Gebruikersaccounts maken en verwijderen in Windows 10

Inhoudsopgave:

Gebruikersaccounts maken en verwijderen in Windows 10
Gebruikersaccounts maken en verwijderen in Windows 10
Anonim

Wat te weten

  • Account aanmaken: Start > Instellingen > Accounts > Familie & andere mensen > Een gezinslid toevoegen.
  • Account verwijderen: Start > Instellingen > Accounts > Familie & andere mensen > selecteer gebruiker.
  • Volgende, Block of Remove de gebruiker, afhankelijk van het type account.

Dit artikel legt uit hoe u meerdere acties op uw pc kunt uitvoeren met Windows 10, zoals het maken en verwijderen van gebruikersaccounts.

Een basisaccount instellen

Image
Image

Laten we beginnen met de basis: hoe voeg je een standaard nieuwe gebruikersaccount toe aan een geactiveerde pc.

Selecteer om te beginnen Start > Instellingen > Accounts > Familie & andere mensen Dit proces brengt je naar het scherm waar je nieuwe gebruikers toevoegt. De standaard nieuwe gebruiker zal deel uitmaken van uw gezin. Als jij en een kamergenoot een pc delen, wil je misschien onderscheid maken door het account van je kamergenoot op te geven in het gedeelte 'Andere mensen'.

Laten we eerst een familielid toevoegen. Klik onder het kopje "Uw gezin" op Een gezinslid toevoegen.

Gebruiker voor volwassenen of kinderen

Image
Image

Er verschijnt een pop-upvenster waarin u wordt gevraagd of u een kind of een volwassene toevoegt. Aan kinderaccounts kunnen privileges worden toegevoegd of verwijderd, zoals welke apps ze kunnen gebruiken en hoe lang ze op een pc kunnen blijven. Volwassenen die een kinderaccount beheren, kunnen ook alle activiteiten van het kind op Windows bekijken door zich aan te melden bij de Microsoft-accountwebsite. Als dat overdreven lijkt of je gewoon bang maakt, is een kinderaccount misschien niet de beste keuze. Overweeg in plaats daarvan een lokaal account te gebruiken in plaats van een account dat is gekoppeld aan een Microsoft-account.

Accounts voor volwassenen zijn daarentegen gewoon gewone privé-gebruikersaccounts. Nogmaals, ze zijn gekoppeld aan een Microsoft-account (je kunt ook een lokaal account voor een volwassene maken), maar ze hebben normale privileges en toegang tot het volledige scala aan apps op een desktop-pc. Accounts voor volwassenen kunnen kinderaccounts beheren, maar hebben geen beheerdersrechten voor het aanbrengen van wijzigingen op de pc. Dat kan later echter worden toegevoegd.

Het account afronden

Image
Image

Zodra je hebt gekozen tussen een account voor kinderen of volwassenen, typ je het Hotmail- of Outlook.com-account dat die persoon gebruikt. Als de persoon er geen heeft, maak er dan een aan in Windows door te klikken op de link met het label De persoon die ik wil toevoegen heeft geen e-mailadres.

Zodra je het e-mailadres hebt toegevoegd, klik je op Volgende en controleer je in het volgende scherm of je het e-mailadres correct hebt ingevoerd en klik je op Bevestigen.

Uitnodiging verzonden

Image
Image

In dit voorbeeld hebben we een account voor volwassenen gemaakt. Nadat we op Bevestigen hebben geklikt, ontvangt onze nieuwe volwassen gebruiker een e-mail waarin hij wordt gevraagd te bevestigen dat hij deel uitmaakt van uw "familie".

Zodra die persoon die uitnodiging accepteert, kan hij of zij kinderaccounts beheren en online activiteitenrapporten bekijken.

Anderen uitnodigen

Image
Image

Nu je een familielid hebt aangesloten, wat als we iemand willen toevoegen die geen familie is? Dit kan een kamergenoot zijn, een vriend die korte tijd bij je logeert, of een gekke oom die de activiteitenrapporten van je kind niet hoeft te bekijken.

Wat de situatie ook is, begin door opnieuw naar Start > Instellingen > Accounts> Familie en andere mensen. Klik nu onder de subkop "Andere mensen" op Voeg iemand anders toe aan deze pc.

Zelfde proces, andere pop-up

Image
Image

Een pop-upvenster verschijnt net als bij het eerdere proces. Nu wordt u echter niet gevraagd om onderscheid te maken tussen een kind of een volwassen gebruiker. In plaats daarvan voert u gewoon het e-mailadres van de nieuwe gebruiker in en klikt u op Volgende.

Daarna ben je klaar om te gaan. Het nieuwe account is helemaal ingesteld. Het enige om op te merken is dat de eerste keer dat deze gebruiker zich aanmeldt bij de pc, hij verbonden moet zijn met internet.

Toegewezen toegang

Image
Image

Nadat je niet-familieleden aan je pc hebt toegevoegd onder de kop Andere mensen, beperk dan hun account met een functie genaamd toegewezen toegangWanneer gebruikersaccounts deze beperking krijgen, hebben ze slechts toegang tot één app als ze zijn ingelogd, en de selectie van apps die ze kunnen worden toegewezen, is beperkt.

Klik op Toegewezen toegang instellen onderaan het accountbeheerscherm op Start > Instellingen> Accounts > Familie en andere mensen.

Kies account en app

Image
Image

Klik in het volgende scherm op Kies een account om te beslissen welk account wordt beperkt en klik vervolgens op Kies een app om de enige app toe te wijzen waartoe ze toegang hebben. Zodra dat is gebeurd, keert u terug naar het vorige scherm of sluit u de app Instellingen.

Waarom toegewezen toegang?

Image
Image

Deze functie is speciaal ontworpen voor computers die fungeren als openbare terminals en dus meestal slechts toegang tot één app nodig hebben. Als je iemand echt wilt beperken om alleen e-mail of een muziekspeler zoals Groove te gebruiken, kan deze functie dat doen.

Maar dat is echt niet handig voor een echte persoon die de pc moet gebruiken.

Een uitzondering op die regel zou kunnen zijn wanneer u wilt dat uw thuis-pc een openbare terminal is. Stel dat u bijvoorbeeld wilt dat gasten op uw volgende feest de muziek kunnen selecteren die op uw pc wordt afgespeeld. Maar je bent nerveus om alle aanwezigen de kans te geven toegang te krijgen tot de persoonlijke bestanden op je pc.

Een toegewezen toegangsaccount maken dat alleen Groove Music gebruikt, zou een oplossing bieden die voorkomt dat nieuwsgierige mensen rondneuzen op uw pc, terwijl u toch gratis toegang krijgt tot uw Groove Music Pass-abonnement.

Toegewezen toegang uitschakelen

Image
Image

Als je ooit toegewezen toegang voor een specifieke gebruiker wilt uitschakelen, ga dan naar Start > Instellingen > Accounts > Familie en andere mensen > Toegewezen toegang instellen Klik in het volgende scherm op het account dat is toegewezen voor toegewezen toegang en klik op Gebruik toegewezen toegang niet

Als u zich wilt afmelden bij een toegewezen toegangsaccount, gebruikt u de sneltoets Ctrl+ Alt+ Delete.

Beheerderstoegang

Image
Image

Er is nog een laatste instelling waarover u meer wilt weten bij het maken van gebruikersaccounts. Zo verhef je een account van een gewone gebruiker tot een beheerder. Beheerders zijn apparaatspecifieke accountrechten waarmee een gebruiker wijzigingen op een pc kan aanbrengen, zoals het toevoegen of verwijderen van andere accounts.

Om een gebruiker in Windows 10 te verhogen, typt u "gebruikersaccounts" in het Cortana-zoekvak. Selecteer vervolgens de optie Configuratiescherm die bovenaan de resultaten verschijnt.

Configuratiescherm

Image
Image

Het Configuratiescherm wordt nu geopend in het gedeelte Gebruikersaccounts. Klik vanaf hier op de link met het label Beheer een ander account. Op het volgende scherm ziet u alle gebruikers die accounts op uw pc hebben. Klik op het account dat u wilt wijzigen.

Wijzigingen aanbrengen

Image
Image

Klik in het volgende scherm op Het accounttype wijzigen.

Maak beheerder

Image
Image

Nu ga je naar het laatste scherm. Klik op de knop Beheerder en klik vervolgens op Accounttype wijzigen. Dat is alles, de gebruiker is nu een beheerder.

Een gebruikersaccount verwijderen

Image
Image

Laten we nu eens kijken hoe we een gebruikersaccount kunnen verwijderen.

De gemakkelijkste manier om een account te verwijderen is door naar Start > Instellingen > Accounts te gaan> Familie en andere mensen Selecteer vervolgens de gebruiker die u wilt verwijderen. Als de gebruiker zich onder het familiegedeelte bevindt, ziet u twee knoppen: Accounttype wijzigen en Block. Kies Blok

Het enige dat u moet onthouden over de Block-optie voor familie, is dat u het account snel op uw pc kunt herstellen door het account van de gebruiker te selecteren. Klik vervolgens op Toestaan om die gebruiker weer toegang te geven tot de pc als onderdeel van de familiegroep.

'Andere mensen' verwijderen

Image
Image

Onder de Andere mensen sectie zijn de twee knoppen een beetje anders. In plaats van Block te zeggen, zegt de tweede knop Remove Wanneer u ervoor kiest om Remove teeen pop-upvenster zal verschijnen om u te waarschuwen dat het verwijderen van het account de persoonlijke bestanden van deze gebruiker, zoals documenten en foto's, zal verwijderen. Als u deze gegevens wilt bewaren, is het een goed idee om er eerst een back-up van te maken op een externe schijf voordat u het account verwijdert.

Zodra je klaar bent om het account te verwijderen, klik je op Delete account and data. Dat is het. Het account is nu verwijderd.

De methode van het Configuratiescherm

Image
Image

De tweede manier om een account van een pc met Windows 10 te verwijderen, is via het Configuratiescherm. Ga aan de slag door "gebruikersaccounts" te typen in het Cortana-zoekvak in de taakbalk en kies de optie voor het configuratiescherm voor gebruikersaccounts, zoals we eerder zagen.

Zodra het Configuratiescherm is geopend in het gedeelte Gebruikersaccounts, klikt u op Beheer een ander account en selecteert u in het volgende scherm de gebruiker die u wilt verwijderen.

Nu zijn we op het scherm waar u het betreffende account kunt beheren. Links van de afbeelding van het gebruikersaccount ziet u verschillende opties. Degene die we willen selecteren is, je raadt het al, Verwijder het account.

Waarschuwingsscherm

Image
Image

Vergelijkbaar met de app-methode Instellingen krijg je een waarschuwingsscherm. Deze keer heb je echter de mogelijkheid om het gebruikersaccount daadwerkelijk te verwijderen terwijl de bestanden van de gebruiker intact blijven. Als dat iets is dat u wilt doen, klik dan op Bestanden bewaren. Selecteer anders Bestanden verwijderen

Zelfs als je besluit de bestanden te bewaren, is het handig om een back-up van die bestanden op een externe harde schijf te maken voordat je het account verwijdert, voor het geval er iets misgaat.

Verwijder het account

Image
Image

Of je nu kiest om de bestanden te verwijderen of te behouden, je komt nu op een laatste scherm met de vraag of je zeker weet dat je dit account wilt verwijderen. Als je het zeker weet, klik dan op Account verwijderen zo niet, klik dan op Annuleren.

Nadat u op Account verwijderen hebt geklikt, keert u terug naar het gebruikersscherm in het Configuratiescherm en ziet u dat uw lokale account er niet meer is.

Alleen de basis

Image
Image

Dit zijn de basismanieren om accounts in Windows 10 in te stellen en te verwijderen. Bekijk ook onze tutorial over het maken van een lokaal account in Windows 10 dat niet is gekoppeld aan een online identiteit.

In Windows 10 zijn gastaccounts verwijderd. De meeste accounts zijn gekoppeld aan een online Microsoft-account en Windows 10 biedt nieuwe machtigingen die u met afzonderlijke accounts kunt gebruiken.

Aanbevolen: