen hoeft te maken dat je banden exploderen tijdens reparaties.

Schade aan TPMS-sensoren, banden en velgen

Als je een afbeeldingszoekopdracht uitvoert voor velgen of TPMS-sensoren die zijn beschadigd door Fix-a-Flat, maak je dan klaar om wat bandensporen te bekijken. Het is onduidelijk of dit soort schade daadwerkelijk wordt veroorzaakt door moderne Fix-a-Flat, door oudere versies of door vergelijkbare producten in hetzelfde assortiment. Het is ook onduidelijk hoe lang het duurt voordat dit type corrosie en andere schade optreedt.

Fix-a-Flat beweert bijvoorbeeld dat het product veilig is voor gebruik met TPMS, maar met het voorbehoud dat u de band onmiddellijk moet repareren, reinigen en inspecteren. Dus hoewel het product zoals het momenteel is geformuleerd, is ontworpen om veilig te worden gebruikt met TPMS-sensoren, kan het langdurig rondrijden zonder dat de band is schoongemaakt en gerepareerd, onvoorziene gevolgen hebben.

Fix-a-Flat is een tijdelijke oplossing. Na gebruik moet u uw band van de velg laten verwijderen, permanent laten repareren en eventuele resterende afdichtvloeistof laten verwijderen. Als u Fix-a-Flat-afdichtingsvloeistof langdurig in een band laat zitten, kan dit leiden tot ongelijkmatige bandenslijtage, zelfs als u zich geen zorgen hoeft te maken over TPMS.

Alle noodreparatieproducten voor banden laten een of andere vorm van residu achter in de band die moet worden schoongemaakt. Dit is een probleem omdat de meeste bandenreparaties waarbij een lekke band betrokken is, aan het voertuig kunnen worden gerepareerd of in ieder geval zonder de band van de velg te verwijderen. De typische procedure omvat het verwijderen van het vreemde voorwerp, het uitboren van het gat met speciaal gereedschap en het installeren van een plug.

Wanneer u een product zoals Fix-a-Flat of Slime in uw band injecteert, moet de band van de velg worden verwijderd en schoongemaakt voordat deze kan worden gerepareerd. Als het lek eenvoudig wordt gedicht, blijft het afdichtmiddel in de band achter. Dit kan het balanceren van een band moeilijk of onmogelijk maken, en het kan er ook voor zorgen dat een TPMS-sensor onbruikbaar of onnauwkeurig wordt.

Banden en TPMS-sensoren reinigen na gebruik van Fix-A-Flat

Als je een band binnenbrengt voor reparatie nadat je een product als Fix-A-Flat of Slime hebt gebruikt, is het belangrijk om de winkel te laten weten dat je een van deze producten hebt gebruikt.

In plaats van een beschadigde band die tijdelijk is gerepareerd met Fix-a-Flat aan te sluiten, raden de fabrikanten van Fix-a-Flat en andere soortgelijke producten aan om de binnenkant van de band en de velg te reinigen met water voordat reparaties plaatsvinden. Als het voertuig een TPMS-systeem heeft, is het ook belangrijk dat de sensoren op dit moment worden schoongemaakt.

In de meeste gevallen zal het reinigen van een TPMS-sensor voordat u de beschadigde band repareert en monteert, de band weer bruikbaar maken. Consumer Reports voerde zelfs tests uit op een aantal verschillende soorten noodreparatieproducten voor banden en voertuigen, en ze ontdekten dat geen van deze producten de TPMS-sensoren beschadigde als de sensoren werden schoongemaakt nadat het product was gebruikt.

Aanbevolen: