Opstarten vanaf een USB-apparaat

Inhoudsopgave:

Opstarten vanaf een USB-apparaat
Opstarten vanaf een USB-apparaat
Anonim

Wat te weten

  • Wijzig de BIOS-opstartvolgorde, sluit de USB-drive aan en start de computer opnieuw op. Het USB-opstartproces begint meestal onmiddellijk.
  • Als dit niet het geval is, controleert u de BIOS-opstartvolgorde opnieuw, verwijdert u andere apparaten, kopieert u de bestanden opnieuw, probeert u een andere poort of werkt u het BIOS van het moederbord bij.
  • Als uw computer rond 2001 of eerder is gemaakt, kan deze mogelijk niet opstarten vanaf een USB-station.

Als je opstart vanaf een USB-apparaat, gebruik je je computer met het besturingssysteem geïnstalleerd op het USB-apparaat. Wanneer u uw computer normaal opstart, gebruikt u deze met het besturingssysteem geïnstalleerd op uw interne harde schijf, zoals Windows, Linux of macOS.

Opstarten vanaf een USB-apparaat

Volg deze stappen om op te starten vanaf een flashstation, een externe harde schijf of een ander opstartbaar USB-apparaat. Het duurt tussen de 10 en 20 minuten, afhankelijk van of u wijzigingen moet aanbrengen in de manier waarop uw computer opstart.

Deze instructies gaan ervan uit dat je al een opstartbare flashdrive klaar hebt staan, maar als dat niet het geval is, hebben we een handleiding voor het maken van een opstartbare USB-stick van OS X Mavericks Installer.

  1. Wijzig de opstartvolgorde in het BIOS zodat de optie USB-apparaat als eerste wordt vermeld. Het BIOS is standaard zelden op deze manier ingesteld.

    Image
    Image

    Als de USB-opstartoptie niet de eerste is in de opstartvolgorde, zal uw pc "normaal" starten (d.w.z. opstarten vanaf uw harde schijf) zonder zelfs maar naar opstartinformatie op uw USB-apparaat te kijken.

    Het BIOS op de meeste computers vermeldt de USB-opstartoptie als USB of verwisselbare apparaten, maar sommigen vermelden het verwarrend als een optie voor een harde schijf, dus zorg ervoor dat u rondsnuffelt als u problemen ondervindt bij het vinden van de juiste om te kiezen.

    Nadat je je USB-apparaat hebt ingesteld als het eerste opstartapparaat, zal je computer het elke keer dat je computer opstart controleren op opstartinformatie. Als u uw computer op deze manier geconfigureerd laat, zou dit geen problemen moeten opleveren, tenzij u van plan bent het opstartbare USB-apparaat altijd aangesloten te laten.

  2. Sluit het USB-apparaat aan op uw computer via een beschikbare USB-poort.

    Image
    Image

    Het maken van een opstartbare flashdrive of het configureren van een externe harde schijf als opstartbaar is een taak op zich. De kans is groot dat je deze instructies hier hebt gehaald, omdat je weet dat welk USB-apparaat je ook hebt, opstartbaar moet zijn na het correct configureren van het BIOS.

  3. Start je computer opnieuw op.

    Omdat je op dit moment niet echt in het besturingssysteem zit, is herstarten niet hetzelfde als het gebruik van normale herstartknoppen. In plaats daarvan moet het BIOS uitleggen op welke toets u moet drukken, zoals F10, om de wijzigingen in de opstartvolgorde op te slaan en de computer opnieuw op te starten.

  4. Kijk uit voor een Druk op een willekeurige toets om op te starten vanaf een extern apparaat… bericht.

    Image
    Image

    Mogelijk wordt u gevraagd met een bericht om een toets in te drukken op sommige opstartbare apparaten voordat de computer opstart vanaf de flashdrive of een ander USB-apparaat.

    Als dit gebeurt, en je doet niets, zal je computer naar opstartinformatie zoeken op het volgende opstartapparaat in de lijst in BIOS (zie stap 1), wat waarschijnlijk je harde schijf zal zijn.

    Meestal, wanneer u probeert op te starten vanaf een USB-apparaat, is er geen prompt om op een toets te drukken. Het USB-opstartproces begint meestal onmiddellijk.

  5. Uw computer zou nu moeten opstarten vanaf de flashdrive of op USB gebaseerde externe harde schijf.

    Wat er nu gebeurt, hangt af van waar het opstartbare USB-apparaat voor bedoeld was. Als u opstart vanaf Windows 11, Windows 10, enz. installatiebestanden op een flashstation, begint de installatie van het besturingssysteem. Als u opstart vanaf een DBAN-flashdrive die u hebt gemaakt, wordt deze gestart. Je snapt het idee.

Wat te doen als het USB-apparaat niet opstart

Als je de bovenstaande stappen hebt geprobeerd, maar je computer niet opstart vanaf het USB-apparaat, bekijk dan enkele van de onderstaande tips. Er zijn verschillende plaatsen waar dit proces kan vastlopen.

  1. Controleer de opstartvolgorde in het BIOS opnieuw (stap 1). De belangrijkste reden waarom een opstartbare flashdrive of een ander USB-apparaat niet opstart, is dat het BIOS niet is geconfigureerd om controleer eerst de USB-poort.
  2. Kunt u de opstartvolgorde van "USB-apparaat" niet vinden in het BIOS? Als uw computer rond 2001 of eerder is gefabriceerd, heeft deze deze mogelijkheid mogelijk niet.

    Als uw computer nieuwer is, controleer dan op andere manieren waarop de USB-optie kan worden verwoord. In sommige BIOS-versies wordt dit "Verwisselbare apparaten" of "Externe apparaten" genoemd.

  3. Verwijder andere USB-apparaten. Andere aangesloten USB-apparaten, zoals printers, externe mediakaartlezers, enz., kunnen te veel stroom verbruiken of een ander probleem veroorzaken, waardoor de computer niet kan opstarten vanaf een flashstation of een ander apparaat. Koppel alle andere USB-apparaten los en probeer het opnieuw.

    Of, als je meerdere opstartbare apparaten tegelijk hebt aangesloten, start de computer misschien gewoon op naar het verkeerde apparaat, in welk geval de eenvoudigste oplossing zou zijn om alle USB-opslagapparaten te verwijderen, behalve degene die je wilt gebruiken nu.

  4. Kopieer de bestanden opnieuw naar het USB-apparaat. Als je de opstartbare flashdrive of externe harde schijf zelf hebt gemaakt, wat je waarschijnlijk hebt gedaan, herhaal dan de stappen die je opnieuw hebt genomen. Je hebt misschien een fout gemaakt tijdens het proces.

    Als je bent begonnen met een ISO-image, brand je het ISO-bestand op een USB. Een ISO-bestand op een USB-station zetten, zoals een flashstation, is niet zo eenvoudig als het bestand daar gewoon uitvouwen of kopiëren.

  5. Schakel over naar een andere USB-poort. Het BIOS op sommige moederborden controleert alleen de eerste paar USB-poorten. Schakel over naar een andere USB-poort en start uw computer opnieuw op.
  6. Update het BIOS van je moederbord. Als uw computer oud is, ondersteunt de BIOS-versie op het moederbord mogelijk niet rechtstreeks opstarten vanaf een USB-apparaat. Probeer het BIOS bij te werken en controleer opnieuw op deze functie.

FAQ

    Wat is BIOS op een computer?

    BIOS staat voor Basic Input/Output System. Het is de ingebouwde kernprocessorsoftware die verantwoordelijk is voor het opstarten van uw computer.

    Hoe start je je Mac op vanaf een USB?

    Plaats het USB-apparaat in een open slot. Schakel uw Mac in of start deze opnieuw op en houd vervolgens de Option-toets ingedrukt om Opstartbeheer te openen. Zoek en selecteer de USB waarvan u wilt opstarten.

Aanbevolen: