Het privacydashboard van Android 12 is nog maar een begin

Inhoudsopgave:

Het privacydashboard van Android 12 is nog maar een begin
Het privacydashboard van Android 12 is nog maar een begin
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Google introduceert een privacydashboard en verschillende andere privacyfuncties in Android 12.
  • Het nieuwe privacydashboard helpt gebruikers bij te houden welke apps hun camera, microfoon en locatiegegevens gebruiken.
  • Experts merken op dat deze nieuwe functies in Android 12 apps er niet van zullen weerhouden om gebruikers te volgen, wat betekent dat uw privégegevens nog steeds gevaar kunnen lopen.
Image
Image

Het privacydashboard van Android 12 is leuk, maar voldoet uiteindelijk niet aan de privacycontroles die Android-gebruikers verdienen.

Het is niet ongebruikelijk dat besturingssystemen voor smartphones in de voetsporen treden van hun concurrenten. Dat lijkt het geval te zijn met Android 12, aangezien Google de privacyfuncties verdubbelt die vergelijkbaar zijn met de functies die Apple al heeft uitgebracht voor iOS.

Hoewel de overstap naar meer functies zoals het privacydashboard van Android 12 goed is voor gebruikers en een aantal geweldige toevoegingen oplevert waar iPhone-gebruikers al van kunnen genieten, biedt het uiteindelijk niet hetzelfde niveau van privacybescherming. Het gaat ook niet in op de groeiende bezorgdheid over hoe apps gebruikersgegevens volgen en verzamelen, door gebruikers geen volledige controle te geven over welke apps ze wel en niet kunnen volgen.

"Er zijn enkele subtiele verschillen in de manier waarop ze [Apple en Google] veel van dezelfde informatie presenteren: het dashboard van Android 12 werkt meer per functie, waarbij eerst 'permissies per type' worden samengevat (welke apps zijn toegang tot camera, locatie, microfoon, contacten, enz. van het apparaat), terwijl Apple een holistisch beeld geeft van wat elke specifieke app doet, "vertelde Rob Shavell, een privacy-expert en CEO van online privacybureau DeleteMe, in een e-mail aan Lifewire.

"Er zijn ook subtiele verschillen in de mate van controle die elk bedrijf aan eindgebruikers geeft over het applicatiegedrag."

Beter om vergeving te vragen

Een van de redenen dat iOS 14.5 zo veel lof heeft gekregen van privacy-experts, is vanwege de op toestemming gebaseerde benadering van Apple om gebruikers te laten bepalen wie hun gebruik en gegevens kan en moet bijhouden. Waar Apple gebruikers vraagt wanneer ze een nieuwe app installeren, gaat Google meer voor een "later om vergiffenis vragen"-aanpak.

"De aanpak van Google (voor zover we die op het moment van schrijven begrijpen) lijkt een mix te zijn van zowel 'meer toegeeflijk' als 'selectiever'. Er is geen vergelijkbare bedoeling om een preventieve 'alles of niets'-keuze te presenteren op het punt van installatie, "legde Shavell uit.

Hoewel zowel Apple als Google geld verdienen aan advertenties, is het belangrijk om de verschillen op te merken in de manier waarop de twee het benaderen. Dit speelt een belangrijke rol in hoe bereid de bedrijven zijn om consumenten controle over hun gegevens te geven. Apple heeft hardware waarop het kan vertrouwen om inkomsten te genereren, maar Google ha alt het grootste deel van zijn inkomsten uit advertenties.

Vorig jaar meldde het moederbedrijf van Alphabet-Google dat meer dan 80% van de omzet van $ 183 miljard afkomstig was van online advertenties. Omdat zoveel van de inkomsten van het bedrijf uit advertenties komen, is het logisch dat Google niet zo ver zou kunnen gaan als Apple om gebruikers volledig te laten stoppen met het bijhouden van hun gegevens door apps. Maar dat betekent niet dat de stappen die Google maakt onbelangrijk zijn.

Meer is beter

Ondanks zijn afhankelijkheid van online advertenties voor het grootste deel van zijn inkomsten, is Google doorgegaan met het benadrukken van consumentenprivacy als een belangrijk aandachtspunt voor de vooruitgang die is geboekt in Android 12 en andere platforms. Het heeft onlangs een manier geïntroduceerd om uw webactiviteitspagina met een wachtwoord te beveiligen, die al uw Google-gebruik kan volgen, en Android 12 zal andere functies zoals app-voedingslabels naar de Play Store brengen.

Hoezeer we deze nieuwe functies ook verwelkomen, we [moeten] weten dat het motief niet simpelweg 'klantprivacy…' is

De acties van Google zijn niet zinloos en bieden enige bescherming voor de privacy van gebruikers. Maar ze gaan niet tot het uiterste dat gebruikers echt verdienen. Als zodanig zegt Shavell dat gebruikers op hun hoede moeten zijn voor welke apps ze downloaden en hoe ze die applicaties toegang geven tot hun gegevens wanneer ze Android-apparaten gebruiken.

"Mobiele apparaten zijn lange tijd een zeef geweest van persoonlijke informatie, uitgebuit door zowel digitale marketeers als kwaadwillende actoren", legt Shavell uit. "Meer transparantie en controle over hoe gegevens worden verwerkt, is precies wat we hopen te zien van alle technologiebedrijven."

"Het is echter nog steeds de moeite waard om in gedachten te houden dat geen van deze functies het eigen vermogen van Google of Apple beperkt om gebruikersgedrag te volgen en die gegevens vervolgens te gebruiken voor hun eigen reclame- en marketingdiensten," zei hij.

"Hoewel we deze nieuwe functies verwelkomen, moeten we ons ervan bewust blijven dat het motief niet alleen 'klantprivacy' is, maar ook een strategisch spel van beide bedrijven om meer controle uit te oefenen over wie toegang krijgt gegevens over hun zeer waardevolle gebruikersbestand."

Aanbevolen: