Meta's aankomende headsets kunnen VR dichter bij het echte leven brengen, zeggen experts

Inhoudsopgave:

Meta's aankomende headsets kunnen VR dichter bij het echte leven brengen, zeggen experts
Meta's aankomende headsets kunnen VR dichter bij het echte leven brengen, zeggen experts
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Meta toonde een handvol VR-apparaten, elk ontworpen om een element van VR te verbeteren.
  • Experts zeggen dat de nieuwe prototype-headsets kunnen helpen om VR dichter bij het echte werk te brengen.
  • Meta ontwikkelt VR-schermen van de volgende generatie.

Image
Image

Meta's nieuwe prototype-headsets kunnen helpen om virtual reality (VR) bijna niet van de realiteit te onderscheiden, zeggen experts.

CEO Mark Zuckerberg toonde een handvol VR-apparaten, elk ontworpen om een element van VR te verbeteren. Het doel, zei Zuckerberg, is dat toekomstige headsets een zogenaamde "visuele Turing-test" doorstaan, verwijzend naar een test van kunstmatige intelligentie.

"De nieuwe prototypes zijn gebouwd om verbeteringen aan verschillende, specifieke aspecten van VR-optica en -technologie te onderzoeken die, wanneer ze worden gecombineerd, de sleutel zijn tot de ervaring, het gevoel van aanwezigheid en het mogelijk maken van gebruiksscenario's die op dit moment, is misschien moeilijk te bereiken", vertelde Lucas San Pedro, chief technology officer bij Immerse, leverancier van virtual reality-platforms, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Beter zicht

Zuckerberg onthulde een high-end prototype genaamd Half Dome 3. Hij pronkte ook met headsets genaamd Butterscotch, Starburst, Holocake 2 en Mirror Lake.

Om de headsets te verbeteren, ontwikkelt Meta virtual reality-schermen van de volgende generatie. Zuckerberg zei dat de schermen een voldoende realistische ervaring bieden voor gebruikers om het gevoel te krijgen dat ze zich in dezelfde kamer bevinden met andere virtuele mensen. De meeste huidige VR-headsets hebben een lage resolutie, vertonen vervormingsartefacten en zijn oncomfortabel bij langdurig dragen.

"De nieuwe prototypes die Meta onlangs heeft onthuld, proberen een aantal van de problemen op te lossen waardoor huidige virtual reality-headsets veel meer "virtueel" dan "realiteit" aanvoelen, "Emma Mankey Hidem, CEO van Sunnyside VR, een VR-productie bedrijf, vertelde Lifewire via e-mail.

Andere visuele verwerkingsproblemen die Zuckerberg hoopt op te lossen, zijn de kleur en lensvervorming, merkte Hidem op. Voor kleur hebben ze een prototype gebouwd met HDR om kleuren levendiger en realistischer te laten aanvoelen, omdat de echte wereld aanzienlijk helderder is dan een scherm. Lenzen vervormen automatisch het licht dat er doorheen gaat, vooral wanneer u uw hoofd beweegt in een VR-headset; deze lensvervorming kan merkbaar worden. Meta's prototype probeert deze lensvervorming in re altime te elimineren door de beelden dienovereenkomstig aan te passen.

"Over het algemeen zorgen deze dingen ervoor dat de gebruikerservaring beter wordt", zei Hidem. "Hoe meer de ervaring op de realiteit lijkt, [visueel], hoe kleiner de kans dat mensen ook bewegingsziek worden. Dat gezegd hebbende, deze prototypes verbeteren vrijwel alleen het gezichtsvermogen in VR, en veel mensen willen dat andere zintuigen beter worden gerepliceerd in VR, met name aanraking, wat op dit moment behoorlijk rudimentair is met grotendeels vibrerende haptische feedback."

San Pedro wees erop dat het prototype met retinale resolutie (Butterscotch) het probleem van tekst- en fijne detailweergave kan oplossen, "wat een belangrijke beperkende factor is in het type en de stijl van de gebruikersinterface die goed kan werken in VR. Evenzo, varifocale lenzen - mogelijk gemaakt door eye-tracking - kunnen de aanwezigheid en het realisme en het natuurlijke gevoel van een scène verbeteren dankzij de mogelijkheid om de brandpuntsdiepte dynamisch te veranderen."

VR-competitie warmt op

John C. C Fan, CEO van Kopin, een bedrijf dat enkele van de eerste draagbare displays voor het leger ontwikkelde, zei dat de Meta-prototypes laten zien dat Zuckerberg bang is terrein te verliezen aan Apple, dat naar verluidt zijn eigen VR-headset.

"Om een bepaalde tijd op het hoofd te worden gedragen, moeten headsets comfortabel, lichtgewicht en mooi zijn en moeten technologieën acceptabel zijn (vooral cognitief) voor wij mensen", zei Fan in een e-mailinterview met Lifewire."Met andere woorden, de mens moet op de eerste plaats komen. Ik moet zeggen dat deze video te veel technologieën laat zien, maar te weinig verwijzingen naar het feit dat wij mensen ze een periode van uren moeten dragen."

Image
Image

De nieuwste headset-prototypes van Meta stappen af van virtual reality als "een prestatie" en streven naar gebruiksgemak, zei Michael Gaizutis, oprichter van het bureau voor digitale ontwerpervaring RNO1, via e-mail.

"Meta is duidelijk de koploper in deze ruimte voor nu, maar het zal interessant zijn om te zien of ze een hulpprogramma kunnen maken tot een waardevol hulpmiddel waar gebruikers naar toe zullen trekken", voegde Gaizutis eraan toe. "Het is duidelijk dat er een eindeloos winstpotentieel is voor merken in de metaverse, maar velen wegen het verdienpotentieel af met de ethische implicaties die in de loop van de tijd kunnen worden geconfronteerd."

Meta heeft niet onthuld hoeveel de nieuwe headsets zullen kosten, maar het kan lager zijn dan verwacht op basis van hun geavanceerde specificatie, zei Erik Haig, een medewerker bij Harbor Research, in een e-mailinterview.

"Net zoals Amazon zijn vele inkomstenstromen gebruikt om hun concurrentie op het gebied van prijs in verschillende producten en segmenten te ondermijnen, heeft Meta nu dezelfde kans met de Metaverse, "voegde Haig eraan toe. "Naarmate de Metaverse een stroom van inkomsten voor Meta opbouwt via hun vergoedingen voor digitale activa en ervaringen, evenals hun inkomsten via hun andere platforms, zullen ze in staat zijn hun apparaten voortdurend onder die van hun concurrentie te prijzen om meer gebruikers naar het Metaverse-ecosysteem."

Aanbevolen: