Opstartproblemen met uw Mac oplossen

Inhoudsopgave:

Opstartproblemen met uw Mac oplossen
Opstartproblemen met uw Mac oplossen
Anonim

Wat te weten

  • Maak een extra gebruikersaccount aan en gebruik Veilig opstarten om opstartfouten op te lossen.
  • Gebruik sneltoetsen om het opstartproces te besturen.
  • Reset het PRAM of NVRAM en reset de SMC. Gebruik indien nodig combo-updates voor macOS.

Dit artikel legt uit hoe u opstartproblemen met uw Mac kunt oplossen. De instructies zijn van toepassing op alle macOS-computers en laptops.

Maak een extra gebruikersaccount aan om te helpen bij het oplossen van problemen

Image
Image

Een reservegebruikersaccount met beheermogelijkheden kan u helpen bij het oplossen van problemen met uw Mac.

Het doel van een reserve-account is om een onberispelijke set gebruikersbestanden, extensies en voorkeuren te hebben die bij het opstarten kunnen worden geladen. Dit kan uw Mac vaak aan de gang krijgen als uw hoofdgebruikersaccount problemen heeft, bij het opstarten of terwijl u uw Mac gebruikt. Als je Mac eenmaal aan de gang is, kun je verschillende methoden gebruiken om het probleem te diagnosticeren en te repareren.

Je moet echter een account aanmaken voordat er problemen optreden, dus zorg ervoor dat je deze taak bovenaan je takenlijst plaatst.

Probeer veilig opstarten om opstartproblemen op te lossen

Image
Image

De Safe Boot-optie is een van de meest gebruikte methoden voor het diagnosticeren van problemen. Het dwingt de Mac in wezen om op te starten met zo min mogelijk systeemextensies, lettertypen en andere opstartitems. Het controleert ook uw opstartschijf om er zeker van te zijn dat deze in goede staat is of op zijn minst opstartbaar is.

Als je opstartproblemen hebt, kan Safe Boot je helpen je Mac weer aan de gang te krijgen.

Opstartproblemen oplossen door PRAM of NVRAM opnieuw in te stellen

Image
Image

Het PRAM of NVRAM van de Mac (afhankelijk van de leeftijd van je Mac) bevat enkele van de basisinstellingen die nodig zijn om succesvol op te starten, inclusief welk opstartapparaat je moet gebruiken, hoeveel geheugen is geïnstalleerd en hoe de grafische kaart is geconfigureerd.

Los wat opstartproblemen op door de PRAM/NVRAM een schop onder de kont te geven. Deze gids laat je zien hoe.

Reset de SMC (System Management Controller) om opstartproblemen op te lossen

Image
Image

De SMC regelt veel van de basishardwarefuncties van de Mac, waaronder het beheer van de slaapstand, thermisch beheer en het gebruik van de aan/uit-knop.

In sommige gevallen kan het zijn dat een Mac die niet volledig opstart, of opstart en vervolgens vastloopt, de SMC-reset nodig heeft.

Repareer een knipperend vraagteken bij opstarten

Image
Image

Als je een knipperend vraagteken ziet tijdens het opstarten, geeft je Mac aan dat hij problemen heeft met het vinden van een opstartbaar besturingssysteem. Zelfs als je Mac uiteindelijk klaar is met opstarten, is het belangrijk om dit probleem aan te pakken en ervoor te zorgen dat de juiste opstartschijf is ingesteld.

Repareer het als een Mac vastloopt op grijs scherm bij opstarten

Image
Image

Het opstartproces van de Mac is normaal gesproken voorspelbaar. Nadat je op de aan/uit-knop hebt gedrukt, zie je een grijs scherm (of een zwart scherm, afhankelijk van de Mac die je gebruikt) terwijl je Mac zoekt naar de opstartschijf, en vervolgens een blauw scherm terwijl je Mac de bestanden laadt die het nodig heeft de opstartschijf. Als alles goed gaat, kom je op het bureaublad terecht.

Als je Mac vastloopt op het grijze scherm, heb je wat speurwerk voor de boeg. In tegenstelling tot het probleem met het blauwe scherm (hieronder vermeld), dat eenvoudig is, zijn er een aantal boosdoeners die ervoor kunnen zorgen dat je Mac vastloopt op het grijze scherm.

Het is misschien makkelijker dan je denkt om je Mac weer aan de gang te krijgen, hoewel het ook wat tijd kan kosten.

Wat te doen als een Mac tijdens het opstarten vastloopt op het blauwe scherm

Image
Image

Als je je Mac aanzet, voorbij het grijze scherm komt, maar dan vastloopt op het blauwe scherm, betekent dit dat je Mac problemen heeft met het laden van alle bestanden die hij nodig heeft vanaf de opstartschijf.

Deze gids leidt u door het proces van het diagnosticeren van de oorzaak van het probleem. Het kan u ook helpen bij het uitvoeren van de reparaties die nodig zijn om uw Mac weer aan de praat te krijgen.

Laat uw Mac draaien zodat u de opstartschijf kunt repareren

Image
Image

Veel opstartproblemen worden veroorzaakt door een schijf die kleine reparaties nodig heeft. Maar u kunt geen reparaties uitvoeren als u uw Mac niet kunt laten opstarten.

Deze gids laat je trucs zien om je Mac aan de gang te krijgen, zodat je de schijf kunt repareren met software van Apple of van derden. We beperken de oplossingen niet tot slechts één methode om je Mac op te starten. We behandelen ook methoden die u kunnen helpen uw Mac zo aan de praat te krijgen dat u de opstartschijf kunt repareren of het probleem verder kunt diagnosticeren.

Gebruik sneltoetsen om het opstartproces van de Mac te besturen

Image
Image

Als je Mac niet meewerkt tijdens het opstarten, moet je hem misschien dwingen een alternatieve methode te gebruiken, zoals opstarten in de veilige modus of starten vanaf een ander apparaat. Je kunt je Mac zelfs elke stap laten vertellen die hij neemt tijdens het opstarten, zodat je kunt zien waar het opstartproces fa alt.

Gebruik OS X Combo-updates om installatieproblemen op te lossen

Image
Image

Sommige opstartproblemen van de Mac worden veroorzaakt door een macOS- of OS X-update die niet goed is verlopen. Er is iets gebeurd tijdens het installatieproces, zoals een stroomstoring of stroomuitval. Het resultaat kan een beschadigd systeem zijn dat niet wil opstarten of een systeem dat wel opstart maar instabiel is en crasht.

Opnieuw proberen met dezelfde upgrade-installatie zal waarschijnlijk niet werken, omdat upgradeversies van het besturingssysteem niet alle benodigde systeembestanden bevatten, alleen de bestanden die verschillen van de vorige versie van het besturingssysteem. Omdat er geen manier is om te weten welke systeembestanden mogelijk zijn aangetast door een corrupte installatie, kunt u het beste een update gebruiken die alle benodigde systeembestanden bevat.

Apple biedt dit in de vorm van een combo-update. Deze gids laat u zien hoe u combo-updates kunt verkrijgen en installeren.

Je moet altijd een actuele back-up van al je gegevens hebben. Als je geen actuele back-up hebt, ga dan naar Mac-back-upsoftware, hardware en handleidingen voor je Mac, selecteer een back-upmethode en voer deze vervolgens uit.

FAQ

    Hoe voorkom ik dat apps worden geopend bij het opstarten op mijn Mac?

    Om opstartprogramma's op een Mac uit te schakelen, gaat u naar het tabblad Login Items in uw System Preferences en klikt u op de Lock om het scherm te ontgrendelen voor wijzigingen. Kies een programma en klik vervolgens op het minteken (- ) om het te verwijderen.

    Hoe zet ik de opstartgeluiden op mijn Mac uit?

    Om het opstartgeluid op een Mac uit te zetten, gaat u naar het Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Geluidsvoorkeuren > Output > Interne luidsprekers Verplaats de Output volumeschuifregelaar onder aan het Geluidsvenster om het uit te schakelen.

    Hoe maak ik ruimte vrij op de opstartschijf van mijn Mac?

    Om ruimte vrij te maken op de opstartschijf van je Mac, gebruik je de functies Beheerde opslag en Opslaggrafiek om te bepalen welke bestanden je moet verwijderen. Om in het algemeen ruimte vrij te maken, maakt u de prullenbak leeg, verwijdert u toepassingen, verwijdert u e-mailbijlagen en maakt u de systeemcache leeg.

Aanbevolen: