Wat is een Blue Screen of Death? (BSOD-betekenis)

Inhoudsopgave:

Wat is een Blue Screen of Death? (BSOD-betekenis)
Wat is een Blue Screen of Death? (BSOD-betekenis)
Anonim

Meestal afgekort als BSOD, is het blauwe scherm des doods de blauwe, schermvullende fout die vaak wordt weergegeven na een zeer ernstige systeemcrash.

Deze term is eigenlijk gewoon de populaire naam voor wat technisch een stopbericht of stopfout wordt genoemd.

Het voorbeeld hier op deze pagina is een BSOD zoals je er misschien een ziet in Windows 8 of Windows 10. Eerdere versies van Windows zagen er wat minder vriendelijk uit.

Image
Image

Afgezien van de officiële naam, wordt BSOD soms ook een BSoD (kleine "o"), Blue Screen of Doom, bug-check-scherm, systeemcrash, kernelfout of gewoon een blue screen-fout genoemd.

Een Blue Screen of Death-fout oplossen

Die [verwarrende] tekst op het Blue Screen of Death vermeldt vaak alle bestanden die bij de crash betrokken zijn, inclusief eventuele apparaatstuurprogramma's die mogelijk een fout hebben gemaakt en vaak een korte, meestal cryptische beschrijving van wat te doen aan de probleem.

Het belangrijkste is dat de BSOD een stopcode bevat voor het oplossen van problemen met deze specifieke BSOD. We houden een volledige lijst bij van foutcodes met een blauw scherm die u kunt raadplegen voor meer informatie over het oplossen van de specifieke foutcode die u krijgt.

Als je de stopcode niet in onze lijst kunt vinden of de code niet kunt lezen, ga dan naar How to Fix a Blue Screen of Death voor een goed overzicht van wat je moet doen.

Standaard zijn de meeste Windows-installaties geprogrammeerd om automatisch opnieuw op te starten na een BSOD, wat het lezen van de STOP-foutcode bijna onmogelijk maakt. Voordat u problemen kunt oplossen, moet u deze automatische herstart voorkomen door de optie automatisch opnieuw opstarten bij systeemfout in Windows uit te schakelen.

Als je toegang hebt tot Windows, kun je mogelijk een dumpbestandlezer zoals BlueScreenView gebruiken om eventuele fouten te zien die zijn opgetreden in de aanloop naar de BSOD, om erachter te komen waarom je computer is gecrasht.

Waarom het een Blue Screen of 'Dood' wordt genoemd

Een BSOD betekent niet noodzakelijk een "dode" computer, maar het betekent zeker een paar dingen.

Ten eerste betekent dit dat alles moet stoppen, tenminste wat het besturingssysteem betreft. U kunt de fout niet "sluiten" en uw gegevens gaan opslaan, of uw computer op de juiste manier resetten - het is allemaal voorbij, althans voorlopig. Dit is waar de juiste term stopfout vandaan komt.

Het betekent ook, in bijna alle gevallen, dat er een probleem is dat zo ernstig is dat het moet worden verholpen voordat je kunt verwachten dat je je computer normaal kunt gebruiken. Sommige BSOD's verschijnen tijdens het opstartproces van Windows, wat betekent dat je er nooit overheen komt totdat je het probleem hebt opgelost. Anderen gebeuren op verschillende momenten tijdens uw gebruik van uw computer en zijn daarom meestal gemakkelijker op te lossen.

Meer over het blauwe scherm des doods

BSOD's bestaan al sinds de allereerste dagen van Windows en waren toen veel gebruikelijker, alleen omdat hardware, software en Windows zelf meer "buggy" waren om zo te zeggen.

Van Windows 95 tot en met Windows 7 veranderde het Blue Screen of Death niet veel. Een donkerblauwe achtergrond en zilveren tekst. Heel veel nutteloze gegevens op het scherm is ongetwijfeld een belangrijke reden waarom de BSOD zo'n beruchte rap kreeg.

In Windows 8 en Windows 10 ging de Blue Screen of Death-kleur van donker naar lichtblauw en in plaats van verschillende regels met meestal nutteloze informatie, is er nu een basisverklaring van wat er gebeurt naast de suggestie om online later voor de vermelde stopcode.

Stop-fouten in andere besturingssystemen worden geen BSOD's genoemd, maar in plaats daarvan kernal panics in macOS en Linux, en bugchecks in OpenVMS.

Aanbevolen: