Wat is een STOP-code? (Bug Check-code, BSOD-code)

Inhoudsopgave:

Wat is een STOP-code? (Bug Check-code, BSOD-code)
Wat is een STOP-code? (Bug Check-code, BSOD-code)
Anonim

Een STOP-code, vaak een bug-check of bug-check-code genoemd, is een nummer dat op unieke wijze een specifieke STOP-fout (Blue Screen of Death) identificeert.

Soms is het veiligste wat een computer kan doen als er een probleem optreedt, alles stoppen en opnieuw opstarten. Wanneer dit gebeurt, wordt vaak een STOP-code weergegeven.

De code kan worden gebruikt om het specifieke probleem op te lossen dat het Blue Screen of Death heeft veroorzaakt. De meeste zijn te wijten aan problemen met een apparaatstuurprogramma of het RAM-geheugen van uw computer, maar andere codes kunnen problemen met andere hardware of software impliceren.

Image
Image

Deze codes worden soms STOP-foutnummers, blauwe scherm-foutcodes, WHEA-fouten of BCCodes genoemd.

Een STOP-code of foutcontrolecode is niet hetzelfde als een systeemfoutcode, een Device Manager-foutcode, een POST-code of een HTTP-statuscode. Sommige van deze codes delen nummers met de andere, maar het zijn totaal verschillende fouten met verschillende berichten en betekenissen.

Hoe zien STOP-codes eruit?

STOP-codes zijn meestal te zien op een BSOD nadat het systeem is gecrasht. Ze worden weergegeven in het hexadecimale formaat en worden voorafgegaan door een 0x.

Een blauw scherm des doods dat verschijnt na bepaalde driverproblemen met de harde-schijfcontroller, toont bijvoorbeeld een foutcontrolecode van 0x0000007B, wat aangeeft dat dit het probleem is.

STOP-codes kunnen ook in een steno-notatie worden geschreven met alle nullen na de x verwijderd. De verkorte manier om bijvoorbeeld STOP 0x0000007B weer te geven, is STOP 0x7B.

Wat moet ik doen met een foutcontrolecode?

Net als andere soorten foutcodes, is elke STOP-code uniek, zodat u hopelijk de exacte oorzaak van het probleem kunt aangeven. 0x0000005C betekent bijvoorbeeld meestal dat er een probleem is met een belangrijk stuk hardware of met de driver.

Hier is een complete lijst met STOP-fouten, handig voor het identificeren van de reden voor een specifieke foutcontrolecode op een Blue Screen of Death-fout.

Andere manieren om STOP-codes te vinden

Heb je een BSOD gezien, maar kon je de foutcontrolecode niet snel genoeg kopiëren? De meeste computers zijn geconfigureerd om automatisch opnieuw op te starten na een BSOD, dus dit gebeurt vaak.

Ervan uitgaande dat uw computer normaal opstart na de BSOD, heeft u een paar opties:

Een optie is om het gratis BlueScreenView-programma uit te voeren. Deze kleine tool scant je computer op minidump-bestanden die Windows maakt na een crash, en laat je ze vervolgens openen om de Bug Check Codes in het programma te zien.

Iets anders dat u kunt gebruiken is Event Viewer, beschikbaar via Systeembeheer in alle versies van Windows. Zoek daar naar fouten die zijn opgetreden rond dezelfde tijd dat uw computer crashte. Het is mogelijk dat de STOP-code daar is opgeslagen.

Soms, nadat uw computer opnieuw is opgestart na een crash, wordt u mogelijk gevraagd om een scherm met de tekst "Windows is hersteld van een onverwachte afsluiting", en toont u de STOP/bug-controlecode die u hebt gemist, genaamd BCCode op dat scherm.

Als Windows nooit normaal opstart, kunt u de computer gewoon opnieuw opstarten en de STOP-code opnieuw proberen te vinden.

Als dat niet werkt, wat tegenwoordig waarschijnlijk is met supersnelle opstarttijden, heb je misschien nog steeds de mogelijkheid om dat automatische herstartgedrag te veranderen. Leer hoe u kunt voorkomen dat Windows opnieuw opstart na een BSOD voor hulp daarbij.

FAQ

    Hoe repareer je een BSOD?

    Afhankelijk van de STOP-code, moet u hoogstwaarschijnlijk een beschadigd apparaatstuurprogramma repareren. De eenvoudigste manier om een stuurprogramma te repareren, is door een hulpprogramma voor het bijwerken van stuurprogramma's te gebruiken. Gebruik er een om een nieuwe en mogelijk bijgewerkte hardwaredriver te vinden en te installeren.

    Is een BSOD een virus?

    Een BSOD- of STOP-code kan een beschadigd apparaatstuurprogramma zijn. Helaas zijn er een paar manieren waarop het stuurprogramma corrumpeert, waaronder besmetting met een virus. Om deze mogelijkheid te elimineren, scant u uw computer met antivirussoftware.

Aanbevolen: