AI-robots voor ouderen bedoelen het goed, maar brengen ethische problemen aan de orde

Inhoudsopgave:

AI-robots voor ouderen bedoelen het goed, maar brengen ethische problemen aan de orde
AI-robots voor ouderen bedoelen het goed, maar brengen ethische problemen aan de orde
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Een nieuwe AI-metgezel voor ouderen is een lampvormige robot genaamd ElliQ.
  • De robot kan comfort bieden en de gezondheid bewaken, beweert de fabrikant.
  • Sommige experts zijn bezorgd dat AI voor ouderen privacy- en ethische kwesties met zich meebrengt.

Image
Image

Robots aangedreven door kunstmatige intelligentie (AI) worden steeds vaker gebruikt als aanvulling op de zorg voor ouderen, maar experts waarschuwen dat ze menselijk gezelschap nooit zullen vervangen.

Intuition Robotics heeft ElliQ uitgebracht, aangekondigd als een AI-metgezel voor ouderen. De apparatuur bestaat uit een tablet die is aangesloten op een lampvormige robot, bedoeld om oudere volwassenen te helpen bij eenvoudige dagelijkse taken en om eenzaamheid te verminderen.

"Het is nog steeds van vitaal belang om met oudere dierbaren te praten en ze te bezoeken", vertelde Sharona Hoffman, een professor in Recht en Bio-ethiek en mededirecteur van het Law-Medicine Center aan de Case Western Reserve University School of Law, aan Lifewire in een e-mailgesprek. "Sociaal isolement is een van de grootste gevaren voor de fysieke en mentale gezondheid. Technologie zou dus een aanvulling moeten zijn in plaats van een vervanging voor persoonlijke aandacht."

Robot-metgezellen

Intuition Robotics zei dat het zes jaar heeft besteed aan het ontwikkelen van ElliQ om het toegankelijker te maken voor oudere volwassenen die misschien niet technisch onderlegd zijn. Het is bedoeld om gebruikers in staat te stellen er natuurlijker mee om te gaan dan andere slimme luidsprekers zoals Alexa.

ElliQ biedt wat het bedrijf dagelijkse gesprekken noemt. Terwijl gewone spraakgestuurde persoonlijke assistenten ambient zijn en wachten op een menselijk commando, initieert ElliQ gesprekken. ElliQ kan ook bewegingsvideo's op aanvraag verzorgen, gezondheidstips geven en senioren kunnen ook vervoer bestellen via Uber.

ElliQ's service wordt ook geleverd met een reeks wellnesscoachsessies, die oudere volwassenen helpen hun doelen te bepalen. Het is bedoeld om senioren te motiveren om controle te krijgen over hun fysieke, mentale en sociale gezondheid. In een recente pilotstudie beweert het bedrijf dat ElliQ heeft aangetoond dat het de voltooiing van activiteiten ter ondersteuning van lichaamsbeweging, stressvermindering en betere slaap meer dan verdubbelt.

"In de loop van de pandemie hebben we het verwoestende effect gezien dat eenzaamheid kan hebben op de oudere volwassen bevolking", zegt Dor Skuler, CEO en mede-oprichter van Intuition Robotics, in een persbericht. "Tegelijkertijd hebben we gezien dat ElliQ onze bètagebruikers ongelooflijk behulpzaam is en een glimlach op hun gezicht tovert."

AI stapt in voor ouderenzorg

Technologiebedrijven ontwikkelen veel AI-tools voor ouderenzorg, met veiligheid als een cruciaal doel. CDC-gegevens suggereren dat er jaarlijks ongeveer 36 miljoen valpartijen worden gemeld bij oudere volwassenen, wat resulteert in ongeveer 3 miljoen noodbezoeken en meer dan 32.000 doden.

"Deze verbazingwekkende cijfers benadrukken het belang van het ontwikkelen van AI-systemen die valincidenten bij ouderen kunnen detecteren en voorkomen", vertelde Soheila Borhani, een arts en onderzoeker aan de Universiteit van Illinois in Chicago, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Image
Image

Bewegingsdetectoren kunnen vallen detecteren en waarschuwingen sturen als een persoon de badkamer of slaapkamer na een ongewoon lange tijd niet heeft verlaten, merkte Hoffman op. Slimme toiletten kunnen urine analyseren om urineweginfecties, nieraandoeningen, diabetes, hoe u uw medicijnen metaboliseert en details over uw dieet, lichaamsbeweging en zelfs slaap op te sporen. Horlogeachtige apparaten kunnen op de dominante arm worden gedragen om specifieke activiteiten te volgen en waarschuwingen te sturen als er iets mis lijkt te zijn, zoals de persoon die niet eet of zich in bad doet.

Maar deze AI-gestuurde systemen roepen vragen op over privacy en toestemming, zei Hoffman.

"Technologie kan de meest privé-activiteiten van individuen volgen en anderen rapporten over hen sturen", voegde Hoffman eraan toe."Families kunnen deze systemen installeren zonder toestemming van de oudere persoon, vooral als de persoon lijdt aan cognitieve achteruitgang. Als de systemen tot onjuiste conclusies komen, kunnen ze onnodige paniek veroorzaken bij familieleden en de bejaarde die wordt gebeld of bezocht door hectische dierbaren."

… technologie zou een aanvulling moeten zijn in plaats van een vervanging voor persoonlijke aandacht.

Het ElliQ-systeem is ontworpen om gebruikers een comfortabel gevoel te geven bij de interactie met AI. De volgende stap is het combineren van kunstmatige intelligentie en geavanceerde mechanica om robots te creëren die de vorm van een mens of een dier kunnen aannemen en in grootte variëren afhankelijk van hun functies, David Chen van Orbbec, een bedrijf dat 3D-detectie en kunstmatige intelligentie vision-technologie maakt voor robots, vertelde Lifewire via e-mail.

"Wat ontwikkelaars zich hebben gerealiseerd, is dat mensen erg veel geven om hoe robots hen laten voelen", zei Chen."Ondanks het feit dat we weten dat deze machines stukjes hardware zijn die zijn geprogrammeerd om een taak uit te voeren, hebben mensen een emotionele reactie op robots. Het doel was dus voor ontwikkelaars om de robots een vorm te geven waar mensen zich prettig bij voelen."

Aanbevolen: