EU verklaart: het is USB-C opladen of niets

EU verklaart: het is USB-C opladen of niets
EU verklaart: het is USB-C opladen of niets
Anonim

Zoeken naar precies de juiste oplader kan het grootste deel van een middag in beslag nemen, maar Europa maakt een einde aan dit specifieke probleem van de 21e eeuw.

Na een decennium van debat heeft de EU wetgeving vrijgegeven die dicteert dat USB-C-opladers tegen 2024 de verplichte standaard voor smartphones worden, zoals aangekondigd in een persbericht van het Europees Parlement.

Image
Image

Deze wetgeving omvat Apple-producten, waardoor het bedrijf mogelijk zijn eigen Lightning-poort moet vervangen door een standaard USB-C-poort. Naast smartphones geldt de uitspraak ook voor andere gadgets zoals tablets, e-readers, camera's, gameconsoles en meer.

Laptops vallen ook in het vizier van deze uitspraak, maar met een later en ongedefinieerd tijdsbestek voor naleving.

"Europese consumenten waren lang gefrustreerd door het feit dat meerdere opladers zich opstapelen bij elk nieuw apparaat", zei de rapporteur van het Europees Parlement, Alex Agius Saliba. "Nu kunnen ze één enkele oplader gebruiken voor al hun draagbare elektronica."

Deze wetgeving bevat ook taal om snellaadnormen te coördineren als een poging om toekomstige zorgen na 2024 aan te pakken. De uitspraak moet nog formeel worden goedgekeurd door het EU-parlement en de Raad, maar dit lijkt een formaliteit te zijn.

De EU schat dat deze wetgeving consumenten € 250 per jaar zal besparen op "onnodige aankopen van opladers" en elk jaar 11.000 ton e-waste zal elimineren.

Aanbevolen: