Kan een auto-accu van 12 volt iemand echt elektrocuteren?

Inhoudsopgave:

Kan een auto-accu van 12 volt iemand echt elektrocuteren?
Kan een auto-accu van 12 volt iemand echt elektrocuteren?
Anonim

De scène is bekend als je veel spionagedrama's of thrillers hebt gezien: de held is gevangengenomen, in bedwang gehouden en is hulpeloos om weerstand te bieden als zijn ontvoerder een paar startkabels aansluit op een auto-accu. Als plichtsgetrouwe mediaconsumenten zijn we geconditioneerd om te weten dat dit betekent dat onze held op het punt staat te worden gemarteld, mogelijk tot op een centimeter van zijn leven.

Maar dat is in de films. Kan een auto-accu je hier in de echte wereld elektrocuteren?

Het volledige antwoord op die vraag is voorspelbaar complex, maar in wezen is dit gewoon weer een van de vele leugens die Hollywood vertelt om een boeiender verhaal en een groter spektakel te bieden.

Hoewel er bepaalde aspecten van elektrische systemen in auto's zijn die gevaarlijk zijn, en batterijen zelf ook gevaarlijk kunnen zijn, is het dek gestapeld tegen de batterij van je auto, waardoor je wordt geëlektrocuteerd, laat staan dat je wordt gedood.

Waarom kan uw auto-accu u niet elektrocuteren?

De wiskunde kan een beetje ingewikkeld worden, maar de belangrijkste reden dat je de positieve en negatieve polen van een typische auto-accu veilig kunt aanraken en ongedeerd weg kunt lopen, heeft te maken met de spanning van de accu. Hoewel autobatterijen technisch gezien de stroomsterkte hebben om je te doden, is de spanning een ander verhaal.

Image
Image

Autoaccu's hebben een nominale spanning van 12V, die een beetje kan variëren, afhankelijk van het laadniveau. Alleen is dat niet genoeg om een probleem te vormen. Als je veel batterijen in serie hebt geschakeld, zou je mogelijk een spanning kunnen bereiken die hoog genoeg is om gevaarlijk gebied te bereiken.

Traditionele autoaccu's zijn in staat om in korte stroomstoten veel stroom te leveren, wat de belangrijkste reden is dat de oude loodzuurtechnologie nog steeds in gebruik is. Startmotoren hebben veel stroomsterkte nodig om te werken, en loodzuuraccu's zijn goed in het leveren van korte, intense stroomstootjes.

Er is echter een wereld van verschil tussen de spoelen van een startmotor en de hoge contactweerstand van het menselijk lichaam.

Simpel gezegd, spanning kan worden gezien als "druk", dus hoewel een auto-accu technisch gezien genoeg stroomsterkte heeft om je te doden, levert de schamele 12 volt gelijkstroom gewoon niet genoeg druk om een significante hoeveelheid stroomsterkte door de contactweerstand van uw huid.

Daarom kun je beide polen van een auto-accu aanraken zonder een schok te krijgen, hoewel je een tinteling kunt voelen als je handen nat zijn. Er gaat in ieder geval niets boven de bekentenisopwekkende, potentieel dodelijke, elektrische marteling die je misschien in films of op televisie hebt gezien.

Dompel jezelf niet onder in zout water en sluit jezelf niet aan op startkabels, of steek geen elektroden in je vingertoppen en raak ze niet aan tegen een auto-accu, om dit te testen. De wiskunde zegt dat het waarschijnlijk wel goed komt, maar het menselijk lichaam is een ingewikkeld iets, en dit zijn geen experimenten die het waard zijn om te doen.

Autobatterijen zijn nog steeds gevaarlijk

Je auto-accu is op zichzelf misschien niet in staat om een dodelijke of zelfs merkbare elektrische schok af te geven, maar dat betekent niet dat het niet gevaarlijk is. Het grootste gevaar van autobatterijen is een explosie, die kan optreden als gevolg van een fenomeen dat bekend staat als "gasvorming", waarbij de batterij ontvlambaar waterstofgas afgeeft.

Als het waterstofgas wordt ontstoken door een vonk, kan de hele batterij ontploffen, waardoor je overspoeld wordt met zwavelzuur. Daarom is het zo belangrijk om de juiste procedure te volgen bij het aansluiten van startkabels of een batterijlader.

Een ander gevaar van auto-accu's heeft te maken met het per ongeluk overbruggen van de aansluitingen, of het per ongeluk overbruggen van een +B-draad of connector, zoals de startersolenoïde, naar aarde. Hoewel een auto-accu geen gevaarlijke hoeveelheid stroom in uw lichaam kan pompen, heeft een metalen sleutel veel minder weerstand en zal deze de neiging hebben extreem heet te worden, en kan zelfs op zijn plaats worden gelast, als deze de positieve accu met aarde overbrugt. Dat is vrijwel overal slecht nieuws.

Sommige elektrische autosystemen zijn gevaarlijk

Weet je nog dat we zeiden dat de belangrijkste reden waarom autobatterijen je niet kunnen elektrocuteren, is omdat ze maar 12V zijn? Dat is waar, maar het probleem is dat niet alle autobatterijen 12V zijn. Er was een enorme druk in de vroege jaren 2000 om over te stappen van 12V-systemen naar 42V-systemen, wat veel gevaarlijker zou zijn geweest om mee te werken, maar de overstap is om verschillende redenen nooit echt gerealiseerd.

Image
Image

Hybride en elektrische voertuigen worden echter vaak geleverd met twee accu's: een traditionele loodzuuraccu voor de start-, verlichtings- en ontstekingsfuncties (SLI) en een veel hogere spanningsaccu of accupakket om de elektromotor te laten werken of motoren. Deze batterijen gebruiken vaak lithium-ion- of nikkel-metaalhydridetechnologie in plaats van loodzuur, en ze hebben vaak een nominale spanning van 200 of meer volt.

Het goede nieuws is dat hybride en elektrische voertuigen hun hoogspanningsaccu's doorgaans nergens bewaren waar u ze bij een ongeluk tegenkomt, en ze gebruiken bijna altijd een soort kleurcode om u te waarschuwen over hoogspanningsdraden.

In de meeste gevallen hebben hoogspanningsdraden een oranje kleurcodering, hoewel sommige in plaats daarvan blauw gebruiken, dus het is een goed idee om te controleren welke kleur uw voertuig gebruikt voordat u eraan gaat werken.

Wanneer elektrische systemen van 12 volt u echt kunnen schokken

Hoewel je niet kunt worden geëlektrocuteerd door simpelweg de polen van een gewone auto-accu aan te raken, kun je vanwege de lage spanning een vervelende schok krijgen van andere componenten van een traditioneel elektrisch systeem voor auto's.

In ontstekingssystemen die een kap en rotor gebruiken, wordt bijvoorbeeld een bobine gebruikt om de enorme hoeveelheid spanning te leveren die nodig is om een vonk over de luchtspleet van een bougie te duwen. Als je met die spanning te maken krijgt, meestal door een bougiekabel of bobine met gerafelde isolatie aan te raken, terwijl je ook de grond raakt, zul je zeker een beet voelen.

De reden dat je een schok kunt krijgen door een versleten bougiekabel aan te raken terwijl je de accupolen aanraakt, zal niets uithalen, is dat de spanning die door de bobine wordt uitgepompt hoog genoeg is om door de contactweerstand van jouw huid.

Zo gezapt worden zal je waarschijnlijk nog steeds niet doden, maar het is toch een goed idee om toch weg te blijven, vooral als je te maken hebt met de hogere spanning van een distributeurloos ontstekingssysteem.

Dus hoe zit het met de aanhoudende auto-accumartelingstrope?

Er zit eigenlijk een kern van waarheid verborgen in de scène waarmee we begonnen. Als een slechterik begint met een auto-accu, die hij aan een ander apparaat haakt, en dat apparaat vervolgens gebruikt om de held te martelen, is dat een situatie die op de realiteit is gebaseerd.

Er is een heel echt apparaat dat bekend staat als een picana dat, aangedreven door een gewone 12V-autobatterij, in staat is om elektrische schokken van een zeer lage stroomsterkte bij hoge spanningen af te geven, die, zoals het vastpakken van een slechte spoeldraad, is uiterst onaangenaam.

Dus terwijl het vastgrijpen van de polen van je batterij waarschijnlijk niet eens de zwakste schokken zal opleveren, laat staan je doden, is dit een trope die je min of meer tot artistieke licentie kunt brengen.

Aanbevolen: