Wat is een opdracht voor computers?

Inhoudsopgave:

Wat is een opdracht voor computers?
Wat is een opdracht voor computers?
Anonim

Een opdracht is een specifieke instructie die aan een computertoepassing wordt gegeven om een of andere taak of functie uit te voeren.

In Windows worden opdrachten meestal ingevoerd via een opdrachtregelinterpreter, zoals de opdrachtprompt of de herstelconsole.

Opdrachten moeten altijd precies in een opdrachtregelinterpreter worden ingevoerd. Het onjuist invoeren van een opdracht (verkeerde syntaxis, spelfout, enz.) kan ertoe leiden dat de opdracht mislukt of erger nog, kan de verkeerde opdracht of de juiste opdracht op de verkeerde manier uitvoeren, waardoor ernstige problemen ontstaan.

Er zijn veel soorten commando's en veel zinnen die het woord commando gebruiken die waarschijnlijk niet zouden moeten, omdat het eigenlijk geen commando's zijn. Het kan nogal verwarrend zijn.

Hieronder staan enkele populaire soorten commando's die u kunt tegenkomen.

Image
Image

Opdrachtpromptopdrachten

Opdrachtpromptcommando's zijn echte commando's. True-opdrachten zijn programma's die bedoeld zijn om te worden uitgevoerd vanaf een opdrachtregelinterface (in dit geval de Windows-opdrachtprompt) en waarvan de actie of het resultaat ook wordt geproduceerd in de opdrachtregelinterface.

Een voorbeeld is de opdracht chkdsk, die kan worden gebruikt om fouten op de harde schijf te herstellen. Een veelgebruikte en uiterst nuttige opdracht in de opdrachtprompt is chdir (cd), die wordt gebruikt om de werkdirectory te wijzigen.

DOS-commando's

DOS-commando's, beter bekend als MS-DOS-commando's, kunnen worden beschouwd als de "zuiverste" van de op Microsoft gebaseerde commando's, aangezien MS-DOS geen grafische interface heeft, dus elk commando leeft volledig in de wereld van de commandoregel.

Verwar DOS-commando's en Command Prompt-commando's niet. MS-DOS en de opdrachtprompt lijken misschien op elkaar, maar MS-DOS is een echt besturingssysteem, terwijl de opdrachtprompt een programma is dat wordt uitgevoerd binnen het Windows-besturingssysteem. Beide delen veel commando's, maar ze zijn zeker niet hetzelfde.

Opdrachten uitvoeren

Een run-opdracht is gewoon de naam die wordt gegeven aan een uitvoerbaar bestand voor een bepaald Windows-programma. Het is geen commando in de strikte zin, maar meer een kortere weg. In feite zijn de snelkoppelingen die in uw Start-menu of op uw Startscherm staan meestal niets meer dan een pictogramweergave van het uitvoerbare bestand voor het programma - in feite een opdracht uitvoeren met een afbeelding.

Het run-commando voor Paint, het teken- en tekenprogramma in Windows, is bijvoorbeeld mspaint en kan worden uitgevoerd vanuit het vak Uitvoeren of Zoeken, of zelfs vanuit het Opdrachtprompt, maar Paint is duidelijk geen opdrachtregelprogramma.

Image
Image

Sommige andere voorbeelden zijn wat verwarrender. Het run-commando voor Remote Desktop Connection is bijvoorbeeld mstsc, maar dit run-commando heeft wel enkele commandoregelopties die het openen van het programma met specifieke parameters heel eenvoudig maken. Remote Desktop Connection is echter geen programma dat is ontworpen voor de opdrachtregel, dus het is niet echt een opdracht.

Configuratieschermcommando's

Een ander commando waarnaar verwezen wordt en dat niet echt een commando is, is het appletcommando van het Configuratiescherm. Dit is eigenlijk gewoon het run-commando voor het Configuratiescherm, met een parameter die Windows instrueert om een specifiek Configuratiescherm-applet te openen.

Als u dit bijvoorbeeld uitvoert, wordt de applet Datum en tijd rechtstreeks in het Configuratiescherm geopend.


control /name Microsoft. DateAndTime

U kunt deze opdracht uitvoeren vanaf de opdrachtprompt, maar het configuratiescherm is geen opdrachtregelprogramma.

Opdrachten voor herstelconsole

Recovery Console-opdrachten zijn ook echte opdrachten. Ze zijn alleen beschikbaar vanuit de herstelconsole, de opdrachtregelinterpreter die alleen beschikbaar is voor het oplossen van problemen en alleen in Windows XP en Windows 2000.

FAQ

    Welke opdracht wordt op een Windows-pc gebruikt om de IP-configuratie van die computer te zien?

    Het commando ipconfig geeft je informatie over de IP-configuratie van je computer. Om het te gebruiken, opent u de opdrachtprompt en typt u ipconfig /all om het IP-adres, netwerkmasker en gateway voor alle netwerkadapters te bekijken, samen met DNS- en WINS-instellingen.

    Welke opdracht kan worden gebruikt om de lokale DNS-cache op een Windows-pc te wissen?

    Gebruik het commando ipconfig /flushdns om de lokale DNS-cache leeg te maken. Open de opdrachtprompt als beheerder en voer ipconfig /flushdns in. Als de doorspoeling is geslaagd, wordt het bericht De DNS Resolver Cache is leeggemaakt weergegeven.

Aanbevolen: