Wat is een dienst? (Definitie van een Windows-service)

Inhoudsopgave:

Wat is een dienst? (Definitie van een Windows-service)
Wat is een dienst? (Definitie van een Windows-service)
Anonim

Een service is een klein programma dat gewoonlijk start wanneer het Windows-besturingssysteem wordt geladen. Normaal gesproken zul je geen interactie hebben met services zoals je doet met gewone programma's, omdat ze op de achtergrond draaien (je ziet ze niet) en geen normale gebruikersinterface bieden.

Hoe worden services gebruikt?

Services kunnen door Windows worden gebruikt om veel dingen te regelen, zoals afdrukken, bestanden delen, communiceren met Bluetooth-apparaten, controleren op software-updates, een website hosten, enz.

Een service kan zelfs worden geïnstalleerd door een niet-Windows-programma van een derde partij, zoals een bestandsback-uptool, schijfversleutelingsprogramma, online back-uphulpprogramma en meer.

Hoe beheer ik Windows-services?

Aangezien services geen opties en vensters openen en weergeven zoals je waarschijnlijk gewend bent te zien met een programma, moet je een ingebouwde Windows-tool gebruiken om ze te manipuleren.

Services is een tool met een gebruikersinterface die communiceert met wat Service Control Manager wordt genoemd, zodat u met services kunt werken.

Een ander hulpmiddel, het opdrachtregelprogramma Service Control (sc.exe), is ook beschikbaar, maar het is ingewikkelder om te gebruiken en is daarom voor de meeste mensen niet nodig.

Hoe u kunt zien welke services op uw computer worden uitgevoerd

De gemakkelijkste manier om Services te openen is via de Services snelkoppeling in Systeembeheer, die toegankelijk is via het Configuratiescherm.

Image
Image

Een andere optie is om services.msc uit te voeren vanaf een opdrachtprompt of het dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R).

Als u Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7 of Windows Vista gebruikt, kunt u ook services zien in Taakbeheer.

Services die nu actief zijn, zullen Running in de Status-kolom zeggen. Zie de schermafbeelding hierboven voor een voorbeeld.

Hoewel er nog veel meer zijn, zijn hier enkele voorbeelden van Windows-services die u op uw computer kunt zien: Apple Mobile Device Service, Bluetooth Support Service, DHCP Client, DNS Client, HomeGroup Listener, Network Connections, Plug and Play, Print Spooler, Beveiligingscentrum, Taakplanner, Windows Firewall en WLAN AutoConfig.

Het is volkomen normaal als niet alle services actief zijn (niets, of Stopped, wordt weergegeven in de kolom Status). Als u de lijst doorzoekt om een oplossing te vinden voor een probleem met uw computer, start dan niet alle services die niet actief zijn. Hoewel het waarschijnlijk geen kwaad kan, is die aanpak waarschijnlijk niet de oplossing voor uw probleem.

Dubbelklikken (of tikken) op een service zal de eigenschappen ervan openen, waar u het doel van de service kunt zien en, voor sommigen, wat er zal gebeuren als u deze stopt. Als u bijvoorbeeld de eigenschappen voor Apple Mobile Device Service opent, wordt uitgelegd dat deze wordt gebruikt om te communiceren met Apple-apparaten die u op uw computer aansluit.

Je kunt de eigenschappen van een service niet bekijken als je ze opent via Taakbeheer. U moet zich in het hulpprogramma Services bevinden.

Windows-services in- en uitschakelen

Sommige services moeten mogelijk opnieuw worden gestart voor het oplossen van problemen als het programma waartoe ze behoren of de taak die ze uitvoeren niet werkt zoals zou moeten. Andere services moeten mogelijk volledig worden gestopt als u de software opnieuw probeert te installeren, maar een gekoppelde service stopt niet vanzelf, of als u vermoedt dat de service kwaadwillig wordt gebruikt.

Je moet uiterst voorzichtig zijn bij het bewerken van Windows-services. De meeste die u in de lijst ziet, zijn erg belangrijk voor dagelijkse taken, en sommige zijn zelfs afhankelijk van andere services om correct te werken.

Met Services geopend, klik met de rechtermuisknop (of houd ingedrukt) op een van de services voor meer opties, waarmee u deze kunt starten, stoppen, pauzeren, hervatten of opnieuw starten. Deze opties spreken voor zich.

Zoals we hierboven al zeiden, moeten sommige services mogelijk worden gestopt als ze een software-installatie of de-installatie verstoren. Stel dat u bijvoorbeeld een antivirusprogramma verwijdert, maar om de een of andere reden sluit de service niet af met het programma, waardoor u het programma niet volledig kunt verwijderen omdat een deel ervan nog actief is.

Dit is een geval waarin u Services wilt openen, de juiste service wilt zoeken en Stop wilt kiezen zodat u door kunt gaan met het normale verwijderingsproces.

Een geval waarbij u een Windows-service mogelijk opnieuw moet opstarten, is als u iets probeert af te drukken, maar alles blijft vastlopen in de afdrukwachtrij. De gebruikelijke oplossing voor dit probleem is om naar Services te gaan en Restart te kiezen voor de Print Spooler-service.

Image
Image

Je wilt het niet volledig afsluiten omdat het moet draaien om te kunnen printen. Als u de service opnieuw start, wordt deze tijdelijk afgesloten en vervolgens weer opgestart, wat een simpele verversing is om de zaken weer normaal te laten werken.

Hoe te verwijderen/verwijderen van Windows Services

Het verwijderen van een service is misschien de enige optie die je hebt als een kwaadaardig programma een service heeft geïnstalleerd die je niet lijkt te kunnen uitschakelen.

De optie is niet te vinden in het programma services.msc, maar het is nog steeds mogelijk om een service in Windows volledig te verwijderen. Dit zal niet alleen de service afsluiten, maar zal deze ook van de computer verwijderen, om nooit meer gezien te worden (tenzij het natuurlijk opnieuw wordt geïnstalleerd).

Het verwijderen van een Windows-service kan zowel in het Windows-register als met het hulpprogramma Service Control (sc.exe), vergelijkbaar met svchost.exe, via een verhoogde opdrachtprompt. U kunt meer lezen over het verwijderen van een service met behulp van deze methoden op Stack Overflow.

Als u Windows 7 of een ouder Windows-besturingssysteem gebruikt, kan de gratis Comodo Programs Manager-software worden gebruikt om Windows-services te verwijderen, en het is veel gemakkelijker te gebruiken dan beide bovenstaande methoden (maar werkt niet in Windows 11/10/8).

Hoewel het zeldzaam is, laten sommige programma's je hun service verwijderen vanuit de normale grafische gebruikersinterface van de software. Dit kan een schakelaar zijn die u kunt uitschakelen, of een speciale knop "service verwijderen".

Meer informatie over Windows-services

Services verschillen van gewone programma's doordat een gewoon stukje software niet meer werkt als de gebruiker uitlogt van de computer. Een service wordt echter uitgevoerd met het Windows-besturingssysteem, een soort van in zijn eigen omgeving, wat betekent dat de gebruiker volledig kan worden uitgelogd van zijn account, maar nog steeds bepaalde services op de achtergrond kan laten draaien. Services kunnen worden gestart wanneer de computer opstart, in tegenstelling tot reguliere apps die pas worden gestart nadat u zich hebt aangemeld bij een gebruikersaccount.

Hoewel het als een nadeel kan overkomen om altijd services actief te hebben, is het in feite erg voordelig, bijvoorbeeld als je software voor externe toegang gebruikt. Met een always-on-service die door een van die programma's wordt geïnstalleerd, kunt u op afstand toegang krijgen tot uw computer, zelfs als u niet lokaal bent aangemeld.

Er zijn andere opties in het eigenschappenvenster van elke service bovenop wat hierboven is beschreven, waarmee u kunt aanpassen hoe de service moet opstarten (automatisch, handmatig, vertraagd of uitgeschakeld) en wat er automatisch moet gebeuren als de service plotseling mislukt en stopt met draaien.

Een service kan ook worden geconfigureerd om te worden uitgevoerd onder de machtigingen van een bepaalde gebruiker. Dit is handig in een scenario waarin een specifieke toepassing moet worden gebruikt, maar de aangemelde gebruiker niet over de juiste rechten beschikt om deze uit te voeren. U zult dit waarschijnlijk alleen zien in een scenario waarin een netwerkbeheerder de computers beheert.

Sommige services kunnen niet op de reguliere manier worden uitgeschakeld, omdat ze mogelijk zijn geïnstalleerd met een stuurprogramma dat voorkomt dat u het uitschakelt. Als u denkt dat dit het geval is, kunt u proberen het stuurprogramma te vinden en uit te schakelen in Apparaatbeheer of opstarten in Veilige modus en proberen de service daar uit te schakelen (omdat de meeste stuurprogramma's niet worden geladen in Veilige modus).

Services worden gemaakt als Microsoft Visual Studio-projecten. Nadat u een app hebt gemaakt en gebouwd, kunt u deze installeren door het opdrachtregelprogramma InstallUtil.exe uit te voeren. Microsoft's Introductie tot Windows Service Applications bevat meer informatie hierover.

FAQ

    Hoeveel servicepacks zijn er voor Windows 7?

    Officieel heeft Microsoft slechts één servicepack beschikbaar voor Windows 7. Je kunt het downloaden en installeren in Windows of het downloaden van de website van Microsoft.

    Wat is de Bonjour-service op Windows?

    Bonjour (wat in het Frans "hallo" betekent), gemaakt door Apple in 2002, lokaliseert en configureert apparaten die op een lokaal netwerk draaien, zoals printers en servers voor het delen van bestanden. Het maakt het gemakkelijker om Apple-producten op een Windows-pc te gebruiken.

    Wat is Service Host Superfetch op Windows 10?

    Voor het eerst geïntroduceerd in 2007, is Service Host Superfetch een service die ervoor zorgt dat uw computer sneller werkt. Het gebruikt een voorspellingsalgoritme om te bepalen welke drie programma's u vervolgens gaat gebruiken, waarna het de benodigde gegevens vooraf in het geheugen van uw computer laadt.

    Wat is het hostproces voor de Windows-service?

    Hostproces voor Windows is een kernproces dat Dynamic Linked Library (DLL)-services uitvoert. Deze services hebben Host Process voor Windows nodig om te kunnen draaien, in tegenstelling tot uitvoerbare bestanden (EXE) die zichzelf uitvoeren.

Aanbevolen: