Wat is een muis? (Definitie van computermuis)

Inhoudsopgave:

Wat is een muis? (Definitie van computermuis)
Wat is een muis? (Definitie van computermuis)
Anonim

De muis, ook wel een aanwijzer genoemd, is een met de hand bediend invoerapparaat dat wordt gebruikt om objecten op een computerscherm te manipuleren.

Of het nu een laser of bal gebruikt, of de muis bedraad of draadloos is, een beweging die door de muis wordt gedetecteerd, stuurt instructies naar de computer om de cursor op het scherm te verplaatsen om te communiceren met bestanden, vensters en andere software-elementen.

Hoewel de muis een randapparaat is dat zich buiten de hoofdcomputerbehuizing bevindt, is het een essentieel onderdeel van de computerhardware in de meeste systemen… tenminste niet-aanraaksystemen.

Fysieke beschrijving muis

Computermuizen zijn er in vele soorten en maten, maar ze zijn allemaal ontworpen om zowel links als rechts te passen en op een vlakke ondergrond te worden gebruikt.

De standaardmuis heeft twee knoppen aan de voorkant (voor linksklikken en rechtsklikken) en een scrollwiel in het midden (om het scherm snel omhoog en omlaag te bewegen). Een computermuis kan echter een tot meerdere knoppen hebben om een breed scala aan andere functies te bieden (zoals de Razer Naga Chroma MMO-gamingmuis met 12 knoppen).

Terwijl oudere muizen een kleine bal aan de onderkant gebruiken om de cursor te besturen, gebruiken nieuwere muizen een laser. Sommige computermuizen hebben in plaats daarvan een grote bal bovenop de muis, zodat in plaats van de muis over een oppervlak te bewegen om met de computer te communiceren, de gebruiker de muis stilhoudt en in plaats daarvan de bal met een vinger beweegt. De Logitech M570 is een voorbeeld van dit type muis.

Er zijn ook muizen gemaakt voor speciaal gebruik, zoals reismuizen, die kleiner zijn dan een typische muis en vaak een intrekbaar snoer hebben. Een ander type is de ergonomische muis die een heel andere vorm heeft dan een standaardmuis om overbelasting van de hand te voorkomen.

Zoals je kunt zien, zijn muizen er in allerlei soorten, maten en kleuren:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Het maakt niet uit welk type muis wordt gebruikt, ze communiceren allemaal draadloos of via een fysieke, bekabelde verbinding met de computer.

Indien draadloos, maken muizen verbinding met de computer via RF-communicatie of Bluetooth. Een op RF gebaseerde draadloze muis heeft een ontvanger nodig die fysiek op de computer wordt aangesloten. Een draadloze Bluetooth-muis maakt verbinding via de Bluetooth-hardware van de computer. Zie Een draadloos toetsenbord en draadloze muis installeren voor een korte blik op hoe de installatie van een draadloze muis werkt.

Indien bedraad kunnen muizen via USB op de computer worden aangesloten met behulp van een Type-A-connector. Oudere muizen maken verbinding via PS/2-poorten. Hoe dan ook, het is meestal een directe verbinding met het moederbord.

Stuurprogramma's voor een computermuis

Zoals elk stuk hardware werkt een computermuis alleen met een computer als het juiste stuurprogramma is geïnstalleerd. Een standaardmuis zal direct uit de doos werken, omdat het besturingssysteem de driver waarschijnlijk al gereed heeft voor installatie, maar er is speciale software nodig voor een meer geavanceerde muis die meer functies heeft.

De geavanceerde muis werkt misschien prima als een gewone muis, maar het is waarschijnlijk dat de extra knoppen niet werken totdat de juiste driver is geïnstalleerd.

De beste manier om een ontbrekend muisstuurprogramma te installeren is via de website van de fabrikant. Logitech en Microsoft zijn de populairste fabrikanten van muizen, maar je ziet ze ook van andere hardwaremakers. Zie Hoe update ik stuurprogramma's in Windows? voor instructies over het handmatig installeren van dit soort stuurprogramma's in Windows.

Echter, een van de gemakkelijkste manieren om stuurprogramma's te installeren, is door een gratis hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma's te gebruiken. Als je deze route volgt, zorg er dan voor dat de muis is aangesloten wanneer je de driver scan start.

Sommige stuurprogramma's kunnen worden gedownload via Windows Update, dus dat is een andere optie als u de juiste nog steeds niet kunt vinden.

Basisopties voor het besturen van de muis kunnen in Windows worden geconfigureerd via het Configuratiescherm. Zoek naar de applet Mouse Control Panel of gebruik de opdracht control mouse Run om een reeks opties te openen waarmee u de muisknoppen kunt verwisselen, een nieuwe muisaanwijzer kunt kiezen, de dubbele kliksnelheid, aanwijzersporen weergeven, de aanwijzer verbergen tijdens het typen, de aanwijzersnelheid aanpassen en meer.

Meer informatie over de computermuis

Een muis wordt alleen ondersteund op apparaten met een grafische gebruikersinterface. Dit is de reden waarom je je toetsenbord moet gebruiken wanneer je met teksttools werkt, zoals veel programma's die vanaf een schijf worden uitgevoerd voordat het besturingssysteem start - deze opstartbare antivirusprogramma's zijn daar een voorbeeld van.

Hoewel laptops, telefoons/tablets met aanraakscherm en andere soortgelijke apparaten geen muis nodig hebben, gebruiken ze allemaal hetzelfde concept om met het apparaat te communiceren. Dat wil zeggen, een stylus, trackpad of uw eigen vinger wordt gebruikt in plaats van de traditionele computermuis.

De meeste van deze apparaten ondersteunen echter het gebruik van een muis als optionele bijlage als u er toch de voorkeur aan geeft er een te gebruiken. Wanneer u dat doet, heeft u soms de mogelijkheid om de ingebouwde muis uit te schakelen, zodat u alleen de externe muis kunt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld het touchpad uitschakelen in Windows 11.

Sommige computermuizen worden na een bepaalde periode van inactiviteit uitgeschakeld om de levensduur van de batterij te sparen, terwijl andere die veel stroom nodig hebben, alleen bekabeld zijn om de prestaties te verkiezen boven het gemak van draadloos zijn.

De muis werd oorspronkelijk een "X-Y-positie-indicator voor een weergavesysteem" genoemd en kreeg de bijnaam "muis" vanwege het staartachtige snoer dat uit het uiteinde kwam. Het werd uitgevonden door Douglas Engelbart in 1964.

Voor de uitvinding van de muis moesten computergebruikers op tekst gebaseerde commando's invoeren om zelfs de eenvoudigste taken uit te voeren, zoals door mappen bladeren en bestanden/mappen openen.

Veelgestelde vragen

  • Wat is DPI op een muis? DPI is als de gevoeligheid van een muis. Bij hogere DPI's is de muis gevoeliger en zal uw cursor verder op uw scherm bewegen dan muizen met een lagere DPI over dezelfde fysieke afstand. U kunt uw muisgevoeligheid in een paar snelle stappen wijzigen.
  • Wat is CPI op een muis? In de muizenwereld worden CPI en DPI door elkaar gebruikt, hoewel ze enigszins verschillende technische definities hebben. Bij het kopen of gebruiken van een muis verwijzen CPI en DPI naar dezelfde waarde.
  • Wat is de polling rate van een muis? De polling rate van een muis is het aantal keren per seconde dat een muis zijn positie aan uw computer doorgeeft.

Aanbevolen: