Hoe een tv te kopen in 2022

Inhoudsopgave:

Hoe een tv te kopen in 2022
Hoe een tv te kopen in 2022
Anonim

Het is tegenwoordig veel moeilijker om een tv te kiezen dan in het verleden vanwege de grote verscheidenheid aan schermresoluties, weergavetypes en andere factoren. Deze tv-aankoopgids helpt u de ruwe cijfers door te nemen en de beste tv te vinden die bij uw ruimte en kijkgewoonten past.

Waar u op moet letten bij het kopen van een tv

Het kan moeilijk zijn om het enorme aantal tv's op de markt te doorzoeken, maar je kunt vijf cruciale factoren gebruiken om de juiste te vinden.

  • Prijs
  • Resolutie
  • Schermgrootte
  • Weergavetype
  • Slimme platforms

Hoeveel moet je uitgeven aan een tv?

Het juiste bedrag om aan een tv te besteden hangt af van waar je hem wilt gebruiken en hoe groot hij moet zijn. De grootte, resolutie en weergavetype spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de stickerprijs van een tv. Je kunt een kleinere set kopen met een beter beeld, een grotere tv met een beeld van mindere kwaliteit, of de goede plek vinden in elke prijscategorie.

Tv's met een prijs van minder dan $ 300 zijn meestal goed voor kinder- en logeerkamers, een tv van minder dan $ 600 kan een goede keuze zijn voor een primaire slaapkamer of een kleinere woonkamer, en de meeste mensen kunnen het prima redden met een budget van ongeveer $ 1.000 voor een tv in de woonkamer.

Als je een beter beeld wilt in combinatie met een groter scherm, kun je verwachten meer te betalen.

Hier is een algemene richtlijn van wat u kunt verwachten bij verschillende prijsklassen:

Prijsbereik Wat te verwachten Maat Resolutie en weergave
> $300 Je krijgt niet de nieuwste weergavetechnologie. Als er hogere schermresoluties beschikbaar zijn, is de opschaling meestal niet erg goed. Tot 32-inch 720 of 1080 LCD of LED
$300-600 43-inch klasse-tv's in deze reeks zijn typisch high-end met veel functies. Fabrikanten moeten bezuinigen om deze prijs voor een 65-inch tv te halen. 40 tot 65-inch 1080 of 4K LCD, LED of QLED
$600-1, 000 Af en toe vind je kleinere OLED-tv's aan de bovenkant van deze prijsklasse. 45 tot 75-inch 4K QLED
$1, 000-2, 000 OLED is doorgaans beperkt tot 45- en 55-inch tv's in deze prijsklasse. 45 tot 85-inch 4K of 8K QLED of OLED
$2, 000-5, 000 Je vindt tv's met fantastisch ingebouwd geluid, hoogwaardigere materialen, randloze ontwerpen en andere functies in het hogere segment van deze prijsklasse. 55 tot 85-inch 4K of 8K QLED of OLED
$5, 000+ Buiten dit punt bieden fabrikanten futuristische functies zoals oprolbare schermen, enorme 8K-schermen en andere luxe opties. 75 tot 85-inch+ 4K of 8K QLED of OLED

Welke resolutie moet een tv hebben?

De juiste resolutie voor een tv hangt af van de schermgrootte en de kijkafstand. De uitzondering is dat als je games op je Xbox Series X of PlayStation 5 in 4K wilt spelen of UHD Blu-rays wilt kijken, je ongeacht andere factoren een 4K-tv moet kiezen.

Je moet over het algemeen een tv met een hogere resolutie kiezen als je een grote set koopt en een lagere resolutie als je scherm aan de kleine kant is. Als je een budgettelevisie koopt voor een logeer- of kinderkamer, en het heeft een scherm van 30 tot 40 inch, dan kan een resolutie van 720p of 1080p voldoende zijn.

Image
Image

Voor een beeld van betere kwaliteit, waarbij u de afzonderlijke pixels op het scherm niet kunt onderscheiden, heeft 4K zelfs voor een 40-inch tv de voorkeur. 8K-tv's met een hogere resolutie leveren een afnemend rendement op, omdat je bij 4K-televisies al op een comfortabele afstand van het scherm kunt zitten en er niet veel native 8K-videocontent beschikbaar is.

Resolutie Wat het betekent
720p

720x1280 resolutie (HD)

Geschikt voor tv's kleiner dan 32-inchPixels zijn zichtbaar als u te dichtbij zit

1080p

1080x1920 resolutie (Full HD)

Geschikt voor tv's kleiner dan 42 inchPixels zijn zichtbaar als u te dichtbij zit

4K

2160x3840 resolutie (UHD)

Geschikt voor tv's van alle formatenNoodzakelijk voor 4K-gaming en UHD Blu-rays

8K

4320x7680 resolutie (UHD)

Geschikt voor zeer grote tv'sEr is een gebrek aan 8K-content

Wat is de juiste schermgrootte voor een tv?

Net als resolutie, hangt de juiste schermgrootte voor een tv af van de kijkafstand of hoe ver je van de tv wilt gaan zitten. Kleinere tv's zijn beter voor kleinere kamers, terwijl grotere tv's beter geschikt zijn voor grote kamers waar u comfortabel ver van het scherm kunt zitten.

Televisies met schermen met een hogere resolutie stellen u in staat dichterbij te zitten zonder dat de beeldkwaliteit afneemt. Schermen met een hogere resolutie hebben meer individuele pixels op het scherm, dus u kunt veel dichterbij zitten zonder dat u de afzonderlijke pixels kunt onderscheiden. Het is het verschil tussen het beeld op de tv dat eruitziet als een solide beeld versus het kunnen onderscheiden van de reeks kleurpunten die het beeld vormen.

Om te voorkomen dat je de afzonderlijke pixels op het scherm ziet, moet je ongeveer twee keer zo ver weg zitten van een 1080p-tv als van een 4K-tv van hetzelfde formaat.

De eenvoudigste manier om de juiste maat tv voor je ruimte te bepalen, is door de afstand te meten tussen het zitgedeelte en waar je de tv wilt plaatsen. Als je een 1080p-tv krijgt, deel die afstand dan in tweeën. Als je een 4K-tv krijgt, gebruik dan de afstandsmeting zonder aanvullende berekeningen. In beide gevallen is het nummer dat je krijgt de grootste tv die je comfortabel in die ruimte kunt gebruiken.

Image
Image

Stel bijvoorbeeld dat je bank twee meter van de muur verwijderd is, oftewel 84 inch. U kunt een 42-inch 1080p-tv of een 84-inch 4K-tv gebruiken. Als je een grotere tv gebruikt, kun je de afzonderlijke pixels op het scherm onderscheiden.

Welk schermtype moet een tv hebben?

Het type scherm op je tv hangt voornamelijk af van je budget. OLED biedt de beste beeldkwaliteit, ongeëvenaard contrast en ongelooflijk diepe zwarttinten. QLED-schermen komen in de buurt en kosten niet zoveel, maar ze zijn alleen beschikbaar in tv's die aan de duurdere kant van het spectrum vallen.

Image
Image

De meeste tv's hebben LED-LCD's, waarbij het beeld wordt weergegeven door een LCD-scherm en verlicht door LED's. Deze opstelling kan een beeld van hoge kwaliteit opleveren, maar lagere beeldschermen hebben vaak hotspots waar de verlichting helderder is en kan moeite hebben om donkere zwarttinten weer te geven.

Functies zoals actief en lokaal dimmen helpen led-lcd-tv's er beter uit te zien, met hogere contrastverhoudingen, en mini-led-achtergrondverlichting en quantum dot QLED-schermen helpen ook bij deze problemen.

OLED-televisieschermen gebruiken organische LED's die pixel voor pixel worden aangestuurd. Dat betekent dat elke pixel onafhankelijk van de andere kan worden uitgeschakeld. Dit resulteert in extreem hoge contrastverhoudingen, aangezien een deel van het scherm perfect zwart kan weergeven, terwijl een ander deel een helder, kleurrijk beeld weergeeft.

OLED-schermen zijn de beste, en ze zijn ook de duurste. Hoewel lcd-tv's helderder kunnen worden, bieden hoogwaardige QLED-tv's een goede balans tussen prijs en beeldkwaliteit.

Moet een tv slim of niet-slim zijn?

Voor beter of slechter, de meeste tv's zijn op dit moment smart-tv's. Elk jaar wordt het vinden van een "domme" tv een grotere uitdaging, en zelfs budgetmodellen worden geleverd met ingebouwde streamingplatforms. Als je je zinnen op een niet-smart-tv richt, zijn je opties minimaal.

In plaats van te kiezen tussen een slimme of niet-slimme tv, is het handiger om je te concentreren op welk smart-tv-platform je wilt.

Als je al Fire TV-sticks of een Roku-huishouden gebruikt, zoek dan naar een tv met het platform dat je al gebruikt. Dat maakt het een stuk makkelijker om over te stappen van je oude tv naar je nieuwe, en je hoeft geen extra hardware aan te sluiten.

Sommige fabrikanten hebben hun eigen interne smart-tv-platforms, maar je hebt altijd de mogelijkheid om je streamingapparaat aan te sluiten. Controleer hoe goed de tv waarin u geïnteresseerd bent, externe streaming-apparaten integreert, aangezien sommige het beter doen dan andere.

Wie moet een tv kopen?

Je profiteert van het bezit van een tv als je in een van deze categorieën past.

  • Binge-watchers. Of je nu stapels dvd's en Blu-rays hebt of je abonneert op elke streamingdienst onder de zon, een HD- of UHD-tv van het juiste formaat geeft je favoriete programma's veel meer ruimte om te ademen dan het scherm van je telefoon of laptop.
  • Cinefielen. Als je een grote fan bent van films, gaat er niets boven een mooie thuisbioscoopopstelling, te beginnen met het vinden van een geschikte tv.
  • Ouders. Als je een huishouden met één tv bent, ben je waarschijnlijk moe van de kinderen die ruzie maken over wat ze moeten kijken, en veel geweldige goedkope tv's kunnen daarvoor zorgen.
  • Gamers. Je loopt het mis als je een Xbox Series X of PlayStation 5 hebt weten te bemachtigen, maar je gamet nog steeds op een oude 1080p-tv. Je hebt een 4K-tv nodig om optimaal te kunnen profiteren van de huidige gamesystemen.

Wat moet ik doen nadat ik een tv heb gekocht?

Als je een bestaande tv vervangt, bestaat je installatieproces uit het vervangen van de nieuwe tv door de oude. Hier volgt een kort overzicht van enkele dingen die u moet doen nadat u uw aankoop heeft gedaan:

  • Meet het installatiegebied. Meet de beschikbare ruimte als u uw tv vervangt door een grotere. Zelfs als de nieuwe tv van dezelfde grootteklasse is, kan deze dikker of dunner zijn of iets andere afmetingen hebben.
  • Controleer de gewichtslimiet van uw standaard of montage. Houd rekening met het gewicht van de nieuwe tv in vergelijking met je oude. Als het aanzienlijk zwaarder is, hebt u mogelijk een nieuwe muurbeugel of tv-standaard nodig.
  • Controleer uw kabels. Als het een tijdje geleden is dat je een nieuwe tv hebt gekregen, zijn je HDMI-kabels mogelijk verouderd. Als je een 4K-tv hebt gekocht en een gameconsole van de huidige generatie wilt aansluiten, heb je kabels nodig die HDMI 2.1 ondersteunen voor de beste resultaten.
  • Overweeg om uw streamingapparaat over te zetten Als u momenteel een streamingapparaat zoals een Apple TV of Fire Stick gebruikt, overweeg dan om het van de oude tv te verwijderen en op de nieuwe aan te sluiten één, zelfs als het ingebouwde streamingmogelijkheden heeft, voor de soepelste overgang.
  • Stel je wachtwoorden bij elkaar. Als je je oude streamingapparaat niet gebruikt, houd dan de inloggegevens bij de hand voor al je streamingdiensten. Je moet alle relevante apps downloaden en inloggen op de nieuwe tv.

Meer tips voor het kopen van een tv

Bij het kopen van een nieuwe tv is de algemene regel dat groter beter is, wat zowel voor de fysieke grootte van het scherm als voor de resolutie geldt. Je zult zelden spijt krijgen van het kopen van een te grote tv, tenzij je te ver gaat. Het kopen van een 85-inch 4K-tv voor een slaapkamer van 80 vierkante meter is bijvoorbeeld overdreven, maar dat neemt te veel ruimte in de kamer in beslag.

De belangrijkste uitzondering op de regel is dat 8K momenteel overkill is. Het kan geen kwaad als je de ruimte in je budget hebt, maar het is onwaarschijnlijk dat je spijt zult krijgen dat je genoegen neemt met een 4K-tv. De inhoud met de hoogste resolutie die u waarschijnlijk regelmatig gebruikt, is 4K-video van Blu-rays, gameconsoles en streamingdiensten, omdat 8K-inhoud nog niet algemeen beschikbaar is.

FAQ

    Hoe weet ik of mijn tv 4K is?

    Je kunt de maximale resolutie van je huidige tv controleren door het modelnummer op te zoeken. Je kunt dit vinden op een sticker op de achterkant van de set of door het kopje Support (of iets dergelijks) in de instellingen van de tv aan te vinken.

    Wat is een goede verversingssnelheid voor een tv?

    "Vernieuwingsfrequentie" beschrijft hoe vaak een tv-scherm de afbeeldingen die het weergeeft bijwerkt. Een set met een verversingssnelheid van 120 Hz verandert bijvoorbeeld 120 keer per seconde het scherm. Dit niveau is goed voor de meeste kijkers, omdat het hoger is dan de verversingssnelheid van streamingboxen of spelers die u zou kunnen aansluiten. 120 Hz is het minimum waarnaar u moet zoeken als u films kijkt of games speelt voor het beste beeld en de beste animatie. U moet er echter zeker van zijn dat u ten minste HDMI 2.1-kabels gebruikt om de maximale verversingssnelheid te krijgen.

Aanbevolen: