Google's Pixel 6 AI laat zien hoe aangepaste chips de toekomst zijn

Inhoudsopgave:

Google's Pixel 6 AI laat zien hoe aangepaste chips de toekomst zijn
Google's Pixel 6 AI laat zien hoe aangepaste chips de toekomst zijn
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Google's Tensor-systeem-op-een-chip drijft AI aan in de nieuwe Pixel 6.
  • Aangepast silicium is de toekomst van mobiele apparaten.
  • Intel-achtige chips voor algemene doeleinden zullen worden gedegradeerd tot de rol van 'vrachtwagens'.
Image
Image

Google's nieuwe Pixel 6 is prachtig in karamel en framboos, maar het is wat er binnen gebeurt dat het spel zal veranderen.

In de pastelkleurige behuizingen van Google's nieuwste Pixel-telefoons zit de Tensor, Google's nieuwe system-on-a-chip (SoC), en zijn poging om te concurreren met Apple's A-serie chips. Net als Apple Silicon gebruikt Tensor op maat ontworpen chips die zijn afgestemd op de hardware. In het geval van Google bevat de Tensor een nieuwe beveiligingschip, de Titan M2 en een mobiele TPU (Tensor Processing Unit), die is gebouwd om AI-processen zoals Night Sight en Recorder-spraaktranscriptie uit te voeren. Dit lijkt het begin van een trend die de machtige multifunctionele chips van Qualcomm en Intel omver kan werpen.

"Intel, Qualcomm en andere leveranciers van halfgeleiders zouden zich zorgen moeten maken over de ontwikkeling van speciaal gebouwde processors door Apple en Google. Deze twee gebeurtenissen vertegenwoordigen een trend in de richting van toepassingsspecifieke processorontwikkeling en zullen zich waarschijnlijk voortzetten met andere, grotere technologiespelers, "vertelde Harry Pascarella, vice-president van IoT-analist en strategiebedrijf Harbor Research, via e-mail aan Lifewire.

Aangepast silicium

De voordelen van op maat gemaakte chips zijn duidelijk. Vergelijk Apple's M1-gebaseerde MacBooks met de vorige Intel-versies. Van de buitenkant zijn de Intel en M1 MacBooks Air identiek, maar het volledig Apple-model is veel sneller, heeft een batterij die dagenlang kan werken op één lading, en zo cool dat er geen ventilator nodig is.

Intel, Qualcomm en andere leveranciers van halfgeleiders zouden zich zorgen moeten maken over de ontwikkeling van speciaal gebouwde processors door bedrijven als Apple en Google.

Dit komt deels door het M1-chipontwerp van Apple, dat in wezen een voortzetting is van de iPhone-chips uit de A-serie. Deze evolueerden in een omgeving waar extreme efficiëntie voorop stond, en dat is te zien. Maar een ander deel van de vergelijking is dat de chips en software van Apple samen zijn ontworpen om elkaar aan te vullen.

Terwijl Intel's x86-chips voor algemeen gebruik moeten zijn, zoals een gezinsauto (ja, we brengen de auto-analogen naar voren), Apple's chips, en nu de Tensor-SoC's van Google, zijn afgestemd op de software die ze gebruiken. Ze zijn als fijn afgestelde sportwagens die ook een geweldig benzineverbruik hebben. Of zoiets.

Dit soort synergie is onmogelijk wanneer je een kant-en-klaar besturingssysteem (Android of Windows) gebruikt op algemene, kant-en-klare hardware (Intel, AMD, Qualcomm). Maar betekent dit het einde voor deze chips voor algemeen gebruik? Helemaal niet. Ze blinken nog steeds uit als het bijvoorbeeld om flexibiliteit gaat. Hier is nog een auto-analogie, deze gestolen van Steve Jobs bij het beschrijven van het verschil tussen pc's en tablets. Een Intel x86-chip is een vrachtwagen, terwijl het aangepaste silicium (opnieuw) een sportwagen is.

"Generieke processors zullen nuttig blijven, met name in pc-, laptop- en servertoepassingen. In IoT, mobiele apparaten en andere apparaten zullen speciaal gebouwde processors echter steeds vaker voorkomen, " zegt Pascarella.

Een twist is dat Intel op een model draait dat lijkt op dat van Apple. Het ontwerpt de chips en het bouwt de chips. Het op ARM gebaseerde silicium van Apple is ontworpen door Apple, maar vervolgens gefabriceerd door een externe fabrikant, in dit geval Taiwan Semiconductor (TSMC). In het verleden was dit in het voordeel van Intel, omdat je alleen Intel-chips van Intel kon krijgen (hoewel er andere x86-compatibele chips beschikbaar zijn).

Een mogelijk pad voor Intel is om een chipfabrikant te worden zoals TSMC, maar dat zou het gewoon een andere fabriek maken die op prijs concurreert. Voeg daarbij het feit dat Intel op dit moment niet echt goed is in het maken van chips. Het is momenteel een generatie achter TSMC en is zelfs van plan om TSMC te betalen om Intel's chips te maken in 2023.

Image
Image
Pixel 6 en Pixel 6 Pro.

Google

Android en Tensor

Ondertussen zou Google Tensor in licentie kunnen geven op dezelfde manier als Android. Dat zou het voordeel wegnemen dat zijn nieuwe op Tensor gebaseerde Pixel 6-handsets genieten, maar het zou ook de kloof tussen de iPhone en alle niet-Google Android-telefoons dichten. En nu Apple hard optreedt tegen de soorten privacyschendingen die de kernactiviteit van Google op het gebied van reclame maken, is het versterken van Android in het algemeen heel logisch.

Voor jou en mij is dit allemaal goed nieuws. Deze chips maken onze computers niet alleen sneller, koeler en hebben een langere levensduur van de batterij, maar ze bieden ook functies die voorheen niet mogelijk waren, zoals de AI-fotografieverbeteringen van Google en de ongelooflijke nieuwe Live Text op het apparaat van Apple.

Aanbevolen: