10 Beste gratis firewallprogramma's (bijgewerkt in september 2022)

Inhoudsopgave:

10 Beste gratis firewallprogramma's (bijgewerkt in september 2022)
10 Beste gratis firewallprogramma's (bijgewerkt in september 2022)
Anonim

Windows heeft een geweldige ingebouwde firewall, maar wist u dat er alternatieve en volledig gratis firewallprogramma's zijn die u kunt installeren?

Het is waar, en veel van hen hebben functies en opties die gemakkelijker te gebruiken en te begrijpen zijn dan die welke Microsoft in zijn besturingssysteem heeft ingebouwd.

Het is waarschijnlijk een goed idee om te controleren of de ingebouwde Windows Firewall is uitgeschakeld na het installeren van een van deze programma's. Je hoeft niet twee verdedigingslinies samen op te zetten - dat zou eigenlijk meer kwaad dan goed kunnen doen.

Hieronder staan 10 van de beste gratis firewallprogramma's die we konden vinden. De lijst is op een heel specifieke manier geordend: van actief ontwikkelde software tot software die niet langer door hun ontwikkelaars wordt bijgewerkt. Degene onderaan deze lijst zijn daarom minder veilig, maar bieden mogelijk nog steeds wat je nodig hebt.

Een gratis firewall is geen vervanging voor goede antivirussoftware! Hier vind je meer informatie over het scannen van je computer op malware en de juiste tools om dat te doen.

Comodo Firewall

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Redelijk geprijsd en gestroomlijnd voor beginners op het gebied van cyberbeveiliging.

  • Integreert goed met de veilige Comodo Dragon browser.

Wat we niet leuk vinden

  • Automatisch sandboxen is standaard uitgeschakeld.
  • Biedt geen verdediging tegen exploit-aanvallen.
  • Probeert wijzigingen aan te brengen in uw startpagina en zoekmachine, tenzij u die optie deselecteert tijdens het instellen.
  • Probeer misschien andere Comodo-tools op uw computer te installeren (u kunt ze later verwijderen als dat gebeurt).

Comodo Firewall biedt virtueel surfen op internet, een adblocker, aangepaste DNS-servers, een spelmodus en een virtuele kiosk naast functies om eenvoudig te voorkomen dat elk proces of programma het netwerk verlaat of binnenkomt.

We waarderen vooral hoe gemakkelijk het is om programma's toe te voegen aan de blokkeer- of toelatingslijst. In plaats van door een langdradige wizard te lopen om poorten en andere opties te definiëren, kunt u gewoon naar een programma bladeren en klaar zijn. Er zijn echter ook zeer specifieke, geavanceerde instellingen, als u ze wilt gebruiken.

Comodo Firewall heeft een Rating Scan-optie om alle lopende processen te scannen om te laten zien hoe betrouwbaar ze zijn. Dit is vooral handig als u vermoedt dat er een soort malware op uw computer wordt uitgevoerd.

Comodo KillSwitch is een geavanceerd deel van het programma dat alle lopende processen opsomt en het een koud kunstje maakt om alles wat je niet wilt te beëindigen of te blokkeren. U kunt vanuit dit venster ook alle actieve toepassingen en services op uw computer zien.

Het kan langer duren dan je gewend bent om het te installeren. Er wordt gezegd dat het werkt op Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

TinyWall

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Geen vervelende pop-upvragen.
  • Maak eenvoudig uitzonderingen met de functie voor automatisch leren.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen bescherming tegen exploit-aanvallen.
  • Je moet uitzonderingen maken voor web-enabled programma's die je gebruikt.

  • Kan worden geblokkeerd voor downloaden door uw browser.

TinyWall is een ander gratis firewallprogramma dat je beschermt zonder talloze meldingen en prompts weer te geven, zoals de meeste andere firewallsoftware.

Een applicatiescanner is inbegrepen in TinyWall om je computer te scannen op programma's die hij kan toevoegen aan de veilige lijst. Je kunt ook handmatig een proces, bestand of service kiezen en het firewall-permissies geven die permanent of voor een bepaald aantal uren zijn.

Je kunt TinyWall in een automatische leermodus gebruiken om het te leren aan welke programma's je netwerktoegang wilt geven, zodat je ze allemaal kunt openen en vervolgens de modus kunt afsluiten om snel al je vertrouwde programma's toe te voegen aan de veilige lijst.

Een verbindingsmonitor toont alle actieve processen die een verbinding met internet hebben, evenals eventuele open poorten. U kunt met de rechtermuisknop op een van deze verbindingen klikken om het proces abrupt te beëindigen of zelfs naar VirusTotal te sturen, naast andere opties, voor een online virusscan.

TinyWall blokkeert ook bekende locaties die virussen en wormen herbergen, beschermt wijzigingen aan Windows Firewall, kan met een wachtwoord worden beveiligd en kan het hosts-bestand vergrendelen tegen ongewenste wijzigingen.

Je kunt het gebruiken op Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

GlassWire

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Heel eenvoudig te gebruiken.
  • Blokkeer programma's met één klik.

Wat we niet leuk vinden

  • Niet alle functies die u ziet, zijn gratis te gebruiken.
  • Kan niet alle apps tegelijk blokkeren.
  • Ontbrekende geavanceerde aanpassingen zoals poortblokkeringsregels.

Het GlassWire-firewallprogramma heeft een ongelooflijk eenvoudige gebruikersinterface die alle functies zeer goed organiseert.

Het eerste tabblad bovenaan het programma heet Graph, waarmee u een re altime weergave kunt zien van apps die het netwerk gebruiken en het type verkeer dat ze gebruiken, tot een maand geleden. Dit is ook waar je naartoe gaat om te zien wanneer een specifiek programma voor het eerst verbinding heeft gemaakt met het netwerk.

Op het Firewall tabblad staat een lijst met actief draaiende programma's, en je kunt precies zien met welke hosts elk programma een vaste verbinding heeft. Als je dat programma wilt blokkeren, klik je gewoon op het pictogram aan de linkerkant, en het heeft direct geen toegang meer tot internet.

Usage geeft aan hoeveel data elke app vandaag, deze week of de hele maand heeft gebruikt, zowel inkomend als uitgaand verkeer. Bekijk alle apps samen of selecteer specifieke apps uit de lijst om het gebruik te zien, gesorteerd op host en verkeerstype, zoals HTTPS, mDNS of DHCP.

Het tabblad Network wordt niet ondersteund in deze versie van GlassWire, maar als u het programma zou kopen, zou u de gedetecteerde apparaten in uw netwerk kunnen zien en ontvang meldingen wanneer er nieuwe lid worden.

De Alerts sectie is een hub voor alle waarschuwingen die GlassWire verzamelt, zoals wanneer een programma voor het eerst werd geïdentificeerd als gebruik makend van het netwerk en met welke host het verbonden was.

In GlassWire's menu is een optie om incognito te gaan, wat zal voorkomen dat het programma al het verkeer registreert totdat je het weer aanzet. Er is ook een snooze-optie om alle meldingen 24 uur uit te schakelen. In de instellingen zijn extra functies zoals het starten van GlassWire bij het opstarten en het in- of uitschakelen van specifieke waarschuwingen, zoals voor bandbreedteoverschrijding, wijzigingen die zijn aangebracht in proxy-instellingen en/of DNS-servers, en detectie van ARP-spoofing.

Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP worden ondersteund.

De bovenstaande downloadlink is voor v1 omdat deze functies bevat die later alleen beschikbaar waren in de betaalde versie van het programma. U kunt hier de nieuwste GlassWire-release krijgen; het is beschikbaar voor Windows 11, 10, 8 en 7.

ZoneAlarm-vrije firewall

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Inclusief 5 GB gratis back-up in de cloud.
  • Integreert met vele andere beveiligingsprogramma's.

Wat we niet leuk vinden

  • Hoogste beveiligingsinstelling markeert alles, inclusief veilige programma's.
  • Geen bescherming tegen aanvallen.
  • Je moet aanbiedingen overslaan tijdens het instellen om te voorkomen dat je andere dingen installeert.

ZoneAlarm Free Firewall is de basisversie van ZoneAlarm Free Antivirus + Firewall, maar dan zonder het antivirusgedeelte. U kunt dit gedeelte echter op een later tijdstip aan de installatie toevoegen als u naast dit firewallprogramma een virusscanner wilt hebben.

Tijdens de installatie krijg je de mogelijkheid om te installeren met een van de twee beveiligingstypes: AUTO-LEARN of MAX SECURITY. De eerste brengt wijzigingen aan op basis van uw gedrag, terwijl de laatste u de mogelijkheid geeft om elke applicatie-instelling handmatig te beheren.

ZoneAlarm Free Firewall kan het hosts-bestand vergrendelen om kwaadaardige wijzigingen te voorkomen, naar de Spelmodus gaan om automatisch meldingen te beheren voor minder storing, de instellingen beveiligen met een wachtwoord om ongeoorloofde wijzigingen te voorkomen en u zelfs beveiligingsstatusrapporten e-mailen.

Je kunt dit programma ook gebruiken om eenvoudig de beveiligingsmodus van openbare en privénetwerken aan te passen met een schuifregelaar. U kunt de instelling verschuiven van geen firewallbeveiliging naar gemiddeld of hoog om aan te passen of iedereen op het netwerk verbinding met u kan maken, waardoor het delen van bestanden en printers voor bepaalde netwerken kan worden beperkt.

ZoneAlarm Free Firewall zou goed moeten werken in Windows 11, Windows 10, Windows 8 en Windows 7.

PeerBlock

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig aan en uit te zetten.
  • Blokkt de meeste advertenties en pop-ups van websites.

Wat we niet leuk vinden

  • Niet bijgewerkt of ondersteund.
  • Je hebt basiskennis van IT nodig om het in te stellen.

PeerBlock verschilt van de meeste firewallprogramma's omdat het in plaats van programma's te blokkeren, hele lijsten met IP-adressen onder bepaalde categorietypes blokkeert.

Het werkt door een lijst met IP-adressen te laden die het programma zal gebruiken om uw toegang tot zowel uitgaande als inkomende verbindingen te blokkeren. Dit betekent dat een van de vermelde adressen geen toegang heeft tot uw computer op dezelfde manier als u geen toegang heeft tot hun netwerk.

U kunt bijvoorbeeld een lijst met vooraf gemaakte locaties laden om IP-adressen te blokkeren die zijn gelabeld als P2P, zakelijke ISP's, educatief, advertenties of spyware. Je kunt zelfs hele landen en organisaties blokkeren.

Je kunt je eigen lijst met adressen maken om te blokkeren of meerdere gratis adressen van I-BlockList gebruiken. Verschillende zijn ook beschikbaar tijdens de installatie. Lijsten die u toevoegt aan PeerBlock kunnen regelmatig en automatisch worden bijgewerkt zonder enige tussenkomst.

Het werkt in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

Privéfirewall

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Gedetailleerd helpbestand met links naar bronnen voor cyberbeveiliging.
  • Eenvoudig voor iedereen te configureren.

Wat we niet leuk vinden

  • Rommelige interface met veel tekst.
  • Beheerdersrechten nodig om updates op de standaardbestemming op te slaan.

Er zijn drie profielen in Privatefirewall, waardoor u eenvoudig kunt schakelen tussen unieke instellingen en firewallregels.

De lijst met applicaties die zijn toegestaan of geblokkeerd is heel gemakkelijk te herkennen en te wijzigen. U kunt nieuwe toepassingen aan de lijst toevoegen en duidelijk zien welke zijn geblokkeerd en welke zijn toegestaan. Het is helemaal niet verwarrend.

Bij het bewerken van de toegangsregel voor een proces, zijn er echt geavanceerde instellingen, zoals het definiëren of het toestaan, vragen of blokkeren van de mogelijkheid van het proces om hooks in te stellen, threads te openen, scherminhoud te kopiëren, klembordinhoud te controleren, te starten een shutdown/afmelding, debug-processen en vele andere.

Wanneer u met de rechtermuisknop op het pictogram voor Privatefirewall in het systeemvak van de taakbalk klikt, kunt u snel verkeer blokkeren of filteren zonder enige prompts of extra knoppen. Dit is een heel eenvoudige manier om snel alle netwerkactiviteiten in één keer te stoppen.

U kunt Privatefirewall ook gebruiken om uitgaande e-mail te beperken, specifieke IP-adressen te blokkeren, toegang tot een netwerk te weigeren en toegang tot aangepaste websites uit te schakelen.

Er wordt gezegd dat het werkt op Windows 7, Windows Vista, Windows XP en Windows 2000.

NetDefender

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig installatieproces.
  • Blokkeer of sta al het inkomende verkeer toe met één klik op de knop.

Wat we niet leuk vinden

  • Sommige functies kunnen fouten bevatten.
  • Gratis versie wordt niet langer ondersteund door de ontwikkelaars.

NetDefender is een vrij eenvoudig firewallprogramma voor Windows.

Je kunt een bron- en bestemmings-IP-adres en poortnummer definiëren, evenals het protocol om elk adres te blokkeren of toe te staan. Dit betekent dat u kunt voorkomen dat FTP of een andere poort op het netwerk wordt gebruikt.

Het blokkeren van applicaties is een beetje beperkt omdat het programma momenteel actief moet zijn om het aan de blokkeerlijst toe te voegen. Dit werkt door simpelweg alle actieve programma's op te sommen en de optie te hebben om het toe te voegen aan de lijst met geblokkeerde programma's.

NetDefender bevat ook een poortscanner, zodat u snel kunt zien welke poorten op uw machine openstaan, zodat u zich kunt realiseren welke poorten u misschien wilt sluiten.

Het werkt officieel alleen in Windows XP en Windows 2000, maar het veroorzaakte geen problemen voor ons in Windows 7 of Windows 8. Het startte echter niet op in Windows 11.

AVS Firewall

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Intuïtieve interface, veel aanpassingsopties.
  • Bewaak al het verkeer dat van en naar uw netwerk komt.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen grote updates in een lange tijd.
  • Opgeblazen installatie.
  • Hun registeropschoner wordt geïnstalleerd tijdens de installatie, tenzij u deze handmatig uitschakelt.

AVS Firewall heeft een zeer gebruiksvriendelijke interface en zou voor iedereen gemakkelijk genoeg moeten zijn om te gebruiken.

Het beschermt uw computer tegen kwaadaardige registerwijzigingen, pop-upvensters, flashbanners en de meeste advertenties. U kunt zelfs de URL's aanpassen die moeten worden geblokkeerd voor advertenties en banners als deze nog niet in de lijst staan.

Het toestaan en weigeren van specifieke IP-adressen, poorten en programma's kan niet eenvoudiger. U kunt deze handmatig toevoegen of door een lijst met lopende processen bladeren om er een te kiezen.

AVS Firewall bevat wat Parent Control wordt genoemd, een sectie die alleen toegang geeft tot een expliciete lijst met websites. U kunt dit gedeelte van AVS Firewall met een wachtwoord beveiligen om ongeautoriseerde wijzigingen te voorkomen.

Een geschiedenis van netwerkverbindingen is beschikbaar via de sectie Journaal, zodat u er gemakkelijk doorheen kunt bladeren en kunt zien welke verbindingen in het verleden tot stand zijn gebracht.

Dit programma werkt in Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista en Windows XP.

AVS Firewall lijkt niet langer deel uit te maken van AVS' verzameling programma's die voortdurend wordt bijgewerkt, maar het is nog steeds een geweldige gratis firewall, vooral als je nog steeds een oudere versie van Windows gebruikt.

R-Firewall

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Maak verschillende configuraties en wissel gemakkelijk tussen deze.
  • Snelle automatische configuratie.

Wat we niet leuk vinden

  • Wordt niet meer ontwikkeld.
  • Blokt soms legitieme programma's.

R-Firewall heeft alle functies die je zou verwachten in een firewallprogramma, maar de interface is niet erg gemakkelijk te gebruiken. Er zijn ook geen inline-instructies die helpen verklaren wat een wijziging in de instellingen zal doen wanneer deze wordt toegepast.

Er is een inhoudsblokkering die het browsen op trefwoord beëindigt, een e-mailfilter om cookies/javascript/pop-ups/ActiveX te blokkeren, een afbeeldingsblokkering om advertenties van een vast formaat te verwijderen en een algemene advertentieblokkering om advertenties te blokkeren op URL.

Een wizard helpt bij het toepassen van regels op meerdere programma's tegelijk door de software te detecteren die momenteel is geïnstalleerd. R-Firewall kon niet alle programma's vinden die we hadden geïnstalleerd, maar het werkte wel correct voor de programma's die het kon vinden.

Het werkte voor ons in Windows XP, maar niet in Windows 11. Het is mogelijk dat het werkt in andere Windows-besturingssystemen, maar dat kunnen we niet bevestigen.

Ashampoo FireWall

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Wordt geleverd met andere beveiligingstools.
  • Verbergt alle hoofdprocessen.

Wat we niet leuk vinden

  • Het is stopgezet.
  • Fa alt voortdurend lektests.
  • Werkt alleen betrouwbaar met Windows XP en 2000.

Wanneer Ashampoo FireWall voor het eerst wordt gelanceerd, krijgt u een optie om door een wizard te lopen in de eenvoudige modus of de expertmodus om een programma in te stellen welke programma's moeten worden toegestaan of geblokkeerd om het netwerk te gebruiken.

De leermodusfunctie is geweldig omdat deze ervan uitgaat dat alles moet worden geblokkeerd. Dit betekent dat wanneer programma's toegang tot internet beginnen te vragen, u ze handmatig toestemming moet geven en Ashampoo FireWall zo moet instellen dat uw keuze wordt onthouden. Dit is handig omdat u precies weet welke programma's toegang hebben tot internet om programma's te blokkeren die dat niet zouden moeten zijn.

We houden van de functie Alles blokkeren in Ashampoo FireWall omdat erop klikken onmiddellijk alle inkomende en uitgaande verbindingen stopt. Dit is perfect als u vermoedt dat een virus uw computer heeft geïnfecteerd en communiceert met een server of bestanden uit uw netwerk overzet.

Je moet een gratis licentiecode aanvragen om dit programma te gebruiken.

Ashampoo FireWall werkt alleen met Windows XP en Windows 2000. Dit is nog een reden waarom deze gratis firewall onderaan onze lijst staat!

Aanbevolen: