Windows 10: releasedatum, edities, functies en meer

Inhoudsopgave:

Windows 10: releasedatum, edities, functies en meer
Windows 10: releasedatum, edities, functies en meer
Anonim

Het besturingssysteem Windows 10 van Microsoft wordt voorafgegaan door Windows 8 en opgevolgd door Windows 11, momenteel de meest recente versie van Windows die beschikbaar is.

Het introduceert een bijgewerkt Startmenu, nieuwe inlogmethoden, een betere taakbalk, een meldingscentrum, ondersteuning voor virtuele desktops, de Edge-browser en tal van andere bruikbaarheidsupdates. Cortana, de mobiele persoonlijke assistent van Microsoft, maakt deel uit van Windows 10, zelfs op desktopcomputers.

Image
Image

Je hebt misschien gemerkt dat Microsoft rechtstreeks van Windows 8 naar Windows 10 is gegaan. Benieuwd waarom? Zie wat er met Windows 9. is gebeurd

Windows 10-functies

In plaats van door te gaan met het "tegels"-menu in Windows 8-stijl, dat niet goed werd ontvangen, is Microsoft teruggekeerd naar een menu in Windows 7-stijl in Windows 10. Het bevat wel tegels, maar ze zijn kleiner en meer ingesloten.

Een andere nieuwe functie is de mogelijkheid om een app vast te pinnen op al je virtuele desktops. Deze techniek is handig voor apps waarvan u weet dat u er gemakkelijk toegang toe wilt hebben.

Windows 10 maakt het ook eenvoudig om snel je agendataken te zien door gewoon op de tijd en datum op de taakbalk te klikken of tikken. Het is rechtstreeks geïntegreerd met de hoofdagenda-app in Windows 10.

Er is ook een centraal meldingscentrum, vergelijkbaar met wat gebruikelijk is op mobiele apparaten en andere besturingssystemen zoals macOS en Ubuntu.

Er zijn talloze apps die Windows 10 ondersteunen. Bekijk zeker onze lijst met de beste die we hebben gevonden.

Bottom Line

Windows 10 werd voor het eerst uitgebracht als een preview op 1 oktober 2014 en de definitieve versie werd op 29 juli 2015 vrijgegeven voor het publiek. Windows 10 stond bekend als een gratis upgrade voor eigenaren van Windows 7 en Windows 8, maar dat duurde maar één jaar, tot en met 29 juli 2016.

Windows 10-edities

Je kunt Windows 10 rechtstreeks bij Microsoft of via retailers zoals Amazon kopen. Er zijn twee versies beschikbaar: Windows 10 Pro en Windows 10 Home.

Verschillende andere edities zijn ook beschikbaar, maar niet rechtstreeks voor consumenten. Ze omvatten Windows 10 Mobile, Windows 10 Enterprise, Windows 10 Enterprise Mobile en Windows 10 Education.

Tenzij anders aangegeven, bevatten alle versies van Windows 10 zowel 32-bits als 64-bits edities.

Windows 10 systeemvereisten

De minimale hardware die nodig is om Windows 10 uit te voeren is vergelijkbaar met wat nodig was voor andere recente versies van Windows:

  • CPU: 1 GHz met NX-, PAE- en SSE2-ondersteuning (CMPXCHG16b, PrefetchW en LAHF/SAHF-ondersteuning voor 64-bits versies)
  • RAM: 1 GB (2 GB voor 64-bits versies)
  • Harde schijf: 16 GB vrije ruimte (20 GB gratis voor 64-bits versies)
  • Graphics: een GPU die ten minste DirectX 9 ondersteunt met een WDDM-stuurprogramma

Als u een upgrade uitvoert van Windows 7 of Windows 8, zorg er dan voor dat u Windows Update gebruikt om alle beschikbare updates voor die versie toe te passen voordat u de upgrade start.

Aanbevolen: