Experts zorgen dat Microsoft ons een voorsprong geeft, is nog maar het begin

Inhoudsopgave:

Experts zorgen dat Microsoft ons een voorsprong geeft, is nog maar het begin
Experts zorgen dat Microsoft ons een voorsprong geeft, is nog maar het begin
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • In Windows 10 en 11 heeft Microsoft ervoor gezorgd dat weer-apps en andere widgets pagina's openen in de Edge-browser in plaats van in uw standaardbrowser.
  • Ontwikkelaars zoals Daniel Aleksandersen, en sommige browsers zoals Brave en Firefox, gebruikten tijdelijke oplossingen om die links in de door jou gekozen browser te openen.
  • Microsoft dwingt mensen nu om Edge te gebruiken als ze een link openen vanuit een van de widgets en zoekopdrachten. Experts zijn bang dat het daar niet bij zal blijven.

Image
Image

Microsoft brengt een update uit voor Windows die zal voorkomen dat apps en browsers van derden links onderscheppen die het heeft gemaakt om in Edge te openen. Experts zeggen dat de verhuizing onze browserkeuze niet respecteert en maken zich zorgen over andere veranderingen die Microsoft in de toekomst zou kunnen doorvoeren.

Microsoft begon met het terugdringen van browsers van derden met de release van Windows 10, waar het moeilijker werd om een nieuwe standaardbrowser in te stellen door deze achter meerdere stappen te verbergen. Experts zijn nu bezorgd dat een actie om te voorkomen dat apps van derden koppelingen onderscheppen die Microsoft Edge dwingen te openen, in de toekomst tot verdere app-beperkingen kan leiden.

"Je moet jezelf afvragen, 'wanneer houdt het op?'" Michael Partridge, een ervaren webontwikkelaar met designdough, vertelde Lifewire in een e-mail. "Dwingt de volgende stap Bing boven Google?"

Waarom het ertoe doet

Consumenten dwingen om een specifieke browser te gebruiken lijkt misschien een dwaze zorg, maar in een wereld waar grote technologie constant strijdt om voet aan de grond op de markt, wordt de helling zeer snel glad.

"Op welk punt gaat een kleine verandering, die uiterlijk misschien niet zo belangrijk lijkt, een stap te ver?" vroeg Patrijs.

Sinds de introductie van Windows 10 heeft Microsoft het moeilijker gemaakt om standaard-apps in te stellen. Wanneer u een nieuwe browser instelt, moet u deze nu als standaard instellen voor meerdere bestandsextensies in plaats van dat het systeem deze automatisch instelt. Dat is niet erg, maar in Windows 11 dwingt Microsoft je om Edge in veel gevallen te gebruiken, ook wanneer je zoekt vanuit de zoekbalk van het Startmenu.

Image
Image

Telkens wanneer u iets op internet zoekt via het zoekvak in uw Startmenu, of wanneer u de resultaten in uw widgets selecteert, maakt het besturingssysteem een Microsoft Edge-link, waardoor de browser wordt geopend. Voorheen kon je apps zoals EdgeDeflector gebruiken om dat te omzeilen en de link in een standaard HTTP-link te veranderen. Nu sluit Microsoft dat volledig uit.

Zoals EdgeDeflector-maker Daniel Aleksandersen in een recente aankondiging opmerkt, is er niets bijzonders aan deze links. Als zodanig is er geen reden voor Microsoft om mensen te dwingen Edge voor hen te gebruiken. Bovendien, als je Edge volledig verwijdert en vervolgens op iets klikt dat een van die links start, laadt het een kapotte applicatie, waardoor die functies volledig onbruikbaar worden.

Microsoft vertelde The Verge dat de wijziging is aangebracht om "end-to-end klantervaringen" te beschermen, maar Aleksandersen en anderen zeggen dat het gewoon een andere manier is voor het bedrijf om te dicteren hoe mensen hun computers gebruiken.

Geschiedenis herha alt

Dit is niet de eerste keer dat Microsoft deze specifieke lijn omzeilt. In het begin van de jaren 2000 bevond het zich in een vergelijkbare positie toen een rechter oordeelde dat het bedrijf onrechtmatig een monopolie op Windows had behouden door Internet Explorer aan het besturingssysteem te koppelen.

De aanvankelijke gevolgen van die uitspraak veranderden een beetje nadat het was aangenomen, maar toen het stof was neergedaald, kreeg Microsoft te horen dat het besturingssysteem interoperabel moest worden gemaakt met niet-Microsoft-software. Dat decreet werd geregeld voor vijf jaar, maar het werd twee keer verlengd en liep uiteindelijk af in mei 2011.

Image
Image

Velen geloven dat de uitkomst van die zaak een aanzienlijke impact had op het huidige landschap van de technologische wereld. Hoewel het begon als een browseroorlog, werd het veel groter voordat alles was gezegd en gedaan. Nu maken experts zich echter zorgen dat Microsoft de wateren opnieuw zou kunnen testen, in een poging om weer in de schijnwerpers te komen door manieren te vinden om gebruikers te dwingen zijn applicaties te gebruiken, zoals Edge.

"Mensen verdienen keuze", vertelde een Mozilla-woordvoerder aan Lifewire toen hem werd gevraagd naar de veranderingen. "Ze moeten de mogelijkheid hebben om eenvoudig en gemakkelijk standaardinstellingen in te stellen, en hun keuze voor de standaardbrowser moet worden gerespecteerd."

Aanbevolen: