De beste documentaires op HBO op dit moment (augustus 2022)

Inhoudsopgave:

De beste documentaires op HBO op dit moment (augustus 2022)
De beste documentaires op HBO op dit moment (augustus 2022)
Anonim

HBO staat vooral bekend om zijn fantastische originele programmering en eerste-run films, maar het heeft ook een heleboel geweldige documentaires, en je kunt ze allemaal bekijken op HBO Max.

Deze documentaires leren ons over de wereld en de menselijke conditie, openen vensters op beroemdheden waarvan we nooit hadden gedacht dat we ze zouden krijgen, en helpen bij het verlichten van enkele van de meest urgente problemen van onze tijd. Als je net begint met documentaires, of als je niet zeker weet waar je moet kijken, hebben we het beste dat HBO te bieden heeft voor jouw gemak en opbouw samengesteld.

Endangered (2022): Een sombere kijk op de staat van de vrije pers

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.2/10

Met in de hoofdrol: Sáshenka Gutiérrez, Carl Juste, Oliver Laughland

Director: Heidi Ewing, Rachel Grady

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 1 uur, 30 minuten

Aanvallen op de persvrijheid zijn wijdverbreid in binnen- en buitenland. Endangered volgt journalisten in Mexico, Brazilië en de VS wiens banen aanzienlijk moeilijker zijn geworden sinds sociale media een vervanging zijn geworden voor lokale kranten en samenzweringstheorieën nu een breder platform hebben dan de waarheid. Het langzame uitsterven van betrouwbare lokale nieuwszenders is iets waar iedereen om zou moeten geven, ongeacht hun politieke overtuigingen.

The Murder of Fred Hampton (1971): een belangrijke blik op de dood van een burgerrechtenactivist

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.6/10

Starring: Skip Andrew, Edward Carmody, James Davis

Directeur: Howard Alk

Beoordeling: NR

Runtime: 1 uur, 28 minuten

Het drama Judas and the Black Messiah uit 2021 heeft geholpen om de tragische dood van de burgerrechtenactivist en leider van de Black Panther Party in Illinois, Fred Hampton, nieuw leven in te blazen. Nu brengt HBO deze documentaire uit de jaren 70 uit, waarin zijn dood werd onderzocht kort nadat het gebeurde. De filmmakers gingen naar het appartement van Hampton, waar hij werd neergeschoten bij een politie-inval, en opnamen van de scène voordat deze werd beveiligd door de politie. Ze gebruikten de opnames later om nieuwsberichten en politieverklaringen over wat er die dag gebeurde, te betwisten. Vorig jaar werd de documentaire beschouwd als "cultureel, historisch of esthetisch significant" en wordt nu bewaard door de National Film Registry van de Verenigde Staten.

John Lewis: Good Trouble (2020)-A Tribute to an Inspiring Activist

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.1/10

Starring: Bill Clinton, Hillary Clinton, Alexandria Ocasio-Cortez

Director: Dawn Porter

Beoordeling: PG

Runtime: 1 uur, 36 minuten

Good Trouble is een blik op het leven en het activisme van wijlen congreslid John Lewis, een prominent figuur in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Tijdens zijn leven nam hij deel aan duizenden protesten, werd hij meer dan 40 keer gearresteerd en bracht hij drie decennia door als vertegenwoordiger van het 5e congresdistrict van Georgië. Dit portret van zijn leven komt op het juiste moment gezien het huidige sociaal-politieke klimaat in Amerika, en sommige archiefbeelden zijn ontroerend, vooral als je bedenkt hoeveel van Lewis' werk onvoltooid blijft.

The Janes (2022): een krachtige en actuele geschiedenisles

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.6/10

Starring: Heather Booth, Judith Arcana, Marie Leaner

Director: Tia Lessin, Emma Pildes

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 1 uur, 41 minuten

Voorafgaand aan de Roe v. Wade-beslissing van het Hooggerechtshof, hielp een ondergronds netwerk van vrouwen die allemaal onder het pseudoniem "Jane" gingen, bij duizenden illegale abortussen. Het beruchte Jane-netwerk werd ontdekt in 1972 met de arrestatie van zeven vrouwen in Chicago, maar het hele verhaal is pas onlangs aan het licht gekomen.

Tina (2021): Gewoon de beste

Image
Image

IMDb-beoordeling: 9.2/10

Met in de hoofdrol: Tina Turner, Angela Bassett, Oprah Winfrey

Directeur: Daniel Lindsay, T. J. Martin

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 1 uur, 58 minuten

Deze nieuwe HBO-documentaire biedt een frisse kijk op muziekicoon Tina Turner. Het brengt haar vroege opkomst naar roem, haar worstelingen en haar terugkeer naar de status van een begrip in de jaren tachtig in kaart dankzij haar album Private Dancer, een optreden in Mad Max Beyond Thunderdome en meer. De film bevat nooit eerder vertoonde beelden, geluidsbanden, foto's en interviews met beroemdheden als Oprah Winfrey en Angela Bassett (die Turner op gedenkwaardige wijze portretteerde in de biopic What's Love Got to Do With It uit 1993).

Hard Knocks: The Dallas Cowboys (2021)-Een diepgaande blik op 'America's Team'

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.5/10

Starring: Liev Schreiber, The Dallas Cowboys

Director: Shannon Furman

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 5

Het laatste seizoen in de documentaireserie Hard Knocks neemt een kijkje in "America's Team", de Dallas Cowboys. Ze haalden in 2020 voor het tweede achtereenvolgende jaar de play-offs niet na verlies tegen de New York Giants in week 17. Verteld door acteur Liev Schreiber, volgt het seizoen de vijfvoudig Super Bowl-kampioenen tijdens het trainingskamp en het voorseizoen. Fanatieke sportfans, en Cowboys-fans in het bijzonder, zullen genieten van dit kijkje achter de schermen van de NFL.

Navalny (2022): een actuele biografie over anti-autoritarisme

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6,7/10

Starring: Alexei Navalny, Yulia Navalnaya, Dasha Navalnaya

Directeur: Daniel Roher

Beoordeling: R

Runtime: 1 uur, 38 minuten

Hoe is het om de belangrijkste politieke oppositie te zijn tegen een van 's werelds meest beruchte dictators? Nou, het is zeker geen gemakkelijk leven. Deze documentaire onderzoekt openhartig de processen van de Russische politicus Alexei Navalny.

Verre van een pluisje, richt Navalny zich minder op de man zelf en meer op wat er met hem gebeurt vanwege zijn activisme. Het is triest, maar ook inspirerend.

Spring Awakening: degenen die je kent (2022)-coming of age Again

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.3/10

Met in de hoofdrol: Jonathan Groff, Lea Michele, John Gallagher Jr.

Directeur: Michael John Warren

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 1

Als je Spring Awakening op Broadway hebt gemist, kun je het nu vanuit je luie stoel met de originele cast bekijken. Ze zijn wat ouder, maar de nummers zijn nog steeds tijdloos.

Gebaseerd op een 19e-eeuws Duits toneelstuk, verlegde Spring Awakening de grenzen van wat gepast is in coming-of-age-verhalen. These You've Known documenteert de productie van het reünieconcert van één nacht in november 2021, van de repetities tot het daadwerkelijke live optreden.

Tony Hawk: Totdat de wielen eraf vallen (2022): een eerbetoon aan een sportlegende

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.2/10

Met in de hoofdrol: Tony Hawk, Stacy Per alta, Rodney Mullen

Directeur: Sam Jones

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 1

Tony Hawk is 53 jaar oud, maar hij skateboardt nog steeds. Door middel van originele interviews en archiefbeelden brengt Until the Wheels Fall Off een eerbetoon aan de beroemdste skateboarder ter wereld.

Deze film is gemaakt voor fans van Tony Hawk die misschien geïnteresseerd zijn in zijn persoonlijke leven, maar het verhaal van Hawk zou iedereen kunnen inspireren om een skateboard op te pakken.

15 Minutes of Shame (2021): Onderzoek naar het gedrag achter cyberpesten

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6,7/10

Genre: Documentaire

Met in de hoofdrol: Max Joseph, Monica Lewinsky

Directeur: Max Joseph

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 1 uur, 25 minuten

Cyberpesten is de afgelopen decennia een groot probleem geworden en deze documentaire wil het sociale gedrag erachter onderzoeken. De filmmakers sluiten zich aan bij individuen die te maken hebben gehad met publieke schaamte of cyberpesten, terwijl ze ook kijken naar de pestkoppen zelf, inclusief politici en de media.

15 Minutes of Shame gaat over een van de meest dringende en onopgeloste problemen van het moderne leven, gebracht door de mensen die het het beste kennen.

Beanie Mania (2022): Beste Beanie Baby Exposé

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.4/10

Starring: Colleen Ballinger, Lina Trivedi

Director: Yemisi Brookes

Beoordeling: TV-PG

Afleveringen: 1

Herinner je je Beanie Babies nog? Het zijn die kleine knuffelbeesten die je nu in de koopjesbak van je plaatselijke kringloopwinkel ziet liggen. Maar in de jaren 90 verkochten ze voor honderden, soms duizenden dollars. Wat is er gebeurd?

Tot op de dag van vandaag begrijpen maar heel weinig mensen de rage van Beanie Baby, en al die mensen worden in deze documentaire geïnterviewd.

The Forever Prisoner (2021): Het verhaal van Abu Zubaydah

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.3/10

Met in de hoofdrol: Stephen Gaudin, Chantell Higgins, Daniel Jones

Directeur: Alex Gibney

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 1 uur, 59 minuten

Deze nieuwe documentaire van regisseur Alex Gibney (The Crime of the Century, The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley) onderzoekt het verhaal van Abu Zubaydah, de eerste persoon die werd onderworpen aan de verbeterde ondervragingstechnieken van de CIA na 9/11. Die technieken werden later door anderen buiten het bureau als marteling beschouwd.

Phoenix Rising (2022): Dapperste 'Me Too'-documentaire

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.0

Starring: Evan Rachel Wood, Sara Wood, Illma Gore

Directeur: Amy J. Berg

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 2 uur, 35 minuten

In deze tweedelige documentaire vertelt acteur Evan Rachel Wood openhartig over haar vroege dagen in de entertainmentindustrie, inclusief het misbruik dat ze buiten de camera heeft meegemaakt.

Phoenix Rising is soms ongemakkelijk om naar te kijken, maar het is uiteindelijk een inspirerend verhaal over genezing en doorzettingsvermogen.

The Crime of the Century (2021): een ontnuchterende kijk op Amerika's drugsepidemie en degenen die verantwoordelijk zijn

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.2/10

Starring: Lenny Bernstein, Roy Bosley, Alec Burlakoff

Directeur: Alex Gibney

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 1 uur, 53 minuten

Bijna 841 000 Amerikanen stierven tussen 1999 en 2019 aan een overdosis drugs, volgens de CDC. Opiaatmisbruik is een serieus probleem in het land, en deze tweedelige documentaire werpt een kritische blik op Big Pharma en het corrupte systeem dat het mogelijk maakt om drugs te veel te produceren en roekeloos te distribueren. Met behulp van gelekte documenten, klokkenluiders, interviews met opioïdenverslaafden en meer, brengt de serie het argument naar voren dat farmaceutische bedrijven grotendeels hebben bijgedragen aan het creëren van een epidemie waarvan ze ook profiteren, terwijl ze Amerikanen duizenden levens kost.

The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart (2020)-Een iconisch muzikaal trio uit de jaren 60

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.2/10

Met in de hoofdrol: Barry Gibb

Directeur: Frank Marshall

Beoordeling: TV-MA

Runtime: 1 uur, 51 minuten

Deze documentaire vertelt het leven van het muzikale trio The Bee Gees uit de jaren 60. De drie broers, Barry, Maurice en Robin Gibb, schreven tijdens hun carrière meer dan 1.000 nummers. Ze hadden 20 nummer 1-hits. Hun grootste deuntje, "Stayin' Alive", werd vereeuwigd in de popcultuur dankzij de film Saturday Night Fever, acteur John Travolta en een flitsend wit pak. De documentaire interviewt Barry Gibb en bevat archiefbeelden van Robin en Maurice. Er zijn ook nooit eerder vertoonde concertuitvoeringen, homevideo's en interviews met een verscheidenheid aan opmerkelijke muzikanten.

Between the World and Me (2020): een bewerking van het veelgeprezen boek

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.4/10

Met: Mahershala Ali, Angela Bassett, Courtney B. Vance

Regie: Kamilah Forbes

Beoordeling: TV-14

Runtime: 1 uur, 25 minuten

Between the World and Me is gebaseerd op het veelgeprezen bestsellerboek van Ta-Nehisi Coates. Geschreven als een brief van Coates aan zijn tienerzoon, is het een rauw relaas van Coates' leven en een ontnuchterende kijk op raciale ongelijkheid in Amerika. Deze verfilming combineert animatie, archiefmateriaal en optredens van Coates, Mahershala Ali, Angela Bassett, Oprah Winfrey en nog veel meer. Het is net zo scherp als het bronmateriaal, en net zo relevant in het huidige sociaal-politieke landschap van Amerika.

The World of Jacques Demy (1995): Een viering van een Franse filmmaker

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.4/10

Starring: Anouk Aimée, Richard Berry, Nino Castelnuovo

Directeur: Agnès Varda

Beoordeling: TV-PG

Runtime: 1 uur, 30 minuten

Filmmaker Jacques Demy maakte midden jaren 1900 deel uit van de controversiële Franse New Wave-beweging. Door uiteenlopende genres van over de hele wereld te combineren, verwierf Demy internationale bekendheid dankzij musicals als The Young Girls of Rochefort.

De wereld van Jacques Demy, geregisseerd door zijn vrouw Agnès Varda, is een liefdesbrief aan het onderwerp. Door middel van clips en interviews achter de schermen biedt de film een uitgebreid overzicht van Demy's carrière voor degenen die niet bekend zijn met zijn werk.

Aanbevolen: