Gaomon PD1560 tekentablet Review: een solide pendisplay

Inhoudsopgave:

Gaomon PD1560 tekentablet Review: een solide pendisplay
Gaomon PD1560 tekentablet Review: een solide pendisplay
Anonim

Bottom Line

De Gaomon PD1560 is een 15,6-inch tekentablet die veel premiumfuncties combineert in een compact pakket met een verrassend laag prijskaartje.

Gaomon PD1560

Image
Image

We hebben de Gaomon PD1560 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De meeste pendisplays, zoals de Gaomon PD1560, zijn vaak onbetaalbaar als je niet al je brood verdient als grafisch kunstenaar, of als je niet zoveel hoeken maakt dat je beter af bent met een goedkoper tekentablet. Het 15,6-inch IPS-scherm heeft een Full HD-resolutie van 1920 x 1080 en een kleurengamma dat voldoende is voor hobbyisten en professioneel werk. De prijs is ook redelijk. Over het algemeen ziet, voelt en presteert de PD1560 als een veel duurder stuk hardware.

We hebben het op de proef gesteld om te zien hoe het zich verhoudt tot de concurrentie en of het het geld echt waard is.

Image
Image

Ontwerp: ziet eruit en voelt aan als een veel duurdere tablet

De Gaomon PD1560 is een 15,6-inch pendisplay met een mooie, premium uitstraling. De hoofdbehuizing is gemaakt van redelijk glad plastic en het vooroppervlak is bijna volledig bedekt met glas. De linker inch of zo van de voorkant is van plastic, net als de hoofdbehuizing, en heeft acht grote sneltoetsen samen met twee iets kleinere.

Het is uitzonderlijk dun, zelfs in vergelijking met andere pendisplays van hetzelfde formaat, en licht genoeg om het gemakkelijk met één hand op te pakken en vast te houden als je dat liever hebt dan met de meegeleverde monitorstandaard.

De rand rond het scherm zelf is dik, maar de PD1560 is nog steeds redelijk compact en licht van gewicht voor zo'n groot pendisplay. Het is uitzonderlijk dun, zelfs in vergelijking met andere pendisplays in hetzelfde formaatbereik, en licht genoeg om het gemakkelijk met één hand op te pakken en vast te houden als u daar de voorkeur aan geeft boven het gebruik van de meegeleverde monitorstandaard.

Er is geen uitstulping aan de achterkant voor kabelaansluitingen, dus de HDMI- en USB-C-poorten komen beide uit de rechterrand van het scherm. Dat betekent dat de kabels altijd zichtbaar zijn en dat er geen manier is om ze netjes weg te werken. Zelfs met dat kleine probleem ziet en voelt de PD1560 nog steeds als een premium product, ondanks het middelmatige prijskaartje.

Image
Image

Configuratieproces: snel en pijnloos

Het installatieproces was pijnloos op onze testmachine, hoewel je kilometerstand zal variëren afhankelijk van de hardware waarmee je werkt. Op onze Windows 10-testmachine hebben we onze oude stuurprogramma's voor tekentablets verwijderd, de meegeleverde Gaomon-stuurprogramma's geïnstalleerd, de HDMI- en USB-kabels aangesloten en de PD1560 opgestart. Het was vrijwel direct uit de doos klaar om te gebruiken.

Naast het zorgvuldig installeren van de stuurprogramma's voordat het scherm wordt aangesloten, is de enige extra installatie het installeren van de meegeleverde monitorstandaard. Met de standaard kunt u de hoek van het PD1560-scherm aanpassen voor optimaal comfort, en het installeren is een snelle klus.

Image
Image

Display: Full HD IPS-scherm dat tekortschiet op het gebied van kleurengamma

De PD1560 heeft een 15,6-inch IPS-scherm met een high-definition resolutie van 1920 x 1080. Het scherm ziet er geweldig uit, met uitstekende kijkhoeken en levendige kleuren, maar het heeft wel last van een wat matig kleurengamma.

Gaomon meldt een kleurengamma van 72 procent NTSC, maar we vonden dat het in de praktijk lager was dan dat. Het beste dat we eruit konden halen was ongeveer 55 procent RGB, wat prima is voor basiswerk, maar het zou een probleem kunnen worden als je nauwkeurige kleurreproductie nodig hebt. Tijdens onze tests bleken afbeeldingen die met de PD1560 waren gemaakt, er op onze andere monitoren oververzadigd uit te zien.

Image
Image

Prestaties: fantastische prestaties voor zo'n mid-range pendisplay

De Gaomon PD1560 is een pendisplay met 8, 192 niveaus van drukgevoeligheid, en de ingebakken drukcurve voelt erg prettig aan. Er is geen manier om de drukcurve in de meegeleverde driversoftware te wijzigen, maar we hadden tijdens onze tests geen behoefte om dit te doen.

De pen presteerde foutloos tijdens het testproces, met het kleine voorbehoud dat de zijknoppen niet erg uitgesproken zijn. Ze zijn gemakkelijk te klikken, maar ze zijn ook gemakkelijk uit het oog te verliezen als de pen, die vrij soepel is, überhaupt in je greep draait.

De pen presteerde foutloos tijdens het testproces, met het kleine voorbehoud dat de zijknoppen niet erg uitgesproken zijn.

De sneltoetsen zijn goed geplaatst en gemakkelijk te activeren. Ze voelen een beetje papperig aan, maar we hadden tijdens onze testprocedure geen problemen met een sneltoets die niet werd geactiveerd of met meerdere knoppen die tegelijk klikten.

Gebruiksgemak: Zeer bruikbaar, maar er zijn een paar problemen

De Gaomon PD1560 is een zeer functionele pendisplay die slechts een handvol bruikbaarheidsproblemen heeft, waarvan de meeste geen dealbreakers zijn. Het breedbeeld HD-scherm laat voldoende ruimte voor gebruikersinterface-elementen zonder uw werkruimte in de weg te zitten, en met de meegeleverde tekenhandschoen kan uw hand moeiteloos over het oppervlak van het scherm glijden.

Tijdens onze tests was het grootste probleem dat we tegenkwamen dat parallax erger wordt aan de randen van het scherm. Parallax is het effect waarbij de punt van uw pen niet precies overeenkomt met de locatie van uw tekening vanwege de kleine hoeveelheid ruimte tussen het glazen oppervlak van het apparaat en het werkelijke scherm eronder. Het is nauwelijks merkbaar in het midden van het scherm, maar het wordt aanzienlijk erger aan de randen.

De sneltoetsen zijn goed geplaatst en gemakkelijk te activeren.

Het volgende grootste probleem dat we tegenkwamen, heeft te maken met de 3-in-1-kabel, waar we in de volgende sectie uitgebreider over zullen praten. Het probleem is dat, hoewel de 3-in-1-kabel de zaken vereenvoudigt, deze niet erg goed is geïmplementeerd. Het raakt heel gemakkelijk in elkaar verstrikt en vereist dat de HDMI- en USB-poorten op uw computer heel dicht bij elkaar zijn.

Een ander probleem heeft te maken met draagbaarheid. Dit is een dun, lichtgewicht pendisplay dat redelijk draagbaar moet zijn, en het wordt zelfs geleverd met een hoes om het scherm te beschermen als u het mee wilt nemen om buiten uw kantoor te schetsen. Helaas past het scherm alleen in de slipcase als je de monitorstandaard verwijdert, en de standaard wordt aangesloten via vier schroeven in plaats van een snelontgrendelingsmechanisme.

Image
Image

Poorten en connectiviteit: vereenvoudigde poortsituatie met een 3-in-1-kabel

Gaomon gebruikt een 3-in-1-kabel om het aantal poorten op de PD1560 te verminderen. In plaats van aparte poorten voor data en voeding, heeft de PD1560 naast een of meer poorten voor video een enkele USB-C-poort en een mini-HDMI-poort. De 3-in-1-kabel kan worden aangesloten op zowel de USB-C-poort als de mini-HDMI-poort, en het andere uiteinde van de kabel heeft een standaard USB-connector, een standaard HDMI-connector en een wandstekker voor voeding.

Beide poorten bevinden zich aan de linkerkant van het scherm, wat een goede positie is. De kabels zitten niet in de weg als je de pendisplay gebruikt in combinatie met de meegeleverde standaard, hoewel het kabelbeheer een beetje rommelig kan worden als je een flexibele monitorarm gebruikt.

Hoewel de USB-C-standaard meer stroom kan leveren dan gewone USB, kunt u de PD1560 niet simpelweg van stroom voorzien door hem op een USB-C-poort van uw computer aan te sluiten. U moet de meegeleverde 3-in-1-kabel gebruiken, die een standaard USB-connector en een wandstekker voor stroomvoorziening bevat.

Als je een Mac gebruikt die geen HDMI-poort heeft, raadt Gaomon je aan om de meegeleverde HDMI-kabel aan te sluiten op een USB-C-adapter. Ze bevatten echter geen USB-C-adapter in de doos.

Software en stuurprogramma's: werken direct uit de doos prima

De PD1560 wordt geleverd met stuurprogramma's op een cd en we konden hem met heel weinig hoofdpijn aan de gang krijgen op onze Windows 10-testmachine. Als u problemen ondervindt, zorg er dan voor dat u alle andere stuurprogramma's voor tekentablets of pendisplays hebt verwijderd die u eerder hebt geïnstalleerd, en installeer het PD1560-stuurprogramma voordat u het apparaat op uw computer aansluit.

Gaomon biedt ook rechtstreeks via hun website toegang tot hun nieuwste stuurprogramma's. We hoefden het bijgewerkte stuurprogramma niet te downloaden om dit pendisplay te laten werken, maar dat is een optie als u problemen ondervindt.

Het configuratiehulpprogramma dat bij het stuurprogramma wordt geleverd, is vrij eenvoudig en deed ons veel denken aan de software die bij Huion's GT-191 Kamvas wordt geleverd. Met het stuurprogramma kunt u de sneltoetsen aanpassen, het actieve werkgebied van het scherm aanpassen en beperkte aanpassingsopties voor de pen.

Met de driver heb je beperkte controle over de drukgevoeligheid, maar er is geen ingebouwde manier om de drukcurve aan te passen. De drukcurve, of hoe snel de lijnbreedte verandert op basis van de druk die je uitoefent, voelde goed tijdens onze tests.

Prijs: Biedt een goede waarde voor wat je krijgt

De Gaomon PD1560 wordt meestal verkocht in het bereik van $ 360 tot $ 410, wat een redelijk goede waarde vertegenwoordigt voor wat je krijgt. Dit is absoluut geen Cintiq, en het heeft een handvol problemen, zoals een slecht kleurengamma, maar het heeft veel functies en presteert redelijk goed.

Ter vergelijking kun je kijken naar zoiets als de Huion Kamvas Pro 13 GT-133, die een adviesprijs van $ 360 heeft. Het heeft een beter kleurengamma, maar het scherm is slechts 13,3 inch, vergeleken met het 15,6-inch scherm van de PD1560.

De XP Pen Artist 16 Pro is een ander 15,6-inch pendisplay en kost doorgaans tussen de $ 360 en $ 490. Het heeft een beter kleurengamma dan de PD1560 en heeft iets minder parallax, maar het is meestal iets hoger geprijsd om dat weer te geven.

Competitie: als je nauwkeurigere kleuren nodig hebt, bekijk dan de competitie

De Gaomon PD1560 is een leuke kleine tekentablet die last heeft van een paar keer vastlopen, dus sommige artiesten zullen naar de concurrentie moeten kijken. Het grootste probleem is het kleurengamma, wat niet zo'n groot probleem is als je een hobbyist bent of geen supernauwkeurige kleuren nodig hebt voor je werk. Als je dat doet, dan is de XP Pen Artist 16 Pro zeker het bekijken waard. Het is beschikbaar in dezelfde algemene prijsklasse en het kleurengamma is beter.

De XP-PEN Artist 15.6 Pro is een vergelijkbare tablet met hetzelfde schermformaat en een geweldig kleurengamma, maar met enkele extra functies. Het heeft een draaiknop als aanvulling op de sneltoetsen, en het ondersteunt ook de kantelfunctie van de pen. Dat alles komt met een bijpassend prijskaartje, aangezien de adviesprijs $ 399 is.

Een ander geweldig pendisplay met een beter kleurengamma is de Huion GT-191. Dit is een groter scherm en het heeft een hoger prijskaartje van ongeveer $ 500, maar het is het bekijken waard als je op het soort plek bent waar je een groot scherm voor je workflow nodig hebt en een hoog kleurengamma nodig hebt, maar kan geen geld uitgeven aan een Cintiq.

Een uitstekende pendisplay met een teleurstellend kleurengamma

De Gaomon PD1560 ziet eruit, voelt en presteert een stuk beter dan het prijskaartje in het middensegment doet vermoeden, maar het is onmogelijk om het handjevol gebreken te negeren. Als je een PD1560 in de uitverkoop kunt vinden en je hebt geen hoog kleurengamma nodig, dan is het zeker de moeite van het bekijken waard. Als je een hoog kleurengamma nodig hebt, heb je misschien een betere ervaring als je in plaats daarvan de XP Pen Artist 16 Pro bekijkt. We vinden de look en feel van de PD1560 beter, maar de Artist 16 Pro heeft gewoon een superieur scherm.

Specs

  • Productnaam PD1560
  • Product Merk Gaomon
  • UPC UPC0653334993359
  • Prijs $409.00
  • Gewicht 3.48 lbs.
  • Productafmetingen 23,5 x 12,9 x 5 inch.
  • Compatibiliteit Windows 7 en nieuwer, Mac OS X10.11 en nieuwer
  • Gevoeligheid 8192 niveaus
  • Schermgrootte 15,6 inch
  • Kleurbereik 72 procent NTSC
  • Sneltoetsen 10 sneltoetsen
  • Schermresolutie 1920 x 1080
  • Poorten Mini HDMI, USB C

Aanbevolen: