Het argument om cd's terug te brengen, niet vinyl

Inhoudsopgave:

Het argument om cd's terug te brengen, niet vinyl
Het argument om cd's terug te brengen, niet vinyl
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Vinylplaten gebruiken petrochemicaliën en vereisen veel energie om te persen en te verzenden.
  • Muziekstreaming heeft een grotere ecologische voetafdruk.
  • CD's zijn misschien fysiek, maar ze zijn nog steeds digitaal en ze zijn nog steeds niet cool.

Image
Image

Vinyl is ecologisch problematisch en door productietekorten is het moeilijk om genoeg te maken. CD's kunnen dit oplossen.

Ableton mede-oprichter Robert Henke zegt dat we cd's moeten heroverwegen als een alternatief voor vinyl, daarbij verwijzend naar de moeilijke relatie tussen vinyl en de hedendaagse milieuproblemen. Maar is vinyl echt zo slecht? En als het gaat om onze redenen om platen te kopen en ze af te spelen op een mooie draaitafel, mist Henke dan niet het punt?

"Ik hou nog steeds van fysieke producten. Maar het maken van grote, zware platen van plastic en het [laten] verzenden van ze over de hele wereld is een enorme verspilling van energie en middelen", zegt Henke in een Facebook-bericht. "In tijden van opwarming van de aarde en afhankelijkheid van goedkope energie uit Rusland of Saoedi-Arabië, overweeg ik om geen vinyl meer uit te brengen, maar cd's volledig te omarmen."

12-inch voetafdruk

Henke's argument berust op de milieuproblemen van vinyl, en hij heeft een punt. Vinyl is gemaakt van plastic polyvinylchloride, ook bekend als PVC, dat afkomstig is uit petrochemicaliën. De productie van vinylplaten kan een orde van grootte meer emissies veroorzaken dan andere fysieke media, zoals cd's.

Maar sommige platenmaatschappijen ruimen de boel op. Het is mogelijk om vinyl opnieuw te gebruiken, platen om te smelten en opnieuw te persen, wat Virginia's Furnace Record Pressing doet met zijn afwijzingen. En nieuwe vinylpersfabrieken, zoals Jack White's Third Man Pressing-fabriek, kunnen worden ontworpen in overeenstemming met moderne milieunormen, zoals het hergebruik van koelwater in de airconditioningsystemen.

Image
Image

Maar dit doet er allemaal niet toe. Ten eerste bevindt vinyl zich misschien midden in een voortdurende heropleving, maar het is nog steeds een kleine markt in vergelijking met vrijwel elke andere consumententechnologie. Denk aan de milieueffecten van de batterijen in elk gadget dat we gebruiken, om te beginnen.

"Nadruk op de onhoudbaarheid van vinyl is een rode haring gezien de onhoudbare aard van zoveel menselijke activiteit in veel grotere aantallen dan vinyl produceert", vertelde elektronische muzikant Zane Lazos (gepost als Tanburi) aan Lifewire in een forumpost. "Het klinkt alsof cd's nog steeds niet het archiveringspotentieel van vinyl hebben. Veel belangrijker is het duurzaam maken van mobiele telefoons."

Vinylproductie is misschien vies, maar door de schaal is de algehele impact klein. Records gaan ook eeuwig mee en fans hoeven hun draaitafels niet om de paar jaar te upgraden omdat de technologie volwassen is. En er is ook een gezonde tweedehandsmarkt voor het kopen en verhandelen van records.

"Een goed opgeborgen magneetband zal in sommige gevallen beter presteren dan een cd, maar vinyl gaat langer mee dan beide", zegt Jason Klamm, presentator van de Comedy on Vinyl-podcast en curator van het Comedy Archive. Lifewire via e-mail.

Streaming is erger

En raad eens? Muziek streamen zonder oliewinning, verhitting, persen en transport van vinyl is veel slechter voor het milieu. Een studie uit 2019 van de Universiteit van Glasgow toonde aan dat het streamen van muziek een grotere impact heeft op het milieu dan fysieke media, dankzij de energiekosten van het opslaan en streamen van muziek, inclusief de impact van datacenters.

En vinyl heeft een vaste milieukost. We kunnen de elektriciteit die door de luidsprekers wordt gebruikt, enz. negeren., want die heb je nodig voor elke muziekbron. De hoeveelheid koolstof die wordt gegenereerd bij het maken en verzenden van vinyl is hetzelfde als de hoeveelheid koolstof die wordt gegenereerd door slechts een handvol keren een album te streamen. Dat wil zeggen, als je eenmaal een plaat een paar keer hebt beluisterd, zijn verdere luisterbeurten in wezen gratis, in termen van koolstof.

CD's zijn gewoon niet zo cool

Henke houdt van cd's en realiseert zich dat ze in veel opzichten technologisch superieur zijn. "De laatste grote fysieke media-innovatie, met een betere signaal-ruisverhouding, betere kanaalscheiding, betere frequentierespons dan vinyl in een kleiner pakket Compact Disk, je wordt onderschat en je zult altijd een plekje in mijn hart hebben", zegt hij. in zijn Facebook-bericht.

Maar om die redenen kopen we geen vinyl. We vinden het leuk omdat het analoog is in een digitaal tijdperk. Draaitafels zijn leuk om te gebruiken, platen zijn cool en platenhoezen, met hun relatief grote ruimte voor artwork, zijn nog cooler. Ja, vinyl klinkt geweldig, maar er is veel meer dan dat. Ondertussen zijn cd's digitaal, precies hetzelfde als een bestand op een computer. Je kunt ze net zo goed op een oude iPod bewaren.

Het klinkt alsof cd's nog steeds niet het archiveringspotentieel van vinyl hebben.

"[Veel] mensen waarderen de tactiele ervaring van het vasthouden en afspelen van een plaat of cassette", vertelde digitale streaming-expert Sakina Nasir van Streaming Digitally via e-mail aan Lifewire. "Een andere belangrijke reden is die verzamelfactor. Vinyl en cassettes worden als persoonlijker en unieker gezien."

Vinyl zou zijn act zeker kunnen opruimen, maar uiteindelijk is er echt geen vervanging, of dat nu cassettes, cd's of Spotify zijn. En het zal ze waarschijnlijk allemaal overleven.

Aanbevolen: