Wat is een toetsenbord? (Definitie van computertoetsenbord)

Inhoudsopgave:

Wat is een toetsenbord? (Definitie van computertoetsenbord)
Wat is een toetsenbord? (Definitie van computertoetsenbord)
Anonim

Het toetsenbord is het stuk computerhardware dat wordt gebruikt om tekst, tekens en andere opdrachten in een computer of soortgelijk apparaat in te voeren.

Hoewel het toetsenbord een extern randapparaat is in een desktopsysteem (het bevindt zich buiten de hoofdcomputerbehuizing), of "virtueel" is in een tablet-pc, is het een essentieel onderdeel van het complete computersysteem.

Microsoft en Logitech zijn enkele van de meest populaire fabrikanten van fysieke toetsenborden, maar veel andere hardwarefabrikanten produceren ze ook.

Fysieke beschrijving toetsenbord

Image
Image

Moderne computertoetsenborden zijn gemodelleerd naar, en lijken nog steeds erg op, klassieke typemachinetoetsenborden. Er zijn over de hele wereld veel toetsenbordindelingen beschikbaar (zoals Dvorak en JCUKEN), maar de meeste Engelstalige toetsenborden zijn van het QWERTY-type. Andere talen hebben verschillende standaardformaten, zoals QWERTZ voor Duits en AZERT voor Frans.

De meeste toetsenborden hebben cijfers, letters, symbolen, pijltjestoetsen, enz., maar sommige hebben ook een numeriek toetsenblok, extra functies zoals volumeregeling, knoppen om het apparaat uit of in de slaapstand te zetten, speciale programmeerbare sneltoetsen, toetsen die oplichten wanneer ingedrukt, of zelfs een ingebouwde trackball-muis die bedoeld is om een gemakkelijke manier te bieden om zowel het toetsenbord als de muis te gebruiken zonder dat u uw hand van het toetsenbord hoeft te halen.

Toetsenbordverbindingstypes

Veel toetsenborden zijn draadloos en communiceren met de computer via Bluetooth of een RF-ontvanger.

Bekabelde toetsenborden worden via een USB-kabel op het moederbord aangesloten, vaak de USB Type-A-connector, maar sommige gebruiken in plaats daarvan USB-C. Oudere toetsenborden worden aangesloten via een PS/2-aansluiting. Toetsenborden op laptops zijn natuurlijk geïntegreerd, maar zouden technisch gezien als "bedraad" worden beschouwd, omdat ze zo op de computer zijn aangesloten.

Zowel draadloze als bedrade toetsenborden hebben een specifiek apparaatstuurprogramma nodig om met de computer te kunnen worden gebruikt. Drivers voor standaard, niet-geavanceerde toetsenborden hoeven meestal niet te worden gedownload omdat ze al in het besturingssysteem zijn opgenomen.

Tablets, telefoons en andere computers met aanraakinterfaces hebben vaak geen fysiek toetsenbord. De meeste hebben echter USB-aansluitingen of draadloze technologieën waarmee externe toetsenborden kunnen worden aangesloten.

Net als tablets hebben vrijwel alle moderne smartphones toetsenborden op het scherm die tevoorschijn komen wanneer je ze nodig hebt.

Laptops en netbooks hebben geïntegreerde toetsenborden, maar kunnen, net als tablets, externe toetsenborden hebben die via USB zijn aangesloten.

Toetsenbordsnelkoppelingen

Hoewel de meesten van ons bijna elke dag een toetsenbord gebruiken, zijn er veel toetsen die u waarschijnlijk niet gebruikt, of op zijn minst niet zeker weet waarom u ze gebruikt. Hieronder staan enkele voorbeelden van toetsenbordknoppen die samen kunnen worden gebruikt om een nieuwe functie te vormen.

Modificatietoetsen

Sommige toetsen waarmee u vertrouwd moet raken, worden modificatietoetsen genoemd. U zult er waarschijnlijk enkele zien in de handleidingen voor het oplossen van problemen hier op deze website; de Control-, Shift- en "Image"-toetsen zijn modificatietoetsen. Mac-toetsenborden gebruiken de Option- en Command-toetsen als modificatietoetsen - zie Windows-toetsenbordequivalenten voor de speciale toetsen van de Mac voor meer informatie hierover. alt="

In tegenstelling tot een normale toets, zoals een letter of een cijfer, wijzigen modificatietoetsen de functie van een andere toets. De normale functie van de 7-toets is bijvoorbeeld om het getal 7 in te voeren, maar als u de toetsen Shift en 7 tegelijkertijd ingedrukt houdt, het ampersand (&) teken wordt geproduceerd.

Sommige effecten van een modificatietoets kunnen op het toetsenbord worden gezien als toetsen met twee acties, zoals de 7-toets. Toetsen zoals deze hebben twee functies, waarbij de bovenste actie wordt geactiveerd met de Shift toets.

Ctrl+C is een sneltoets die u waarschijnlijk kent. Het wordt gebruikt om iets naar het klembord te kopiëren, zodat je de combinatie Ctrl+V kunt gebruiken om het te plakken.

Een ander voorbeeld van een modificatietoetscombinatie is Ctrl+Alt+Del die kan worden gebruikt om af te sluiten, uit te loggen, toegang te krijgen tot Taakbeheer, een computer opnieuw op te starten en meer. De functie van deze toetsen is niet zo voor de hand liggend omdat de instructies voor het gebruik ervan niet op het toetsenbord staan zoals bij de 7-toets. Dit is een veelvoorkomend voorbeeld van hoe het gebruik van modificatietoetsen een effect kan produceren dat geen van de toetsen alleen kan uitvoeren, onafhankelijk van de andere.

Alt+F4 is een andere sneltoets. Deze sluit onmiddellijk het venster dat u momenteel gebruikt. Of je nu in een webbrowser zit of door foto's op je computer bladert, deze combinatie sluit onmiddellijk degene waarop je gefocust bent.

Windows-toets

Hoewel het algemene gebruik van de Windows-toets (d.w.z. starttoets, vlagtoets, logotoets) is om het Start-menu te openen, kan deze voor veel dingen worden gebruikt.

Win+D is een voorbeeld van het gebruik van deze toets om het bureaublad snel te tonen/verbergen. Win+E is een andere handige die snel Verkenner opent. Win+X (opent het hoofdgebruikersmenu) is onze favoriet.

Sommige toetsenborden hebben unieke toetsen die niet op dezelfde manier werken als een traditioneel toetsenbord. Het TeckNet Gryphon Pro-gamingtoetsenbord bevat bijvoorbeeld 10 toetsen die macro's kunnen opnemen.

Toetsenbordopties wijzigen

In Windows kunt u enkele van uw toetsenbordinstellingen wijzigen, zoals herhaalvertraging, herhaalfrequentie en knipperfrequentie, via het Configuratiescherm.

Je kunt geavanceerde wijzigingen aan een toetsenbord aanbrengen met software van derden, zoals SharpKeys. Dit is een gratis programma dat het Windows-register bewerkt om de ene sleutel aan de andere toe te wijzen of een of meer sleutels helemaal uit te schakelen.

SharpKeys is uitermate handig als u een klaviertoets mist. Als u bijvoorbeeld de Enter-toets niet hebt, kunt u de Caps Lock-toets (of de F1-toets, enz.) opnieuw toewijzen.) naar de Enter-functie, waarbij in wezen de mogelijkheden van de voormalige sleutel worden verwijderd om de laatste weer te kunnen gebruiken. Het kan ook worden gebruikt om toetsen toe te wijzen aan webbesturingselementen zoals Vernieuwen, Terug, enz.

De Microsoft Keyboard Layout Creator is een andere gratis tool waarmee je snel de lay-out van je toetsenbord kunt wijzigen. Little Tiny Fish heeft een goede uitleg voor het gebruik van het programma.

Je kunt toetsen op een Mac-toetsenbord ook opnieuw toewijzen via Systeemvoorkeuren.

FAQ

    Wat is een mechanisch toetsenbord?

    Mechanische toetsenborden hebben fysieke schakelaars onder de toetsen. Wanneer u op een toets drukt, drukt u op de knop ervan, waardoor de ervaring van typen op een typemachine opnieuw wordt gecreëerd. Als gevolg hiervan kunnen mechanische toetsenborden de typnauwkeurigheid helpen verbeteren.

    Wat is een membraantoetsenbord?

    Membraantoetsenborden hebben drukkussens in plaats van aparte, bewegende toetsen. Membraantoetsenborden geven niet veel tactiele feedback, waardoor ze moeilijk te gebruiken zijn als computertoetsenborden.

    Wat is een toetsenbord met achtergrondverlichting?

    Toetsenborden met achtergrondverlichting hebben lampjes onder de toetsen die de letters en symbolen op de toetsen verlichten. Deze verlichting maakt de toetsen zichtbaar in omgevingen met weinig licht. De meest gebruikelijke toetsen om toetsenbordverlichting in te schakelen op Windows-computers zijn F5, F9 en F11.

Aanbevolen: