Wat is een hostnaam? (Definitie van hostnaam)

Inhoudsopgave:

Wat is een hostnaam? (Definitie van hostnaam)
Wat is een hostnaam? (Definitie van hostnaam)
Anonim

Een hostnaam is een label dat is toegewezen aan een apparaat (een host) op een netwerk. Het onderscheidt het ene apparaat van het andere op een specifiek netwerk of via internet. De hostnaam voor een computer in een thuisnetwerk kan zoiets zijn als nieuwe laptop, Guest-Desktop of FamilyPC.

Hostnamen worden ook gebruikt door DNS-servers, zodat u een website kunt openen met een algemene, gemakkelijk te onthouden naam. Op deze manier hoeft u geen reeks cijfers (een IP-adres) op te roepen om een website te openen.

De hostnaam van een computer kan in plaats daarvan een computernaam, sitenaam of knooppuntnaam worden genoemd. Mogelijk ziet u hostnaam ook gespeld als hostnaam.

Voorbeelden van een hostnaam

Elk van de volgende is een voorbeeld van een Fully Qualified Domain Name met de hostnaam ernaast afgeschreven:

  • www.google.com: www
  • images.google.com: afbeeldingen
  • products.office.com: producten
  • www.microsoft.com: www

De hostnaam (zoals producten) is de tekst die voorafgaat aan de domeinnaam (bijvoorbeeld office), wat de tekst is die voor het hoofddomein (.com) komt.

Een hostnaam vinden in Windows

Het uitvoeren van hostname vanaf de opdrachtprompt is de gemakkelijkste manier om de hostnaam van een computer te tonen.

Image
Image

Opdrachtprompt nog nooit eerder gebruikt? Zie onze zelfstudie over het openen van de opdrachtprompt voor instructies. Deze methode werkt ook in een terminalvenster in andere besturingssystemen, zoals macOS en Linux.

Het ipconfig commando gebruiken om ipconfig /all uit te voeren is een andere methode. Die resultaten zijn gedetailleerder en bevatten naast de hostnaam ook informatie waarin u mogelijk niet geïnteresseerd bent.

Het net view commando, een van de verschillende net-commando's, is een andere manier om je hostnaam en de hostnamen van andere apparaten en computers in je netwerk te zien.

Een hostnaam wijzigen in Windows

Een andere gemakkelijke manier om de hostnaam van de computer die je gebruikt te zien, is via Systeemeigenschappen, waarmee je ook de hostnaam kunt wijzigen.

Systeemeigenschappen zijn toegankelijk via de Geavanceerd systeem instellingenlink in de systeemapplet in het Configuratiescherm. Of druk op Win+R en typ vervolgens control sysdm.cpl om naar het juiste scherm te gaan.

Image
Image

Meer over hostnamen

Hostnamen mogen geen spatie bevatten omdat deze namen alleen alfabetisch of alfanumeriek kunnen zijn. Een koppelteken is het enige toegestane symbool.

Het www gedeelte van een URL geeft een subdomein van een website aan, vergelijkbaar met products dat een subdomein is van office.com.

Om toegang te krijgen tot de afbeeldingensectie van google.com, moet u de images hostnaam in de URL opgeven. Evenzo is de hostnaam www altijd vereist, tenzij u op zoek bent naar een specifiek subdomein.

Het invoeren van www.lifewire.com is bijvoorbeeld technisch altijd vereist in plaats van alleen lifewire.com. Dit is de reden waarom sommige websites niet bereikbaar zijn tenzij u het www gedeelte voor de domeinnaam invoert.

De meeste websites die u bezoekt, openen echter zonder de hostnaam www op te geven, omdat de webbrowser het voor u doet of omdat de website weet wat u zoekt.

DDNS-services zoals No-IP zijn beschikbaar die een hostnaam voor uw openbare IP-adres kunnen creëren. Dit is handig als je een dynamisch IP-adres hebt (dit verandert), maar je moet toegang hebben tot je thuisnetwerk, zelfs als het adres wordt bijgewerkt. De service koppelt er een hostnaam aan die u gemakkelijk kunt onthouden en die automatisch wordt bijgewerkt om altijd naar uw huidige IP-adres te verwijzen.

FAQ

    Hoe vind en wijzig ik mijn hostnaam op Linux?

    Open de Linux-terminal, typ hostname en druk op Enter. Om de hostnaam te wijzigen, voert u sudo hostnaam NEW_HOSTNAME in en vervangt u "NEW_HOSTNAME" door de gewenste naam.

    Wat is de hostnaam voor Gmail?

    Bij toegang tot Gmail in Outlook of een soortgelijk programma, is de inkomende hostnaam imap.gmail.com of pop.gmail.com (afhankelijk van hoe je het hebt ingesteld). De uitgaande hostnaam is smtp.gmail.com.

    Wat is een hostnaam in Minecraft?

    De naam van een Minecraft-server wordt de hostnaam genoemd. Als u een Minecraft-server maakt, geef deze dan een aangepaste hostnaam zodat u het IP-adres niet hoeft te onthouden.

Aanbevolen: