Wat is zoektijd? (Definitie van de zoektijd van een HDD)

Inhoudsopgave:

Wat is zoektijd? (Definitie van de zoektijd van een HDD)
Wat is zoektijd? (Definitie van de zoektijd van een HDD)
Anonim

De zoektijd is de tijd die een specifiek onderdeel van de mechanica van een hardware nodig heeft om een bepaald stuk informatie op een opslagapparaat te vinden. Deze waarde wordt meestal uitgedrukt in milliseconden (ms), waarbij een kleinere waarde een snellere zoektijd aangeeft.

Wat zoektijd niet is, is de totale hoeveelheid tijd die nodig is om een bestand naar een andere harde schijf te kopiëren, gegevens van internet te downloaden, iets op een schijf te branden, enz. Hoewel de zoektijd wel een rol speelt bij de totale tijd die nodig is om dit soort taken uit te voeren, is bijna te verwaarlozen in vergelijking met andere factoren.

Zoektijd wordt vaak toegangstijd genoemd, maar in werkelijkheid is de toegangstijd iets langer dan de zoektijd omdat er een kleine latentieperiode is tussen het vinden van gegevens en het daadwerkelijk openen ervan.

Image
Image

Wat bepa alt de zoektijd?

De zoektijd voor een harde schijf is de hoeveelheid tijd die nodig is voor de kopeenheid van de schijf (gebruikt om gegevens te lezen/schrijven) om de actuatorarm (waar de koppen zijn bevestigd) op de juiste plaats op de het spoor (waar de gegevens daadwerkelijk zijn opgeslagen) om gegevens naar een bepaalde sector van de schijf te lezen/schrijven.

Aangezien het verplaatsen van de actuatorarm een fysieke taak is die tijd kost om te voltooien, kan de zoektijd bijna onmiddellijk zijn als de locatie van het hoofd al op de goede weg is, of natuurlijk langer als het hoofd naar een andere locatie.

Daarom wordt de zoektijd van een harde schijf gemeten aan de hand van de gemiddelde zoektijd, aangezien niet elke harde schijf de kop altijd in dezelfde positie heeft. De gemiddelde zoektijd van een harde schijf wordt meestal berekend door bij benadering te schatten hoe lang het duurt om gegevens te zoeken van meer dan een derde van de sporen op de harde schijf.

Hoewel de gemiddelde zoektijd de meest gebruikelijke manier is om deze waarde te meten, kan dit ook op twee andere manieren worden gedaan: track-to-track en volledige slag. Track-to-track is de tijd die nodig is om gegevens tussen twee aangrenzende tracks te zoeken, terwijl volledige slag de tijd is die nodig is om de hele lengte van de schijf te doorzoeken, van het binnenste tot het buitenste.

Sommige zakelijke opslagapparaten hebben harde schijven die opzettelijk een kleinere capaciteit hebben, zodat er minder sporen zijn, waardoor de actuator een kortere afstand over de sporen kan bewegen. Dit heet kort strijken.

Deze termen voor harde schijven zijn misschien onbekend en verwarrend om te volgen, maar het enige dat u echt moet weten, is dat de zoektijd voor een harde schijf de hoeveelheid tijd is die de schijf nodig heeft om de gegevens te vinden waarnaar hij op zoek is, dus een kleinere waarde vertegenwoordigt een snellere zoektijd dan een grotere.

Zoektijd Voorbeelden van veelvoorkomende hardware

De gemiddelde zoektijd voor harde schijven is in de loop van de tijd langzaam verbeterd, waarbij de eerste (IBM 305) een zoektijd van ongeveer 600 ms had. Een paar decennia later lag de gemiddelde HDD-zoektijd rond de 25 ms. Moderne harde schijven hebben mogelijk een zoektijd van ongeveer 9 ms, mobiele apparaten 12 ms en geavanceerde servers hebben een zoektijd van ongeveer 4 ms.

Solid-state harde schijven (SSD's) hebben geen bewegende delen zoals roterende schijven, dus hun zoektijden worden iets anders gemeten, waarbij de meeste een zoektijd hebben tussen 0,08 en 0,16 ms.

Sommige hardware, zoals een optisch schijfstation en een floppydiskstation, heeft een grotere kop dan een harde schijf en heeft dus langzamere zoektijden. Dvd's en cd's hebben bijvoorbeeld een gemiddelde zoektijd tussen 65 ms en 75 ms, wat aanzienlijk langzamer is dan die van harde schijven.

Is zoektijd echt zo belangrijk?

Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel de zoektijd een noodzakelijke rol speelt bij het bepalen van de algehele snelheid van een computer of ander apparaat, er andere componenten zijn die samenwerken die net zo belangrijk zijn.

Dus als je op zoek bent naar een nieuwe harde schijf om je computer sneller te maken, of als je meerdere apparaten wilt vergelijken om te zien welke het snelst is, denk dan aan andere aspecten, zoals het systeemgeheugen, de CPU, het bestandssysteem, en software die op het apparaat draait.

De totale tijd die nodig is om bijvoorbeeld een video van internet te downloaden, heeft niet veel te maken met de zoektijd van een harde schijf. Hoewel het waar is dat de tijd om een bestand op de schijf op te slaan enigszins afhankelijk is van de zoektijd, aangezien de harde schijf niet onmiddellijk werkt, wordt in een geval als dit bij het downloaden van bestanden de totale snelheid meer beïnvloed door de netwerkbandbreedte.

Hetzelfde concept is van toepassing op andere dingen die je doet, zoals het converteren van bestanden, het rippen van dvd's naar een harde schijf en soortgelijke taken.

Kun je de zoektijd van een HDD verbeteren?

Hoewel je niets kunt doen om de fysieke eigenschappen van een harde schijf te versnellen om de zoektijd te vergroten, zijn er dingen die je kunt doen om de algehele prestaties te verbeteren. Dit komt omdat de zoektijd van een schijf alleen niet de enige factor is die de prestaties bepa alt.

Een voorbeeld is het verminderen van fragmentatie door een gratis defragmentatietool te gebruiken. Als fragmenten van een bestand in afzonderlijke stukken over een harde schijf worden verspreid, zal het meer tijd kosten voordat de schijf ze verzamelt en in een stevig stuk organiseert. Defragmenteren kan deze gefragmenteerde bestanden consolideren om de toegangstijd te verbeteren.

Voordat u gaat defragmenteren, kunt u zelfs overwegen ongebruikte bestanden zoals browsercaches te verwijderen, de Prullenbak te legen of een back-up te maken van gegevens die het besturingssysteem niet actief gebruikt, met een gratis back-uptool of een online back-upservice. Op die manier hoeft de harde schijf niet elke keer door al die gegevens te bladeren als hij iets naar de schijf moet lezen of schrijven.

Aanbevolen: