3 Beste gratis volledige schijfcoderingsprogramma's

Inhoudsopgave:

3 Beste gratis volledige schijfcoderingsprogramma's
3 Beste gratis volledige schijfcoderingsprogramma's
Anonim

Encryptiesoftware voor volledige schijven versleutelt een hele schijf, niet slechts een paar bestanden of mappen. Door de schijven van uw computer te versleutelen, blijven uw privégegevens uit de buurt van nieuwsgierige blikken, zelfs als uw computer wordt gestolen.

Je bent ook niet alleen beperkt tot een harde schijf. Externe apparaten zoals flashdrives en externe harde schijven kunnen ook worden versleuteld met schijfversleutelingssoftware.

Windows en macOS hebben beide geïntegreerde versleutelingsprogramma's voor hele schijven, respectievelijk BitLocker en FileVault. Over het algemeen raden we je aan deze tools te gebruiken als je kunt. Als je om de een of andere reden niet kunt, of als de meegeleverde tool van je besturingssysteem geen functie biedt die je zou willen, dan is een van de onderstaande gratis programma's misschien iets voor jou. U kunt in plaats daarvan slechts enkele van uw bestanden versleutelen.

VeraCrypt

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gratis software.
  • Werkt netjes.
  • Actieve ontwikkeling.
  • Draagbare versie beschikbaar.

Wat we niet leuk vinden

  • Kan soms onnodig complex zijn.

Gebaseerd op de populaire (maar stopgezette) TrueCrypt-software is VeraCrypt. Het is een krachtig schijfversleutelingsprogramma dat verborgen volumes, directe versleuteling, sleutelbestanden, sneltoetsen en meer geweldige functies ondersteunt.

Het kan niet alleen hele schijven met gegevens in één keer versleutelen, maar het kan ook de systeempartitie versleutelen waarop een besturingssysteem is geïnstalleerd. Verder kun je VeraCrypt gebruiken om een enkel bestand te bouwen dat als een schijf fungeert, compleet met zijn eigen versleutelde bestanden en mappen.

Als je het systeemvolume versleutelt (de partitie die je actief gebruikt), kun je nog steeds doorgaan met normale activiteiten terwijl het proces op de achtergrond wordt voltooid. Dit is erg prettig als je bedenkt hoe lang het duurt om een volledige schijfversleuteling uit te voeren op grote hoeveelheden gegevens.

U kunt dit programma gebruiken in Windows, macOS en Linux.

DiskCryptor

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gratis software die gemakkelijk te gebruiken is.

  • Ondersteunt sleutelbestanden.
  • Ondersteunt RAID-arrays.

Wat we niet leuk vinden

  • Gebruikersinterface is verouderd.
  • Extra hulpmiddelen zijn niet altijd nuttig.
  • Een enorme storing.
  • Geen update sinds 2014.

DiskCryptor is een van de beste gratis schijfversleutelingsprogramma's voor Windows. Hiermee kunt u het systeem-/opstartvolume en elke andere interne of externe harde schijf coderen. Het is ook heel eenvoudig te gebruiken en heeft een aantal mooie, unieke functies.

Naast het beveiligen van een partitie met een wachtwoord, kunt u er zelfs een of meer sleutelbestanden aan toevoegen voor een betere beveiliging. Sleutelbestanden kunnen de vorm hebben van bestanden of mappen en zijn, indien ingesteld als zodanig, vereist voordat een volume wordt geactiveerd of gedecodeerd.

Gegevens op een volume dat is versleuteld met DiskCryptor kunnen worden bekeken en gewijzigd terwijl de schijf is aangekoppeld. Het is niet nodig om de hele schijf te decoderen om toegang te krijgen tot de bestanden. Het kan dan binnen enkele seconden worden gedemonteerd, waardoor de schijf en alle gegevens erop onbruikbaar worden totdat het wachtwoord of de sleutelbestanden zijn ingevoerd.

Wat we vooral leuk vinden aan dit programma, is dat als je computer opnieuw opstart terwijl een schijf is aangekoppeld en leesbaar is, deze automatisch wordt ontkoppeld en onbruikbaar wordt totdat de inloggegevens opnieuw worden ingevoerd.

Dit programma ondersteunt ook het coderen van meerdere volumes tegelijk, kan de codering pauzeren zodat u tijdens het proces opnieuw kunt opstarten of een harde schijf kunt verwijderen, werkt met een RAID-configuratie en kan ISO-images coderen om gecodeerde cd's/dvd's te produceren.

Het enige dat we niet zo leuk vinden, is dat het een grote storing heeft die je gecodeerde systeemvolume onbruikbaar kan maken. Het is belangrijk om dit probleem te herkennen voordat u een partitie versleutelt die wordt gebruikt om in Windows op te starten. Meer hierover in onze review.

DiskCryptor werkt op Windows 11, 10, 8, 7, Vista, XP en 2000, evenals op Windows Server-besturingssystemen.

COMODO-schijfversleuteling

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • USB-authenticatie ondersteund.

  • Eenvoudig programma zonder onnodige extra functies.

Wat we niet leuk vinden

  • Slechts één wachtwoord.
  • Werkt niet op Windows 11/10.

De systeemschijf, evenals elke aangesloten harde schijf, kan worden gecodeerd met COMODO Disk Encryption. Beide schijftypen kunnen worden geconfigureerd om authenticatie met een wachtwoord of een USB-apparaat te vereisen.

Het gebruik van een extern apparaat als authenticatie vereist dat het is aangesloten voordat je toegang krijgt tot de versleutelde bestanden.

Een ding dat we niet leuk vinden aan COMODO Disk Encryption is dat je geen uniek wachtwoord kunt kiezen voor elke gecodeerde schijf. In plaats daarvan moet u voor elk wachtwoord hetzelfde wachtwoord gebruiken.

U kunt het initiële wachtwoord of de USB-authenticatiemethode op elk gewenst moment wijzigen, maar het is helaas van toepassing op alle gecodeerde schijven

Windows 2000, XP, Vista en 7 worden ondersteund. COMODO-schijfversleuteling werkt helaas niet in Windows 8, 10 of 11.

Updates zijn niet te verwachten omdat het programma sinds 2010 is stopgezet.

Nas-schijven versleutelen

Die Network Attached Storage-schijf die je in de hoek hebt, ondersteunt ook codering, maar voordat je coderingssoftware installeert, moet je onderzoeken of de NAS zelf ingebouwde codering ondersteunt. Als meer dan één computer toegang heeft tot de NAS, is het over het algemeen efficiënter om de NAS de codering te laten beheren dan om elke clientcomputer tegelijkertijd een gedeelde coderingsruimte te laten beheren.

Aanbevolen: