Zijn iPads echt zo veilig tegen virussen en malware?

Inhoudsopgave:

Zijn iPads echt zo veilig tegen virussen en malware?
Zijn iPads echt zo veilig tegen virussen en malware?
Anonim

De iPad bestrijdt virussen, malware en de donkere kant van het internet uitstekend, dus als je een bericht op je iPad ziet dat je een virus hebt, raak dan niet in paniek. Er zijn geen virussen bekend die zich op de iPad richten. In feite bestaat er misschien nooit een virus voor de iPad.

iOS en virussen

In technische zin is een virus een stukje code dat zichzelf repliceert door een kopie te maken in een ander stukje software op je computer. Maar in tegenstelling tot Windows-computers met een zeer open bestandssysteem, staat iOS de ene app geen directe toegang toe tot de bestanden van een andere app, waardoor eventuele virussen zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Als je een website bezoekt en een bericht ziet verschijnen waarin staat dat je apparaat is geïnfecteerd met een virus, moet je de website onmiddellijk verlaten. Het pop-upbericht is oplichterij in de hoop u bang te maken om malware op uw apparaat te installeren onder het mom om het veiliger te maken.

Bovendien hoeft u geen virusbescherming op uw iPad te installeren. In tegenstelling tot een Windows-computer, waar het draaien van re altime antivirussoftware bijna een vereiste is, heeft de iPad geen fulltime bescherming tegen virussen nodig.

Image
Image

Er bestaat misschien geen iPad-virus, maar dat betekent niet dat u buiten de gevarenzone bent

Hoewel het niet mogelijk is om een echt virus voor de iPad te schrijven, kan en bestaat malware wel. Malware omvat elk stukje software met slechte bedoelingen, zoals u misleiden om uw wachtwoorden of andere gevoelige informatie op te geven. Malware voor de iPad is echter relatief zeldzaam, vanwege een groot obstakel dat het moet overwinnen om op uw apparaat te worden geïnstalleerd: de App Store.

Een van de grote voordelen van het bezit van een iPad is dat Apple elke app controleert die wordt ingediend bij de App Store. Het duurt zelfs enkele dagen voordat een iPad van een inzending naar een gepubliceerde app gaat. Het is mogelijk om malware door de app store te sluipen, maar deze aandoening is zeldzaam. In deze gevallen wordt de app meestal binnen een paar dagen of een paar weken gepakt en snel uit de winkel verwijderd.

Maar je moet nog steeds waakzaam zijn, vooral als een app om persoonlijke of financiële informatie vraagt. Het is één ding voor de Amazon-app om om dit soort informatie te vragen en heel iets anders als het afkomstig is van een app waar je nog nooit van hebt gehoord en die je in een opwelling hebt gedownload terwijl je door de App Store bladert.

Zelfs een bekende app moet met een zekere mate van wantrouwen worden behandeld. Deel nooit uw persoonlijke informatie, vooral financiële informatie zoals bankrekeningen en creditcardnummers, tenzij er een specifieke reden is voor de app om erom te vragen. Hoewel virussen niet op een iPad kunnen bestaan, hebben oplichters het vermogen van de iPad om zichzelf te beschermen tegen virussen weten te omzeilen door de pc van de ontwikkelaar te infecteren en code te injecteren voordat deze de App Store bereikt. Hoewel het misschien klinkt als iets uit een film, is dit gebeurd. Het is zeldzaam en niet iets waar de meesten van ons zich zorgen over moeten maken, maar het toont wel aan dat zelfs populaire apps nooit ons volledige vertrouwen zouden moeten hebben.

Is er een antivirus-app voor de iPad?

Het iOS-platform kreeg zijn eerste officiële antivirusprogramma toen VirusBarrier te koop werd aangeboden in de App Store, maar dit antivirusprogramma is bedoeld om bestanden te controleren die naar uw Mac of pc kunnen worden geüpload. McAfee Security draait op de iPad, maar het vergrendelt uw bestanden eenvoudig in een veilige "kluis", het detecteert of reinigt geen "virussen".

Apps zoals VirusBarrier jagen op uw angst voor virussen in de hoop dat u ze installeert zonder de kleine lettertjes te lezen. En in feite heeft Apple om deze reden VirusBarrier verwijderd. Ja, zelfs McAfee Security hoopt dat u bang genoeg bent om niet te beseffen dat er geen virussen bekend zijn voor de iPad en dat malware eigenlijk veel moeilijker te verkrijgen is op de iPad dan op de pc.

iPad Virus Oplichting

Een van de meest voorkomende vormen van oplichting voor de iPad is het iOS-crashrapport en varianten daarvan. Bij deze phishing-zwendel geeft een website een pop-uppagina weer die u informeert dat iOS is gecrasht of dat de iPad een virus heeft, waarna u wordt gevraagd een nummer te bellen. De mensen aan de andere kant zijn echter geen Apple-medewerkers en hun belangrijkste doel is om u geld of informatie te ontfutselen die kan worden gebruikt om uw accounts te hacken.

Image
Image

Het onderscheid tussen virussen en malware is belangrijk. Een virus kan zichzelf eenvoudigweg niet repliceren op een iPad omdat het daarvoor geen toegang heeft tot bestanden. Maar andere vormen van malware verleiden u, de gebruiker, gewoon om de computer te infecteren of persoonlijke informatie op te geven.

Als je een bericht als dit ontvangt, kun je het beste de Safari-browser afsluiten en de iPad opnieuw opstarten. Als u deze melding vaak krijgt, wis dan de cookies en webgegevens die op uw apparaat zijn opgeslagen.

  1. Open Instellingen.

    Image
    Image
  2. Scrol omlaag in het menu aan de linkerkant en tik vervolgens op Safari.

    Image
    Image
  3. Scroll in de Safari-instellingen omlaag en tik op Geschiedenis en websitegegevens wissen. U moet deze keuze bevestigen. U moet eerder opgeslagen websitewachtwoorden opnieuw invoeren, maar dit is een kleine prijs die u moet betalen om uw Safari-browser schoon en veilig te houden.

    Image
    Image

Het bericht 'Gefeliciteerd Amazon-gebruiker'

Als je constant wordt gebombardeerd door pop-upadvertenties in de webbrowser van de iPad die je op de pagina vergrendelen en je feliciteren met het winnen van iets, ben je een andere veelvoorkomende vorm van malware tegengekomen. De meest voorkomende hiervan imiteert Amazon en hoopt u naar binnen te lokken met de belofte van een gratis geschenk. Net als bij de Crash Report-zwendel, misleiden deze pop-up adware-zwendel u om persoonlijke informatie op te geven.

Wis je webgeschiedenis en -gegevens om hiertegen te vechten. Deze malware bevindt zich in uw webcache. Dit zijn gegevens die de Safari-browser opslaat om een website te versnellen door delen ervan op te slaan.

De beste bescherming is een bijgewerkte iPad

Hoewel constante iOS-updates misschien vervelend lijken, is de gemakkelijkste manier om een iPad in gevaar te brengen, door gebruik te maken van beveiligingslekken in het besturingssysteem. Deze problemen worden snel opgelost door Apple, maar u moet op de hoogte blijven van updates van het besturingssysteem.

Wanneer je wordt gevraagd met een bericht over een nieuwe update van het besturingssysteem, tik je gewoon op Later en sluit je je iPad aan voordat je naar bed gaat. De iPad plant een update voor die nacht, maar deze moet worden aangesloten op een voedingsbron (een computer of een stopcontact) om de update te downloaden en uit te voeren.

Jailbreak je iPad niet

Er is één groot gat dat kan leiden tot mogelijke infecties van malware: het jailbreaken van je apparaat. Jailbreaking is het proces waarbij de beveiligingen die Apple heeft verwijderd, worden verwijderd die ervoor zorgen dat je nergens apps kunt installeren, behalve in de App Store. Normaal gesproken heeft een app een certificaat nodig om te downloaden, te installeren en op uw apparaat uit te voeren. Het krijgt dit certificaat van Apple. Jailbreaking omzeilt deze bescherming en zorgt ervoor dat elke app op je iPad kan worden geïnstalleerd.

Als je je apparaat jailbreakt, wees dan extra voorzichtig met wat je erop installeert, want Apple heeft het niet getest en gecertificeerd als vrij van malware.

De meeste mensen jailbreaken onze iPad niet. Naarmate de tablet meer functies heeft gekregen, is het zelfs minder populair geworden om te jailbreaken. Het meeste van wat kan worden gedaan via apps op Cydia en andere niet-Apple app stores, kan nu worden gedaan met apps die zijn gedownload via de officiële App Store.

Is mijn iPad veilig?

Het feit dat malware moeilijk op uw iPad kan komen, betekent niet dat uw iPad volledig veilig is voor alle inbraak. Hackers zijn geweldig in het vinden van manieren om apparaten te verstoren of om hun weg in apparaten te vinden.

Hier zijn een paar dingen die iedereen met zijn iPad zou moeten doen:

  • Schakel Zoek mijn iPad in. Met deze tool kun je de iPad op afstand vergrendelen of zelfs volledig wissen als deze ooit verloren of gestolen zou zijn.
  • Vergrendel je iPad met een toegangscode. Hoewel het misschien tijdverspilling lijkt om elke keer dat je je iPad gebruikt een viercijferige code in te voeren, is het nog steeds de beste manier om hem veilig te houden.
  • Schakel Siri en meldingen uit vanaf je vergrendelingsscherm. Siri is nog steeds standaard toegankelijk als uw iPad is vergrendeld. En met Siri kan iedereen alles, van het controleren van je agenda tot het instellen van herinneringen. Schakel Siri uit op het vergrendelscherm in de instellingen van je iPad.

Aanbevolen: