FLAC-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)

Inhoudsopgave:

FLAC-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
FLAC-bestand (Wat het is & Hoe er een te openen)
Anonim

Wat te weten

  • Een FLAC-bestand is een audiobestand in het Free Lossless Audio Codec-formaat.
  • Open er een met VLC media player.
  • Converteren naar MP3, WAV, AAC, M4R, enz., op Zamzar.com.

Dit artikel legt uit wat een FLAC-bestand is, plus hoe je er een kunt openen en hoe je er een kunt converteren naar een ander formaat zoals MP3, WAV, ALAC, AAC, M4A, enz.

Wat is een FLAC-bestand?

Een bestand met de FLAC-bestandsextensie is een Free Lossless Audio Codec-bestand, een open source audiocompressieformaat. Het kan worden gebruikt om een audiobestand te comprimeren tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke grootte.

Audio gecomprimeerd via de Free Lossless Audio Codec is lossless, wat betekent dat er geen geluidskwaliteit verloren gaat tijdens de compressie. Dit is heel anders dan andere populaire audiocompressie-indelingen waar je waarschijnlijk van hebt gehoord, zoals MP3 of WMA.

Een FLAC-vingerafdrukbestand is een gewoon tekstbestand dat normaal gesproken ffp.txt wordt genoemd en dat wordt gebruikt om de bestandsnaam en controlesominformatie op te slaan die betrekking hebben op een specifiek FLAC-bestand. Deze worden soms samen met een FLAC-bestand gegenereerd.

Image
Image

Hoe een FLAC-bestand te openen

De beste FLAC-speler is waarschijnlijk VLC omdat het niet alleen dit formaat ondersteunt, maar ook tal van andere veelvoorkomende en ongewone audio- en videoformaten die je in de toekomst zou kunnen tegenkomen.

Bijna alle populaire mediaspelers zouden het echter moeten kunnen afspelen; ze kunnen alleen een plug-in of extensie nodig hebben om te worden geïnstalleerd. Om bijvoorbeeld FLAC-bestanden in Windows Media Player af te spelen, is een codec-pakket vereist, zoals de OpenCodec-plug-in van Xiph. De gratis Fluke-tool kan op een Mac worden gebruikt om FLAC-bestanden in iTunes af te spelen.

GoldWave, VUPlayer, aTunes en JetAudio zijn enkele andere compatibele spelers.

Als u naar FLAC-bestanden op een iPhone of Android wilt luisteren, installeert u de VLC-app uit de App Store of voor Android via Google Play. Een andere speler voor Android is JetAudio.

De Free Lossless Audio Codec-community host een website die is gewijd aan het formaat en houdt een goed onderhouden lijst bij met programma's die FLAC ondersteunen, evenals een lijst met hardwareapparaten die het FLAC-formaat ondersteunen.

Een FLAC-bestand converteren

De snelste manier om slechts één of twee bestanden te converteren, is door een gratis bestandsconverter te gebruiken die in uw browser wordt uitgevoerd, zodat u geen software hoeft te downloaden. Zamzar, Online-Convert.com en Media.io zijn slechts enkele voorbeelden die FLAC kunnen converteren naar WAV, AC3, M4R, OGG en andere vergelijkbare formaten.

Image
Image

Als uw bestand groot is en het uploaden te lang zou duren, of als u er meerdere heeft die u in bulk wilt converteren, zijn er een handvol volledig gratis audioconverters die u op uw computer kunt installeren en die u kunt converteren naar en van het formaat.

Free Studio en Switch Sound File Converter zijn twee programma's die er een kunnen converteren naar MP3, AAC, WMA, M4A en andere veelgebruikte audioformaten. Om FLAC naar ALAC (ALAC Encoded Audio) te converteren, kunt u MediaHuman Audio Converter gebruiken.

Als je een FLAC-bestand met platte tekst moet openen, overweeg dan om een teksteditor uit onze lijst met beste gratis teksteditors te gebruiken.

Meer informatie over het FLAC-formaat

Image
Image

FLAC zou het "eerste echt open en gratis lossless audioformaat" zijn. Het is niet alleen gratis te gebruiken, maar zelfs de hele specificatie is vrij beschikbaar voor het publiek. De coderings- en decoderingsmethoden maken geen inbreuk op andere patenten en de broncode is vrij beschikbaar als een open source-licentie.

FLAC is niet bedoeld om DRM-beveiligd te zijn. Hoewel het formaat geen ingebouwde kopieerbeveiliging heeft, kan iemand zijn eigen FLAC-bestand coderen in een ander containerformaat.

Het FLAC-formaat ondersteunt niet alleen audiogegevens, maar ook albumhoezen, snel zoeken en taggen. Omdat FLAC's doorzoekbaar kunnen zijn, zijn ze beter dan sommige andere formaten voor het bewerken van applicaties.

Het formaat is ook foutbestendig, dus zelfs als er een fout optreedt in één frame, vernietigt het niet de rest van de stream zoals sommige audioformaten, maar in plaats daarvan alleen dat ene frame, wat misschien slechts neerkomt op slechts een fractie van het hele bestand.

Je kunt veel meer lezen over het Free Lossless Audio Codec-bestandsformaat op de FLAC-website.

Kan het bestand nog steeds niet openen?

Sommige bestandsextensies zien eruit als. FLAC, maar zijn in feite anders gespeld, en kunnen dus hoogstwaarschijnlijk niet worden geopend met de hierboven genoemde programma's of geconverteerd met dezelfde conversietools. Als je je bestand niet kunt openen, controleer dan de extensie nog eens, misschien heb je te maken met een totaal ander bestandsformaat.

Een voorbeeld is de Adobe Animate Animation-bestandsindeling die zijn bestanden beëindigt met de bestandsextensie. FLA. Dit type bestanden wordt geopend met Adobe Animate.

Hetzelfde geldt voor FLIC/FLC (FLIC Animation), FLASH (Frictionele Games Flashback) en FLAME (Fractal Flames) bestanden. Die formaten zijn niet hetzelfde als FLAC, dus er zijn andere programma's nodig om ze te openen.

FAQ

    Klinken FLAC-bestanden beter dan MP3-bestanden?

    Ja. MP3 is een compressieformaat met verlies, wat betekent dat sommige audiogegevens verloren gaan van de originele opname.

    Zijn FLAC-bestanden beter dan WAV-bestanden?

    Het hangt af van waar je ze voor gebruikt. Beide zijn verliesvrije formaten, maar WAV-bestanden zijn niet gecomprimeerd, dus ze zijn veel groter. Aan de andere kant wordt FLAC niet zo breed ondersteund als WAV, dus WAV-bestanden zijn gemakkelijker af te spelen en te bewerken.

    Klinken FLAC-bestanden beter dan ALAC-bestanden?

    Ja. Apple Lossless Audio Codec (ALAC)-bestanden zijn van cd-kwaliteit en klinken superieur aan andere digitale formaten, maar FLAC klinkt dichter bij de originele opname. FLAC heeft een hogere bemonsteringsfrequentie en gebruikt 24-bits codering, terwijl ALAC 16-bits codering gebruikt.

    Is er een manier om FLAC-bestanden op een cd te branden die op elke cd-speler kan worden afgespeeld?

    Nee. Cd-spelers ondersteunen geen FLAC-bestanden, dus u moet uw tracks converteren naar een ondersteund formaat zoals WAV.

Aanbevolen: