Hoe de RONDE- en SOM-functies in Excel te combineren

Inhoudsopgave:

Hoe de RONDE- en SOM-functies in Excel te combineren
Hoe de RONDE- en SOM-functies in Excel te combineren
Anonim

Wat te weten

  • Na het invoeren van de zelfstudiegegevens in rij 1 tot en met 5, selecteert u cel B6 om deze actief te maken. Ga naar Formules en selecteer Math & Trig > ROUND.
  • Plaats de cursor in het Number tekstvak en voer SUM(A2:A4) in. Plaats de cursor in het Num_digits tekstvak en voer een 2 in. Selecteer OK.
  • Het antwoord van de gecombineerde functies ROUND en SUM verschijnt in cel B6.

Dit artikel laat aan de hand van een zelfstudievoorbeeld zien hoe u de functies ROUND en SUM in Excel kunt combineren. Het bevat ook informatie over het gebruik van een Excel-array CSE-formule en het gebruik van de functies ROUNDUP en ROUNDDOWN. Deze informatie is van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010, 2007; Excel voor Mac, Excel voor Microsoft 365, Excel Online, Excel voor Android, Excel voor iPhone en Excel voor iPad.

Combineer de functies ROUND en SUM

Het combineren van de bewerkingen van twee of meer functies, zoals ROUND en SUM, in een enkele formule in Excel wordt een nestfunctie genoemd. Nesten wordt bereikt door één functie als argument voor de tweede functie te laten fungeren. Volg deze zelfstudie en leer hoe u functies op de juiste manier kunt nesten en bewerkingen kunt combineren in Microsoft Excel.

Image
Image

Begin met het invoeren van de gegevens in rijen 1, 2, 3, 4 en 5 zoals weergegeven in de afbeelding hierboven. Volg daarna deze stappen:

  1. Selecteer cel B6 om het de actieve cel te maken.
  2. Selecteer de Formules tab van het lint.
  3. Selecteer Math & Trig om de vervolgkeuzelijst met functies te openen.
  4. Selecteer ROUND in de lijst om het dialoogvenster Functieargumenten te openen. Op een Mac wordt de Formula Builder geopend.

  5. Plaats de cursor in het Number tekstvak.
  6. Type SUM (A2:A4) om de SUM-functie in te voeren als het Getal-argument van de ROUND-functie.

    Image
    Image
  7. Plaats de cursor in het Num_digits tekstvak.
  8. Typ een 2 om het antwoord op de SOM-functie af te ronden op 2 decimalen.
  9. Selecteer OK om de formule te voltooien en terug te keren naar het werkblad. Behalve in Excel voor Mac, waar u in plaats daarvan Klaar selecteert.
  10. Het antwoord 764.87 verschijnt in cel B6 aangezien de som van de gegevens in cellen D1 tot D3 (764.8653) is afgerond op 2 decimalen.
  11. Selecteer cel B6 om de geneste functie in de formulebalk boven het werkblad weer te geven.

Hoewel het mogelijk is om de volledige formule handmatig in te voeren, vindt u het wellicht gemakkelijker om het dialoogvenster Functieargumenten te gebruiken om de formule en argumenten in te voeren.

=ROND(SUM(A2:A4), 2)

Het dialoogvenster vereenvoudigt het één voor één invoeren van de argumenten van de functie zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de syntaxis van de functie, zoals de haakjes rond de argumenten en de komma's die als scheidingstekens tussen de argumenten fungeren.

Hoewel de SOM-functie een eigen dialoogvenster heeft, kan deze niet worden gebruikt als de functie in een andere functie is genest. Excel staat niet toe dat een tweede dialoogvenster wordt geopend bij het invoeren van een formule.

Gebruik een Excel-array / CSE-formule

Een matrixformule, zoals die in cel B8, zorgt ervoor dat meerdere berekeningen in één werkbladcel kunnen plaatsvinden. Een matrixformule is gemakkelijk te herkennen aan de accolades of accolades { } die de formule omringen.

Image
Image

Deze accolades worden echter niet ingetypt, maar worden ingevoerd door op de Shift+ Ctrl+ Enter te drukkentoetsen op het toetsenbord. Vanwege de sleutels die worden gebruikt om ze te maken, worden matrixformules soms CSE-formules genoemd.

Array-formules worden normaal gesproken ingevoerd zonder de hulp van het dialoogvenster van een functie. Gebruik deze formule om de matrixformule SUM/ROUND in cel B8 in te voeren:

{=RONDE(SUM(A2:A4), 2)}

  1. Selecteer cel B8 om het de actieve cel te maken.
  2. Typ de formule:

    {=RONDE(SUM(A2:A4), 2)}

  3. Houd de Shift+ Ctrl toetsen ingedrukt.
  4. Druk op de Enter toets.
  5. Laat de Shift+ Control toetsen los.
  6. De waarde 764,87 verschijnt in cel B8.
  7. Selecteer cel B8 om de matrixformule in de formulebalk weer te geven.

Gebruik de ROUNDUP- en ROUNDDOWN-functies van Excel

Excel heeft twee andere afrondingsfuncties die erg lijken op de ROUND-functie. Dit zijn de functies ROUNDUP en ROUNDDOWN. Deze functies worden gebruikt wanneer u wilt dat waarden in een bepaalde richting worden afgerond, in plaats van te vertrouwen op de afrondingsregels van Excel.

Image
Image

Aangezien de argumenten voor beide functies dezelfde zijn als die van de ROUND-functie, kunnen beide eenvoudig worden vervangen in de geneste formule die wordt weergegeven in rij 6.

De vorm van de ROUNDUP/SUM-formule is:

=ROUNDUP(SUM(A2:A4), 2)

De vorm van de ROUNDDOWN/SUM-formule is:

=AFRONDEN(SUM(A2:A4), 2)

Algemene regels voor het combineren van functies in Excel

Bij het evalueren van geneste functies, voert Excel altijd eerst de diepste of binnenste functie uit en werkt vervolgens naar buiten.

Image
Image

Afhankelijk van de volgorde van de twee functies in combinatie, geldt het volgende:

  • Rijen of kolommen met gegevens worden opgeteld en vervolgens afgerond op een bepaald aantal decimalen, allemaal binnen een enkele werkbladcel (zie rij 6 hierboven).
  • Waarden worden afgerond en vervolgens opgeteld (zie rij 7 hierboven).
  • Waarden worden afgerond en vervolgens opgeteld, allemaal in een enkele cel met behulp van een geneste matrixformule SOM/ROUND (zie rij 8 hierboven).

Sinds Excel 2007 is het aantal niveaus van functies dat in elkaar kan worden genest 64. Vóór deze versie waren slechts zeven niveaus van nesten toegestaan.

Image
Image

FAQ

    Kan ik ROUND ook gebruiken voor vermenigvuldigingssommen?

    Ja, ROUND (samen met ROUNDUP en ROUNDDOWN) werkt ook met vermenigvuldigingstotalen. Het is een vergelijkbare formule, maar negeer "SUM" en gebruik "" om cellen te vermenigvuldigen. Het zou er ongeveer zo uit moeten zien: =ROUNDUP(A2A4, 2) Dezelfde aanpak kan ook worden gebruikt voor het afronden van andere functies, zoals celwaardegemiddelden.

    Hoe vertel ik Excel om af te ronden op het dichtstbijzijnde gehele getal?

    Afronden op hele getallen in plaats van decimalen is gewoon een kwestie van "0" gebruiken op de plaats achter de komma voor de SOM-formule. Het zou er ongeveer zo uit moeten zien =ROUND(SUM(A2:A4), 0).

    Hoe voorkom ik dat Excel automatisch getallen voor mij naar boven afrondt?

    Excel kan de waarde van een cel automatisch afronden als de cel zelf te smal is om het volledige getal weer te geven, of dit kan worden veroorzaakt door de opmaakinstellingen van uw werkblad. Om Excel het volledige getal weer te geven (zonder elke cel handmatig uit te breiden), selecteert u de cel > Home tab > Decimaal verhogen Ga door met selecteren Decimaal verhogen totdat zoveel van het celnummer wordt weergegeven als u wilt.

Aanbevolen: