Goedkope sensoren kunnen helpen bij het monitoren van luchtvervuiling

Inhoudsopgave:

Goedkope sensoren kunnen helpen bij het monitoren van luchtvervuiling
Goedkope sensoren kunnen helpen bij het monitoren van luchtvervuiling
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Ugandese onderzoekers hebben goedkope sensoren voor het bewaken van de luchtkwaliteit ontwikkeld om mensen gezonder te houden.
  • Het AirQo-project voor monitoring van de luchtkwaliteit, gedeeltelijk gefinancierd door Google, maakt gebruik van een netwerk van sensoren die $ 150 per stuk kosten.
  • Luchtvervuiling veroorzaakt wereldwijd meer doden dan enig ander milieugevaar.
Image
Image

Luchtvervuiling verslechtert over de hele wereld, maar om dagelijks bij te houden hoe erg het is, kan dure apparatuur nodig zijn.

Ugandese onderzoekers hebben goedkope sensoren voor het bewaken van de luchtkwaliteit ontwikkeld die in extreme omstandigheden werken. De sensoren zouden Oeganda en andere landen kunnen laten overstappen van dure geïmporteerde monitoren. Het maakt deel uit van een groeiende inspanning om een breder netwerk van luchtkwaliteitsmonitors te ontwikkelen.

"Veel mensen in ontwikkelingslanden kunnen zich zelfs geen goedkope luchtkwaliteitsmonitors veroorloven en zijn dus niet in staat om de luchtvervuilingsniveaus in hun buurt te bepalen", Akshaya Jah, hoogleraar economie en openbaar beleid aan de Carnegie Mellon University, vertelde Lifewire in een e-mailinterview. "Lokale beleidsmakers in ontwikkelingslanden zijn mogelijk niet in staat om EPA-kwaliteitsmonitoren op grote schaal in te zetten, waardoor ze goedkopere luchtkwaliteitsmonitoren nodig hebben met vergelijkbare meetnauwkeurigheid."

De lucht in de gaten houden

Wetenschappers van de Makerere University in Kampala ontwierpen en bouwden het AirQo-project voor monitoring van de luchtkwaliteit, gedeeltelijk gefinancierd door Google. Het systeem gebruikt een netwerk van sensoren, die elk $ 150 kosten, om gegevens over de luchtkwaliteit rond Kampala te verzamelen. Gegevens van de monitoren worden verwerkt door kunstmatige intelligentie en beschikbaar gesteld aan het publiek via een smartphone-app.

Kampala lijdt aan hoge niveaus van luchtvervuiling en de stad gebruikte geïmporteerde luchtkwaliteitsmonitoren die elk $ 30.000 kosten en vaak kapot gingen. De bewakingsapparaten van de AirQo zijn zo goedkoop dat ze in veel delen van de stad kunnen worden geïnstalleerd en zijn ontworpen om hoge niveaus van stof en hitte te weerstaan. Uit een recent onderzoek is gebleken dat de luchtvervuiling buitenshuis in heel Afrika toeneemt.

"Zonder luchtkwaliteitsgegevens hebben besluitvormers, van ouders tot aan de regering, niet de informatie om de omvang van het probleem te kennen, passende maatregelen te nemen of het succes van een actie te meten", ingenieur Bainomugisha, de projectleider van AirQo, zei in een persbericht. "Wij zijn van mening dat de eerste stap om de luchtkwaliteit te kunnen verbeteren, is om deze te kunnen meten, te weten wat de huidige luchtvervuilingsniveaus zijn, de oorzaken en vooral de gevolgen voor onze gezondheid en het milieu. Het AirQo-project vult deze leemte op door goedkope meetapparatuur voor luchtvervuiling te creëren die is ontworpen om te werken in de unieke context van Afrikaanse steden."

Groeiende behoefte om de lucht te controleren

Volgens de WHO veroorzaakt luchtvervuiling meer doden dan enig ander milieugevaar. Hoewel goedkopere sensoren over het algemeen niet zo nauwkeurig zijn als de dure apparatuur die in het noorden van de wereld wordt gebruikt, kunnen ze kritische metingen leveren op plaatsen waar anders geen gegevens zijn, Albert Presto, een onderzoeksprofessor bij de afdeling Werktuigbouwkunde van Carnegie Mellon University, zei via e-mail.

"Veel landen in Afrika hebben zeer weinig of zelfs geen luchtkwaliteitsmonitors", voegde Presto eraan toe. "In die gevallen kunnen de goedkope sensoren belangrijke gegevens leveren om te kwantificeren hoe vuil de lucht is."

Todd Richmond, een professor aan de Pardee RAND Graduate School en een IEEE-lid, vertelde Lifewire in een e-mail dat veel gifstoffen en verontreinigende stoffen onzichtbaar zijn voor het blote oog, dus speciale sensoren zijn nodig om de luchtkwaliteit te bewaken.

"Als je niet weet dat er een probleem is, kun je het ook niet proberen op te lossen", voegde hij eraan toe. "Het hebben van een robuust en alomtegenwoordig luchtbewakingssysteem is van cruciaal belang voor het begrijpen van risico's, zowel huidige als toekomstige, en het verstrekken van de nodige gegevens om oorzaken en gevolgen te onderzoeken. Zie goedkope luchtkwaliteitssensoren als een buurtwacht voor uw longen."

Image
Image

De nieuwe sensoren in Afrika zijn slechts een van de vele inspanningen wereldwijd om goedkopere luchtsensoren te maken, waarvan sommige bedoeld zijn voor gebruik in uw huis. Plume Labs heeft bijvoorbeeld een persoonlijke vervuilingsmonitor ontwikkeld met de naam Flow.

"Onze focus bij Plume Labs is om bruikbare luchtkwaliteitsinformatie te verstrekken aan mensen wanneer ze die het meest nodig hebben", zei Tyler Knowlton, luchtkwaliteitsexpert bij Plume Labs, in een e-mail. "Hiervoor moeten we ook de niveaus van luchtvervuiling binnenshuis en buitenshuis begrijpen. In onze ervaring zijn goedkope sensoren de sleutel."

Plume heeft gewerkt om zijn Flow-monitor zo klein en goedkoop mogelijk te maken. Het systeem integreert veel gegevens en brengt de resultaten in kaart met behulp van kunstmatige intelligentie.

"We kunnen nu zeer gedetailleerde luchtvervuilingskaarten leveren voor delen van de wereld die virtuele data-zwarte gaten waren", zei Knowlton. "We maken deze kaarten en de onderliggende gegevens met heel weinig monitoren en kunnen ze vervolgens aanzienlijk verbeteren met goedkope sensoren."

Aanbevolen: