Windows Vista: releasedatum, edities, licenties, enz

Inhoudsopgave:

Windows Vista: releasedatum, edities, licenties, enz
Windows Vista: releasedatum, edities, licenties, enz
Anonim

Windows Vista was een van de minst goed ontvangen Windows-besturingssystemen uitgebracht door Microsoft.

Hoewel voor het grootste deel gecorrigeerd in latere patches en updates, werden Vista geplaagd door verschillende aanvankelijke stabiliteitsproblemen van het systeem. Dit was een belangrijke factor die bijdroeg aan het slechte publieke imago.

Image
Image

Microsoft stopte met het ondersteunen van Windows Vista in 2017. Hoewel er een paar redenen zijn om bij Windows Vista te blijven, raden we aan te upgraden naar Windows 11 om nieuwe beveiligingsupdates, technische ondersteuning en functies te blijven ontvangen.

Windows Vista-releasedatum

Windows Vista werd op 8 november 2006 vrijgegeven voor productie en op 30 januari 2007 voor het publiek beschikbaar gesteld voor aankoop.

Het wordt voorafgegaan door Windows XP en opgevolgd door Windows 7.

De meest recente versie van Windows is Windows 11, uitgebracht op 5 oktober 2021.

Windows Vista-edities

Er zijn zes edities beschikbaar, maar alleen de eerste drie die hier worden vermeld, zijn algemeen beschikbaar voor consumenten:

  • Windows Vista Ultimate
  • Windows Vista Business
  • Windows Vista Home Premium
  • Windows Vista Starter
  • Windows Vista Home Basic
  • Windows Vista Enterprise

Deze versie van Windows wordt niet langer officieel verkocht door Microsoft, maar je kunt misschien een exemplaar vinden op Amazon.com of eBay.

Windows Vista Starter is beschikbaar voor hardwaremakers voor pre-installatie op kleine, goedkopere computers. Windows Vista Home Basic is alleen beschikbaar in bepaalde opkomende markten. Windows Vista Enterprise is de editie die is ontworpen voor grote zakelijke klanten.

Twee extra edities, Windows Vista Home Basic N en Windows Vista Business N, zijn beschikbaar in de Europese Unie. Deze edities verschillen alleen door het ontbreken van een gebundelde versie van Windows Media Player, als gevolg van antitrustsancties tegen Microsoft in de EU.

Alle edities van Windows Vista zijn beschikbaar in 32-bits of 64-bits versies, behalve Windows Vista Starter, dat alleen beschikbaar is in een 32-bits formaat.

Minimale vereisten voor Windows Vista

De volgende hardware is minimaal vereist om Windows Vista uit te voeren. De hardware tussen haakjes is het minimum dat nodig is voor sommige van de meer geavanceerde grafische functies.

  • CPU: 800 MHz (1 GHz)
  • RAM: 512 MB (1 GB)
  • Harde schijf: 15 GB gratis van 20 GB (15 GB gratis van 40 GB)
  • Grafische kaart: 32 MB & DirectX 9 geschikt (128 MB & DirectX 9 geschikt + WDDM 1.0 ondersteuning)

Uw optische drive moet dvd-media ondersteunen als u van plan bent deze vanaf een dvd te installeren.

Hardwarebeperkingen voor Windows Vista

Windows Vista Starter ondersteunt tot 1 GB RAM, terwijl 32-bits versies van alle andere edities van Windows Vista maximaal 4 GB hebben.

Afhankelijk van de editie ondersteunen 64-bits versies van Vista veel meer RAM. Ultimate, Enterprise en Business ondersteunen tot 192 GB geheugen. Home Premium ondersteunt 16 GB en Home Basic ondersteunt 8 GB.

Fysieke CPU-beperkingen voor Windows Vista Enterprise, Ultimate en Business zijn er twee, terwijl Windows Vista Home Premium, Home Basic en Starter er slechts één ondersteunen. Logische CPU-beperkingen in Windows Vista zijn gemakkelijk te onthouden: 32-bits versies ondersteunen tot 32, terwijl 64-bits versies tot 64 ondersteunen.

Windows Vista-servicepacks

Het meest recente servicepack voor Windows Vista is Service Pack 2 (SP2), dat werd uitgebracht op 26 mei 2009. Windows Vista SP1 werd uitgebracht op 18 maart 2008.

De eerste release van Windows Vista heeft het versienummer 6.0.6000.

Aanbevolen: