Hoe maak je betere zonsondergangfoto's met een iPhone

Inhoudsopgave:

Hoe maak je betere zonsondergangfoto's met een iPhone
Hoe maak je betere zonsondergangfoto's met een iPhone
Anonim

Wat te weten

  • Ga naar Instellingen > Camera > schakel Grid in. Om de horizon van een foto recht te trekken, tikt u op Bewerken > crop tool.
  • Plan om afbeeldingen te bewerken na het fotograferen en probeer fotobewerkingsapps te gebruiken om afbeeldingen te verbeteren na het fotograferen.
  • Gebruik indien mogelijk de modus High Dynamic Range (HDR) of een speciale HDR-app om schaduwen en hooglichten te benadrukken.

Dit artikel legt verschillende methoden uit die je kunt gebruiken met de camera van je iPhone om betere zonsondergangfoto's te maken.

Zorg ervoor dat de horizon waterpas is

Veel foto's van zonsondergangen die op sociale media zijn geplaatst, hebben een veelvoorkomend probleem dat relatief eenvoudig te corrigeren is: scheve horizonlijnen. Camera-apps hebben vaak een tuimelschakelaar voor rasterlijnen, inclusief de ingebouwde camera-app. In het Camera menu in je iPhone-instellingen kun je de grid schakelaar vinden. Dit zal een regel-van-derde-raster op uw scherm weergeven wanneer u de camera gebruikt. Let tijdens het fotograferen op de horizonlijnen in je scène en houd ze recht tegen de rasterlijnen aan.

Image
Image

Voor foto's die je al hebt gemaakt en die scheef zijn, hebben de meeste foto-apps een rechttrekken-aanpassing. Het is opgenomen in de bewerkingsfuncties van de ingebouwde iOS Photos-app. Om de rechttrekken-functie te gebruiken, tikt u op Bewerken terwijl u de foto in de filmrol bekijkt en selecteert u vervolgens het gereedschap crop. Veeg naar links of rechts op de hoekschaal en er wordt een raster over de afbeelding gelegd om u te helpen de horizonlijnen recht te trekken.

Door de horizonlijnen in de eerste plaats recht te houden, kunt u het beste uit uw compositie halen zonder dat u belangrijke delen van de afbeelding hoeft bij te snijden wanneer u de foto bewerkt om deze recht te trekken. Het houdt je afbeelding ook goed uitgebalanceerd en een lust voor het oog.

Opnemen om te bewerken

Technologie heeft een lange weg afgelegd, maar geen enkele camera kan de diepte vastleggen van wat het oog kan zien. Als we foto's maken, moeten we keuzes maken. Zelfs in de filmtijd stond de donkere kamer helemaal in het teken van montage. Ansel Adams zei altijd dat het negatief de score is en de afdruk de uitvoering.

Toen de App Store beschikbaar kwam en apps voor het bewerken van foto's in onze zakken kwamen, werd de iPhone het eerste apparaat waarmee je foto's kon maken, bewerken en delen zonder ze van een geheugenkaart naar een computer te hoeven uploaden.

Image
Image

Hoewel zonsondergangen zelden bewerkt hoeven te worden, is het verstandig om wat bewerkingen te plannen, zelfs voordat de foto wordt gemaakt. Details vastleggen in wolken kan bijvoorbeeld moeilijk zijn als u niet voorzichtig bent met wat u kiest wanneer u de afbeelding belicht. Met veel apps, zoals Camera+, ProCamera en ProCam 2, kun je de focus scheiden van de belichting, zodat je op een deel van de scène kunt tikken om scherp te stellen en op een ander deel om de belichting in te stellen. Zelfs met de basiscamera-app kun je op het deel van de afbeelding tikken dat je wilt belichten.

Als je de belichting instelt in het heldere deel van de lucht, worden de donkere delen vaak helemaal donker. Als je een donker deel van de afbeelding kiest, zal de zonsonderganghemel verbleken. De truc is om iets in het midden te kiezen en een bewerkingsapp te gebruiken om de kleuren en het contrast echt te laten uitkomen. Als je moet kiezen, richt dan op de lucht, belicht voor de lucht en bewerk voor de schaduwen.

Zwart-wit zonsondergangen kunnen heel aantrekkelijk zijn. Een monochrome lucht kan net zo dramatisch zijn als een lucht in kleur.

Probeer enkele bewerkingsapps

Tegenwoordig staan er veel gratis bewerkings-apps voor iPhone en Android tot je beschikking. Krachtige fotobewerkingstools zoals Snapseed en Filterstorm. Er is ook een iPhone-versie van Photoshop. Deze geven je mogelijkheden waar je een paar jaar geleden alleen maar van kon dromen.

Snapseed werkt vooral goed voor foto's van zonsondergangen; het dramafilter verbetert het contrast en de texturen in het licht. Het kan zijn dat dit de enige aanpassing is die u hoeft te maken aan een zonsondergangafbeelding.

Image
Image

Verken ook apps zoals SlowShutterCam. De ondergaande zon is altijd leuk om mee te spelen, en als je in de buurt van water bent, kan SlowShutterCam je een effect geven dat lijkt op een lange belichtingstijd op een meer geavanceerde camera. Het verzachtende effect kan prachtige resultaten opleveren bij zonsondergang en kan uw afbeelding een schilderachtig gevoel geven.

Probeer HDR

Een veelgebruikte methode om het toonbereik in een afbeelding uit te breiden, is door twee of meer afbeeldingen te combineren in een proces dat High Dynamic Range (HDR) wordt genoemd. Simpel gezegd, dit proces omvat het combineren van een afbeelding die is belicht voor de schaduwen met een afbeelding die is belicht voor de hoge lichten in één afbeelding waarbij beide gebieden goed worden belicht. Soms zijn de resultaten onnatuurlijk en verontrustend. Maar als het goed wordt gedaan, kun je soms niet zien dat het HDR-proces is gebruikt.

Veel iPhone-camera-apps, waaronder de ingebouwde camera, hebben een HDR-modus, die vaak betere zonsondergangresultaten oplevert. Voor de beste resultaten geeft een speciale HDR-app zoals ProHDR of TrueHDR u echter de meeste controle. Je kunt de HDR-foto maken vanuit de app of een donkere foto en een heldere foto maken en ze handmatig samenvoegen in de HDR-app.

Image
Image

Hoewel zonsondergangsilhouetten aangenaam kunnen zijn, kunnen de details in de donkere gebieden soms context bieden. HDR geeft je de mogelijkheid om de kleur en detail in de lucht en de details in de donkere schaduwpartijen weer te geven. Aangezien je twee of meer afbeeldingen combineert om één HDR-foto te maken, kan een statief of iets anders om je iPhone te ondersteunen, helpen de randen van de samengevoegde foto's schoon te houden. Als alternatief kunt u de beweging creatief vastleggen, wetende dat u twee foto's maakt en ze samenvoegt.

Ontdek het licht

Wees geduldig. Het beste licht en de beste kleur komen vaak nadat de zon achter de horizon is verdwenen. Let enkele minuten na zonsondergang op de beste kleur. Ontdek ook hoe de lage hoek van de ondergaande zon de wereld om je heen verlicht. De randlicht- en tegenlichteffecten kunnen tot krachtige beelden leiden. Zonsondergangen gaan niet altijd over de zon en de wolken.

Aanbevolen: