Internet 101: beknopte handleiding voor beginners

Inhoudsopgave:

Internet 101: beknopte handleiding voor beginners
Internet 101: beknopte handleiding voor beginners
Anonim

Internet en het World Wide Web vormen samen een wereldwijd uitzendmedium voor het grote publiek. Met uw desktopcomputer, smartphone, tablet, Xbox, mediaspeler, GPS of auto krijgt u toegang tot een wereld van berichten en inhoud via internet en internet. Deze gids zal je kennishiaten opvullen en je snel vloeiend maken op internet en het web.

Hoe internet verschilt van internet

Het internet is een enorm hardwarenetwerk. De meest uitgebreide verzameling leesbare inhoud op internet wordt het World Wide Web genoemd, een verzameling van enkele miljarden pagina's en afbeeldingen die zijn verbonden door hyperlinks. Andere inhoud op internet omvat e-mail, instant messaging, streaming video, peer-to-peer (P2P) bestandsdeling en downloaden.

Image
Image

Het internet, of net, is een term die verwijst naar de onderlinge verbinding van computernetwerken. Het is een conglomeraat van miljoenen computers en slimme apparaten, allemaal met elkaar verbonden via draden of draadloze signalen. Hoewel het in de jaren zestig begon als een militair experiment op het gebied van communicatie, evolueerde het internet in de jaren zeventig en tachtig tot een openbaar gratis uitzendforum. Geen enkele autoriteit bezit of controleert het internet. Geen enkele reeks wetten regelt de inhoud ervan. U maakt verbinding met internet via een particuliere internetprovider in uw huis of kantoor of een openbaar Wi-Fi-netwerk.

In 1989 werd een groeiende verzameling leesbare inhoud toegevoegd aan het internet, het World Wide Web. Het web bestaat uit de HTML-pagina's en afbeeldingen die door de hardware van het internet reizen. U kunt de uitdrukkingen Web 1.0, Web 2.0 en het onzichtbare web horen om deze miljarden webpagina's te beschrijven.

De uitdrukkingen web en internet worden door de meeste mensen door elkaar gebruikt. Dit is technisch onjuist, omdat internet het web bevat. In de praktijk houden de meeste mensen zich echter niet bezig met het onderscheid.

Web 1.0, Web 2.0, Invisible Web en Dark Web

Toen het World Wide Web in 1989 werd gelanceerd door Tim Berners-Lee, was het gevuld met platte tekst en rudimentaire afbeeldingen. In feite een verzameling elektronische brochures, het web was georganiseerd als een eenvoudig uitzend-/ontvangstformaat. Dit eenvoudige statische formaat wordt Web 1.0 genoemd. Miljoenen webpagina's zijn nog steeds statisch en de term Web 1.0 is er nog steeds op van toepassing.

Aan het eind van de jaren negentig begon het web verder te gaan dan statische inhoud en begon het interactieve diensten aan te bieden. In plaats van webpagina's alleen als brochures te zien, begon het web online software aan te bieden waarmee mensen taken konden uitvoeren en diensten van het type consument konden ontvangen. Online bankieren, videogames, datingservices, voorraadregistratie, financiële planning, grafische bewerking, homevideo's en webmail werden vóór het jaar 2000 reguliere online webaanbiedingen. Deze online services worden nu Web 2.0 genoemd. Websites zoals Facebook, Flickr, Lavalife, eBay, Digg en Gmail hielpen bij het maken van Web 2.0 een deel van ons dagelijks leven.

Het onzichtbare web, ook wel het deep web genoemd, is het derde deel van het World Wide Web. Technisch gezien een subset van Web 2.0, beschrijft het onzichtbare web miljarden webpagina's die met opzet verborgen zijn voor reguliere zoekmachines. Deze webpagina's zijn beveiligd met wachtwoorden of verborgen achter firewalls. Dit zijn privé, vertrouwelijke pagina's, zoals persoonlijke e-mail, persoonlijke bankafschriften en webpagina's die worden gegenereerd door gespecialiseerde databases zoals vacatures in Cleveland of Sevilla. Onzichtbare webpagina's zijn ofwel volledig verborgen voor oppervlakkige blikken of vereisen gespecialiseerde zoekmachines om ze te vinden.

In de jaren 2000 bracht een verhuld deel van het World Wide Web het darknet voort, ook wel het dark web genoemd. Darknet is een privéverzameling van websites die versleuteld zijn om de identiteit van deelnemers te verbergen en te voorkomen dat autoriteiten de activiteiten van gebruikers volgen. Het dark web is een zwarte markt voor handelaren in illegale goederen en een toevluchtsoord voor mensen die willen communiceren weg van onderdrukkende regeringen en oneerlijke bedrijven. Het dark web is alleen toegankelijk via complexe technologie. Je komt niet per ongeluk op het dark web terecht. De meeste internetgebruikers gaan daar nooit heen.

Internetvoorwaarden voor beginners

Beginners moeten de basisterminologie van internet leren. Hoewel sommige internettechnologieën complex en intimiderend zijn, zijn de basisprincipes van het begrijpen van internet goed te doen. Enkele van de basistermen om te leren zijn:

  • HTML en
  • Browser
  • Webpagina
  • URL
  • E-mail
  • Sociale media
  • ISP
  • Downloaden
  • Malware
  • Router
  • E-commerce
  • Bladwijzer

Webbrowsers

Een webbrowser is het belangrijkste hulpmiddel voor het lezen van webpagina's en het verkennen van het grotere internet. Microsoft Edge, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome en Apple Safari zijn de grote namen in browsersoftware. Elk van hen biedt solide functies. Andere browsers zijn Opera, Vivaldi en Tor-browser. Alle internetbrowsers zijn gratis op computers en mobiele apparaten. U opent een browser en voert een zoekterm of een URL in, dit is het adres van een webpagina, om elke webpagina te bereiken die u zoekt.

Microsoft ondersteunt Internet Explorer niet meer en raadt u aan bij te werken naar de nieuwere Edge-browser. Ga naar hun site om de nieuwste versie te downloaden.

Bottom Line

Laptops, tablets en smartphones zijn de apparaten die mensen gebruiken om onderweg op internet te surfen. Of u nu in een bus zit of in een koffiebar, in de bibliotheek of op een luchthaven zit, mobiel internet is een revolutionair gemak. Omgaan met mobiele internetverbindingen vereist enige basiskennis van hardware en netwerken.

E-mail: hoe het werkt

E-mail is een subnetwerk binnen het internet. Mensen verhandelen geschreven berichten samen met bestandsbijlagen via e-mail. Na verloop van tijd biedt e-mail de zakelijke waarde van het bijhouden van een papieren spoor voor gesprekken.

Bottom Line

Instant messaging, of IM, is een combinatie van chat en e-mail. Hoewel IM vaak als een afleiding wordt beschouwd op kantoren, kan IM een nuttig communicatiemiddel zijn voor zowel zakelijke als sociale doeleinden.

Sociaal netwerken

Sociaal netwerken gaat over het starten en onderhouden van communicatie met vrienden en familie via websites. Het is de moderne digitale vorm van socializen, gedaan via webpagina's. Gebruikers kiezen een of meer online diensten die gespecialiseerd zijn in groepscommunicatie en verzamelen daar hun vrienden om dagelijkse begroetingen en regelmatige berichten uit te wisselen. Hoewel niet hetzelfde als face-to-face communicatie, is sociale netwerken populair omdat het ontspannen, speels en motiverend is. Sociale netwerksites kunnen algemeen zijn of gericht op hobby-interesses, zoals films en muziek.

Bottom Line

De wereld van internetcultuur, sociale netwerken en berichtenuitwisseling is gevuld met jargon dat is uitgegroeid tot een taal die wordt gedomineerd door acroniemen zoals LOL, BRB en ROTFL. Je voelt je misschien verloren zonder een gids voor deze cryptische terminologie. Of je er nu voor kiest om deze snelkoppelingen voor communicatie te gebruiken, je moet ze begrijpen om te weten waar anderen het over hebben.

Zoekmachines

Met duizenden webpagina's en bestanden die elke dag worden toegevoegd, zijn internet en internet een uitdaging om te zoeken. Hoewel sites zoals Google en Yahoo helpen, is de mindset van de gebruiker nog belangrijker. Weten hoe je door miljarden mogelijke keuzes moet bladeren om te vinden wat je nodig hebt, is een aangeleerde vaardigheid.

Aanbevolen: