De beste documentaires op dit moment op Netflix

Inhoudsopgave:

De beste documentaires op dit moment op Netflix
De beste documentaires op dit moment op Netflix
Anonim

Een documentaire kan onze ogen openen voor de wonderen en wreedheden van de echte wereld. Er zijn er tegenwoordig zoveel dat we hebben besloten er zoveel mogelijk voor je te kijken en onze favorieten te selecteren om je te helpen meer te weten te komen over wat er gebeurt buiten de banken waar we tegenwoordig allemaal vastzitten. Maak je klaar om geïnspireerd, geschokt, geamuseerd en vermaakt te worden.

Versleten verhalen (2021): de relatie onderzoeken die we hebben met onze kleding

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.1

Genre: Documentaire

Starring: Spirit Avedon, Timmy Cappello

Producer: Jenji Kohan

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 8

Deze beperkte documentairereeks van producer Jenji Kohan (Weeds, Orange Is the New Black) onderzoekt de relatie die we hebben met de kleding die we kiezen om te dragen. Gebaseerd op het New York Times Bestseller-boek van Emily Spivack, verzamelt het verhalen van een grote verscheidenheid aan mensen over bepaalde kledingstukken en de herinneringen die ze hebben.

Een blauwe jurk heeft bijvoorbeeld betekenis voor een vrouw die net haar man heeft verloren, terwijl een astronaut onthult waarom hij een oud college-sweatshirt meenam naar de ruimte. Onze kleding zegt veel over onze persoonlijkheden, en deze serie is een fascinerende kijk in de menselijke psyche.

Dit is een overval: 's werelds grootste kunstroof (2021): een gewaagde onopgeloste misdaad

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.7

Genre: True Crime

Met in de hoofdrol: nvt

Directeur: Colin Barnicle

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 4

In 1990 stalen twee mannen verkleed als politie 13 kunstwerken uit het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston. Meer dan dertig jaar later blijft de misdaad onopgelost. Deze nieuwe gelimiteerde docu-serie van de broers Colin Barnicle en Nick Barnicle (The Deal) onderzoekt de gedurfde overval. Deze serie, die vooral bekend staat om hun sportdocumentaires, is het eerste uitstapje van de gebroeders Barnicle naar echte misdaad.

Biggie: I Got a Story to Tell (2021): Een nieuwe kijk op een van Rap's grootste iconen

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.9/10

Genre: Biografie, Muziek

Starring: Sean 'Diddy' Combs, Faith Evans, Lil' Cease

Directeur: Emmett Malloy

Beoordeling: R

Runtime: 1 uur, 37 minuten

Biggie Smalls, ook bekend als The Notorious B. I. G., is een van de meest invloedrijke figuren van rap. Onlangs opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, zou hij dit jaar 50 zijn geworden als hij niet in 1997 was vermoord. Deze nieuwe documentaire onderzoekt zijn leven en carrière door zeldzame videobeelden en diepte-interviews te tonen met zijn naaste vrienden en familie.

Audrey (2020): Een viering van de actrice, mode-icoon en humanitaire

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.4/10

Genre: Biografie

Met in de hoofdrol: Audrey Hepburn, Robin Ager, Michael Avedon

Directeur: Helena Coan

Beoordeling: nvt

Runtime: 1 uur, 40 minuten

Audrey Hepburn is een van Hollywood's meest iconische actrices en deze nieuwe uitbundige documentaire van regisseur Helena Coan wijst een vergrootglas op haar leven en carrière. Hoewel het niet veel nieuwe inzichten heeft, zullen film- en modeliefhebbers genieten van deze liefdevolle blik op een vrouw die stilletjes aan een hoop onzekerheden leed, zelfs op het hoogtepunt van haar succes. En dat is iets waar de meesten van ons zich mee kunnen identificeren.

Amend: The Fight for America (2020): de Amerikaanse burgerrechtenbeweging onderzoeken

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.8/10

Genre: Geschiedenis

Starring: Will Smith, Mahershala Ali, Laverne Cox

Director: Robe Imbriano, Tom Yellin

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 6

Amend: The Fight for America is een documentaire die de Amerikaanse burgerrechtenbeweging onderzoekt door de lens van het 14e amendement, dat het staatsburgerschap verleende aan zwarte Amerikanen na de slavernij. De serie bevat een reeks beroemdheden (Will Smith, Mahershala Ali, Laverne Cox, Samuel L. Jackson, Pedro Pascal en meer) die toespraken en ander schrijven voorlezen van de voor- en tegenstanders van het 14e amendement, evenals interviews met hedendaagse experts. Hoewel het onderwerp soms droog kan zijn, doet Amend het goed om het allemaal op te splitsen en het gemakkelijk verteerbaar te maken voor het publiek.

The Last Dance (2020): A Biography of Basketball's Greatest

Image
Image

IMDb-beoordeling: 9.2/10

Genre: Biografie

Met in de hoofdrol: Michael Jordan, Scotty Pippin, Dennis Rodman

Directeur: Jason Hehir

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 10

The Last Dance is een meeslepende kijk op misschien wel de grootste basketballer aller tijden, Michael Jordan. De docuserie van 10 afleveringen brengt zijn carrière bij de Chicago Bulls in kaart en interviewt 90 familieleden, vrienden, teamgenoten en meer. Zelfs als je geen sportfan bent, weet je waarschijnlijk wie Michael Jordan is, en het is opwindend om zijn snelle opkomst van louter atleet tot popcultuuricoon te zien.

Spycraft (2021): voor iedereen die er ooit van gedroomd heeft James Bond te zijn

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.7/10

Genre: Documentaire

Met in de hoofdrol: Gerald B. Richards, Hamet Yousef, Natalia Bartova

Directors: Maria Berry, Jan Spindler, Marek Bures

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 8

Spycraft is een documentaireserie over de tools en technologieën die agenten gebruiken bij hun uitvlucht. Het omvat satellieten, dodelijke vergiften, het breken van codes, zogenaamde 'sexpionage' en meer. Als je een fan bent van James Bond-films, romans van John Le Carre of het tv-programma The Americans, dan is dit een fascinerend kijkje in het werk van echte inlichtingenexperts.

Made You Look: een waargebeurd verhaal over nepkunst (2020): Amerika's grootste kunstschandaal

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.9/10

Genre: Documentaire

Starring: Patty Cohen, Domenico De Sole, José Carlos Bergantiños Díaz

Directeur: Barry Avrich

Beoordeling: TV-14

Runtime: 1 uur, 30 minuten

Made You Look: A True Story About Fake Art beschrijft een van de grootste gevallen van kunstfraude in de Amerikaanse geschiedenis. Knoedler & Company, een prestigieuze kunstgalerie in New York City, zou miljoenen hebben verdiend met de verkoop van frauduleuze kopieën van 'voordien ongeziene' werken van kunstenaars als Jackson Pollock, de Koonings en Rothkos. Maar het waren allemaal vervalsingen die aan de galerie werden verkocht door een boef uit Long Island, Glafira Rosales genaamd. De documentaire bevat interviews van voormalig Knoedler & Company president Ann Freedman en andere figuren die betrokken zijn bij het schandaal.

Pelé (2021): Viering van een van de beste voetbalspelers

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.1/10

Genre: Sport

Met in de hoofdrol: Pelé

Director: Ben Nicholas, David Tryhorn

Beoordeling: TV-14

Runtime: 1 uur, 48 minuten

Braziliaanse voetballer Pelé is een van de meest iconische figuren in de sportwereld en hij is het onderwerp van een nieuwe Netflix-documentaire. De film volgt zijn carrière tijdens de periode van 12 jaar waarin hij de enige atleet was die drie wereldbekertitels won. Zijn opkomst tot superster kwam tijdens een turbulente tijd in de geschiedenis van zijn land toen het leger de regering overnam in een staatsgreep en nieuwe wetten uitvaardigde die de vrijheid van meningsuiting en politieke oppositie verstikten.

Geschiedenis van scheldwoorden (2021): een opleiding in je favoriete krachttermen

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.5/10

Genre: Documentaire

Starring: Nicolas Cage

Directeur: Christopher D'Elia

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 6

Doe mee met acteur Nicolas Cage voor een diepe duik in de geschiedenis achter enkele van je favoriete scheldwoorden. De serie besteedt elk van de zes afleveringen aan het onderzoeken van de etymologie en het hedendaagse gebruik van een bepaalde vloek. Er zijn interviews met zowel historici als komieken, dus de serie zal zeker zowel educatief als luchtig zijn. Fans van oneerbiedige shows zoals Drunk History zullen dit zeker willen bekijken.

Alien Worlds (2020): wetenschapsfeiten combineren met sciencefiction

Image
Image

IMDb-beoordeling: 6.5/10

Genre: Documentaireserie

Met in de hoofdrol: Sophie Okonedo

Directors: Suzie Boyles, Daniel M. Smith

Beoordeling: TV-PG

Afleveringen: 4

De Netflix-documentaireserie Alien Worlds probeert zich voor te stellen hoe het leven op andere planeten is door nieuwe levensvormen te extrapoleren op basis van wat we weten over die op aarde. Door vogels te bestuderen, kunnen we een aantal gefundeerde gissingen doen over hoe een vliegende uitheemse soort bijvoorbeeld zou handelen. Hoe zou buitenaards leven zich aanpassen aan andere planeten? Is er nu een soort op weg naar de aarde? Deze speculatieve serie probeert die vragen en meer te beantwoorden.

The Surgeon's Cut (2020): een uniek kijkje in de wereld van de chirurgie

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.5/10

Genre: Documentaireserie

Starring: Professor Kypros Nicolaides, Dr. Alfredo Quinones-Hinojosa, Dr. Nancy Ascher, Dr. Devi Shetty

Regie: James Newton, Lucy Blakstad, Sophie Robinson, Stephen Cooter

Beoordeling: TV-14

Afleveringen: 4

Deze documentaireserie van de BBC volgt vier baanbrekende chirurgen terwijl ze hun respectievelijke ambachten over de hele wereld uitoefenen. De eerste aflevering gaat over een pionier op het gebied van foetale chirurgie. Volgende afleveringen vertellen verhalen over een neurochirurg die meer dan 250 hersenen per jaar opereert, een arts die gespecialiseerd is in orgaantransplantaties en een gerenommeerde hartchirurg. De BBC noemt deze serie een 'diep ontroerend inzicht in chirurgie in de 21e eeuw'. Het is echter waarschijnlijk niet voor preutsen.

My Octopus Teacher (2020): Beste hartverscheurende onderwatervriendschapsavontuur

Image
Image

IMDb-beoordeling: 8.3/10

Genre: Wetenschap en natuur

Starring: Craig Foster, Tom Foster

Regie: Pippa Ehrlich, James Reed

Beoordeling: TV-G

Runtime: 1 uur, 25 minuten

Als je op zoek bent naar een diepe, emotionele band met dieren in het wild, met name het zeeleven, dan is dit de film waar je op hebt gewacht. De verteller begint de reis door te zoeken naar externe validatie en eindigt deze intern door zijn connectie met een nieuwsgierige octopus die zijn kijk op het leven verandert.

De film is prachtig geschoten en de boodschap is zonder meer inspirerend; als je je opgebrand voelt tussen de pandemie en het leven in het algemeen, zal My Octopus Teacher je eraan herinneren dat we veel meer te leren en te ontdekken hebben dan onze eigen beperkte werelden.

Fear City (New York vs. The Mafia) (2020): Beste Kat-en-muisspel

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.1/10

Genre: Onderzoek, misdaad

Starring: Meerdere regeringsagenten en voormalige maffia-leden

Directeur: Sam Hobkinson

Beoordeling: TV-MA

Afleveringen: 3

Of je je nu wel of niet de bloederige nachtelijke nieuwskoppen herinnert over de moorden op de Amerikaanse maffia in New York City in de jaren '70 en '80, deze docu-serie zal je op het puntje van je stoel houden voor alle drie de afleveringen. NYC stond in die tijd feitelijk onder de volledige controle van vijf 'families'; deze documentaire onthult hoe de organisaties controle kregen en onderzoekt hoe wetshandhavers en overheidsinstanties hun krachten bundelden om de maffia uiteindelijk neer te halen.

Hoewel re-enactments soms een beetje rommelig zijn, zijn de interviews met zowel wetshandhavers als voormalige maffialeden even vermakelijk als verhelderend. "Hier, houd mijn zaklamp vast" zal je hardop doen lachen totdat je je later realiseert dat de man die de zaklamp vasthoudt, je met een handomdraai zou willen pletten. Het is een kat-en-muisspel dat decennialang wordt gespeeld en waarbij je je soms afvraagt welke kant welke is.

The Social Dilemma (2020): Beste herinnering aan de gevaren van sociale media

Image
Image

IMDb-beoordeling: 7.7/10

Genre: Wetenschap

Met in de hoofdrol: Skyler Gisondo, Kara Hayward, Vincent Kartheiser

Directeur: Jeff Orlowski

Beoordeling: PG-13

Runtime: 1 uur, 34 minuten

Of je de laatste tijd rond een echte of virtuele waterkoeler hangt, iemand is opgewonden over The Social Dilemma. Dat sociale media verslavend kunnen zijn, is geen nieuw onderwerp; wat deze documentaire van de rest onderscheidt, is de onwrikbare blik achter de schermen van hoe sociale-mediabedrijven precies menselijk gedrag manipuleren voor winst.

Hoewel de film in sommige opzichten een beetje hardhandig is, helpt het de kijkers goed om te zien hoe sociale media de wereld van vandaag beïnvloeden en hoe destructief het kan zijn als het niet wordt gecontroleerd. Het alarm is afgegaan; zal iemand echt zijn ogen opheffen van het smartphonescherm om te luisteren?

Aanbevolen: