Opstarten vanaf een cd, dvd of bd-schijf

Inhoudsopgave:

Opstarten vanaf een cd, dvd of bd-schijf
Opstarten vanaf een cd, dvd of bd-schijf
Anonim

Wat te weten

  • Stel het optische station in als het eerste opstartapparaat in het BIOS.
  • Plaats de schijf en start de computer opnieuw op.
  • Als je niet kunt opstarten vanaf de schijf, controleer dan de opstartvolgorde, gebruik een andere schijf als je die hebt, maak de schijf schoon of brand een nieuwe schijf.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u uw computer kunt opstarten vanaf een cd, dvd of Blu-ray-schijf. De procedure is hetzelfde, ongeacht de Windows-versie.

Opstarten vanaf een cd, dvd of Blu-ray-schijf

Dit proces duurt meestal ongeveer vijf minuten:

  1. Wijzig de opstartvolgorde in het BIOS zodat de cd-, dvd- of Blu-ray-drive als eerste wordt vermeld. Sommige computers zijn al op deze manier geconfigureerd, maar veel niet.

    Als het optische station niet als eerste in de opstartvolgorde staat, zal uw pc "normaal" starten (d.w.z. het zal opstarten vanaf uw harde schijf) zonder zelfs maar te kijken naar wat er in uw schijfstation zou kunnen zitten.

    Nadat je je optische schijf hebt ingesteld als het eerste opstartapparaat in het BIOS, zal je computer die schijf elke keer dat je computer opstart, controleren op een opstartbare schijf. Als u uw pc op deze manier geconfigureerd laat, zou dit geen problemen moeten opleveren, tenzij u van plan bent de hele tijd een schijf in het station te laten.

  2. Plaats de cd, dvd of bd in uw schijfstation.

    Programma's die van internet kunnen worden gedownload en die bedoeld zijn als opstartbare schijven, worden meestal beschikbaar gesteld in het ISO-formaat, maar je kunt niet zomaar een ISO naar de schijf kopiëren zoals andere bestanden. Zie Een ISO-imagebestand branden voor meer informatie hierover.

  3. Start uw computer opnieuw op - vanuit Windows of via uw reset- of aan / uit-knop als u zich nog steeds in het BIOS-menu bevindt.
  4. Kijk naar een Druk op een willekeurige toets om op te starten vanaf cd of dvd bericht.

    Bij het opstarten vanaf een Windows-installatieschijf, en soms ook van andere opstartbare schijven, wordt u mogelijk gevraagd met een bericht om op een toets te drukken om vanaf de schijf op te starten. Om het opstarten van de schijf te laten slagen, moet u dit doen gedurende de paar seconden dat het bericht op het scherm wordt weergegeven.

    Als je niets doet, zal je computer naar opstartinformatie zoeken op het volgende opstartapparaat in de lijst in BIOS (zie stap 1), wat waarschijnlijk je harde schijf zal zijn.

    De meeste opstartbare schijven vragen niet om een toetsaanslag en starten onmiddellijk.

  5. Uw computer zou nu moeten opstarten vanaf de cd, dvd of bd-schijf en de software die erop is opgeslagen zal beginnen.

    Wat er nu gebeurt, hangt af van waar de opstartbare schijf voor was. Als u opstart vanaf een Windows 11-dvd, begint het installatieproces van Windows. Als je opstart vanaf een Slackware Live-cd, wordt de versie van het Slackware Linux-besturingssysteem dat je op de cd hebt geplaatst, uitgevoerd. Een opstartbaar AV-programma start de virusscansoftware. Je snapt het idee.

Image
Image

Wat te doen als de schijf niet opstart

Als je de bovenstaande stappen hebt geprobeerd, maar je computer nog steeds niet goed opstart vanaf de schijf, bekijk dan enkele van de onderstaande tips.

  1. Controleer de opstartvolgorde opnieuw in het BIOS (stap 1). Zonder twijfel is de belangrijkste reden waarom een opstartbare schijf niet opstart, omdat het BIOS niet is geconfigureerd om eerst het cd/dvd/bd-station te controleren. Het kan gemakkelijk zijn om het BIOS af te sluiten zonder de wijzigingen op te slaan, dus let op eventuele bevestigingsvragen voordat u afsluit.

  2. Heeft u meer dan één optische drive? Uw computer staat waarschijnlijk slechts één van uw schijfstations toe om op te starten. Plaats de schijf in het andere station, start uw computer opnieuw op en kijk wat er dan gebeurt.
  3. Reinig de schijf. Als de schijf oud of vuil is, zoals veel Windows Setup-cd's en dvd's tegen de tijd dat ze nodig zijn, maakt u deze schoon. Een schone schijf kan het verschil maken.
  4. Brand een nieuwe cd/dvd/bd. Als de schijf er een is die u zelf hebt gemaakt, zoals van een ISO-bestand, brandt u deze opnieuw. De schijf kan fouten bevatten die door opnieuw branden kunnen worden gecorrigeerd. We hebben dit meer dan eens zien gebeuren.

Bekijk Hoe u kunt opstarten vanaf een USB-apparaat in plaats van deze tutorial als u echt op zoek bent naar het configureren van uw pc om op te starten vanaf een flashstation of een ander USB-opslagapparaat. Het proces lijkt veel op het opstarten vanaf een schijf, maar er zijn een paar extra dingen waarmee u rekening moet houden.

Over opstarten vanaf een cd, dvd of bd

Als je opstart vanaf een schijf, gebruik je je computer in feite met het besturingssysteem dat op de schijf is geïnstalleerd. Wanneer u uw computer normaal opstart, werkt u met het besturingssysteem (Windows, Linux, enz.) geïnstalleerd op uw harde schijf.

Bepaalde soorten test- en diagnosetools, zoals geheugentestprogramma's, testprogramma's voor de harde schijf en opstartbare antivirussoftware, kunnen op deze manier opstarten. Een andere reden is als u Windows opnieuw moet installeren, alles op uw computer moet wissen of automatische Windows-reparatietools moet uitvoeren.

De gemakkelijkste manier om te weten of een schijf opstartbaar is, is door deze in uw schijf te plaatsen en de bovenstaande instructies te volgen. De meeste installatie-cd's en dvd's van het besturingssysteem kunnen worden opgestart, evenals veel geavanceerde diagnostische hulpprogramma's.

Aanbevolen: