Problemen oplossen met Mac OS X-kernelpaniek

Inhoudsopgave:

Problemen oplossen met Mac OS X-kernelpaniek
Problemen oplossen met Mac OS X-kernelpaniek
Anonim

Een van de engste dingen die een Mac-gebruiker kan meemaken, is een kernel panic. De Mac stopt in zijn sporen, maakt het scherm donker en geeft het bericht: "U moet uw computer opnieuw opstarten. Houd de aan / uit-knop ingedrukt totdat deze wordt uitgeschakeld."

Als je het kernel panic-bericht ziet, kun je niets doen om het te laten verdwijnen, behalve je Mac opnieuw op te starten.

Image
Image

Sluit je Mac af na een kernelpaniek

Wanneer u het herstartbericht ziet, houdt u de Power-knop ingedrukt totdat uw Mac wordt uitgeschakeld.

Nu is het tijd om uit te zoeken wat er mis is gegaan of om in ieder geval je Mac weer aan het werk te krijgen. Je Mac weer aan het werk krijgen, kan net zo eenvoudig zijn als hem weer aanzetten. Veel kernel panics komen niet terug en je Mac werkt zoals je verwacht.

Wat veroorzaakt een kernelpaniek?

Er zijn verschillende redenen waarom een Mac een kernel panic kan hebben, maar de meeste zijn tijdelijk en worden mogelijk niet meer gezien. Deze omvatten slecht geschreven applicaties, plug-ins, add-ons, stuurprogramma's en andere softwarecomponenten.

Je ziet mogelijk alleen een kernel panic als zich ongebruikelijke omstandigheden voordoen, zoals wanneer twee of meer specifieke apps worden uitgevoerd terwijl het meeste geheugen in gebruik is. Het herstarten van uw Mac verhelpt het probleem. Andere keren komt de kernel panic van tijd tot tijd langs, niet regelmatig, maar vaak genoeg dat je het beu bent om het te zien.

In die gevallen is het probleem meestal softwaregerelateerd, maar het kan ook defecte hardware zijn of een combinatie van software- en hardwareproblemen, zoals verkeerde versies van stuurprogramma's voor een specifiek stuk hardware, zoals een printer.

De meest huiveringwekkende kernel-paniek is degene die zich voordoet elke keer dat je je Mac probeert op te starten. In dit geval is het probleem meestal hardware gerelateerd, maar het kan ook zoiets simpels zijn als een beschadigd systeembestand of stuurprogramma.

Bottom Line

Omdat een kernel panic meestal van voorbijgaande aard is, is het verleidelijk om je Mac opnieuw op te starten en weer aan het werk te gaan. Als de kernel panic echter meerdere keren terugkeert, is het tijd om te handelen.

Herstarten met Veilig opstarten

Start de Mac door de Shift-toets ingedrukt te houden en op de power-knop te drukken. Houd de Shift-toets ingedrukt totdat je Mac opstart. Dit proces wordt Safe Boot genoemd. Tijdens Veilig opstarten voert de Mac een basiscontrole uit van de directorystructuur van de opstartschijf. Als alles in orde is, laadt het besturingssysteem het absolute minimumaantal extensies dat nodig is om te draaien. Er worden geen opstart- of aanmeldingsitems uitgevoerd, alle lettertypen behalve die die door het systeem worden gebruikt, zijn uitgeschakeld en de cache van de dynamische lader wordt gedumpt.

Als je Mac opstart in de veilige opstartmodus, werkt de onderliggende basishardware van de Mac, net als de meeste systeembestanden. Probeer nu uw Mac normaal op te starten. Als je Mac zonder problemen opnieuw opstart, heeft een eigenzinnige app of driver of een interactie tussen apps en hardware mogelijk de kernel panic veroorzaakt. Als de kernel panic niet binnen korte tijd terugkeert, zeg een dag of twee gebruik, kun je het als een klein ongemak beschouwen en doorgaan met het gebruik van je Mac.

Als je Mac niet opstart nadat je opnieuw hebt opgestart vanuit de veilige opstartmodus, is het waarschijnlijke probleem een opstart- of inlogitem, een beschadigd lettertype of lettertypeconflict, een hardwareprobleem, een beschadigd systeembestand of een stuurprogramma /hardwareprobleem.

Kernel Paniek Logs

Als je Mac opnieuw opstart na een kernel panic, wordt de panic-tekst toegevoegd aan de logbestanden die je Mac bijhoudt. Gebruik de Console-app op Applications > Utility om de crashlogboeken te bekijken.

  1. Start Console.

    Typ "Console" in Spotlight Search om het hulpprogramma snel te openen.

  2. Selecteer in de linkerzijbalk Diagnostische rapporten en selecteer vervolgens het meest recente crashrapport om het te bekijken.

    Image
    Image

    In oudere macOS-versies moet u mogelijk eerst Bibliotheek/Logs selecteren om toegang te krijgen tot de map Diagnostische rapporten.

  3. U kunt het diagnoserapport ook rechtstreeks bekijken door naar Finder te navigeren en Go te selecteren.

    Image
    Image
  4. Houd de Option-toets ingedrukt en selecteer vervolgens Bibliotheek.

    Image
    Image
  5. Select Logs > DiagnosticsReports.

    Image
    Image

    Controleer de Crash Reports map in de console voor recente logboekvermeldingen. Bekijk het rapport voor een tijd die overeenkomt met het moment waarop de kernel panic optrad. Het kan een aanwijzing geven over de gebeurtenissen die plaatsvonden vlak voordat de paniek werd uitgeroepen.

Testhardware

Isoleer je hardware door alles behalve het toetsenbord en de muis los te koppelen van je Mac. Als u een niet-Apple-toetsenbord gebruikt waarvoor een stuurprogramma nodig is, vervangt u het toetsenbord tijdelijk door het originele door Apple geleverde toetsenbord. Wanneer alles behalve het toetsenbord en de muis is losgekoppeld, start u de Mac opnieuw op. Als de Mac opstart, herha alt u het opstartproces, sluit u één stuk externe hardware tegelijk opnieuw aan en start u telkens opnieuw op totdat u weet welk apparaat het probleem veroorzaakt. Apparaten zoals bedrade routers, switches en printers kunnen allemaal de oorzaak van problemen zijn.

Als je je Mac nog steeds niet kunt starten zonder een kernel panic, is het tijd om wat basisprincipes te controleren. Start uw Mac opnieuw op met behulp van de OS X-installatie-dvd (op oudere Macs) of de Recovery HD-partitie of macOS Recovery op nieuwere Macs, volgens de instructies voor uw specifieke Mac. Zodra uw Mac opstart naar het installatie- of herstelscherm, gebruikt u Schijfhulpprogramma om een herstelschijf uit te voeren op alle schijven die op uw Mac zijn aangesloten, te beginnen met de opstartschijf. Als u problemen ondervindt met uw harde schijf die de reparatieschijf niet kan oplossen, is het misschien tijd om de schijf te vervangen.

Natuurlijk genereren andere hardwareproblemen een kernel panic buiten de schijf. RAM-storingen of zelfs problemen met basiscomponenten van uw Mac, zoals de processor of het grafische systeem. Apple Diagnostics online (voor Macs geïntroduceerd na juni 2013) en Apple's Hardware Test (voor oudere Macs) kunnen meestal veelvoorkomende hardwareproblemen vinden.

Testsoftware en lettertypen

Schakel alle opstart- en inlogitems uit en start opnieuw op in de veilige opstartmodus (druk op de power-knop en houd onmiddellijk de Shiftsleutel). Zodra uw Mac opstart, schakelt u de opstart- en aanmeldingsitems uit in het systeemvoorkeurenpaneel Accounts of Users & Groups.

Sommige toepassingen installeren opstartitems voor het hele systeem. Je kunt deze items vinden op: /Library/StartupItems op sommige Macs. Elk opstartitem in deze map bevindt zich meestal in een submap die wordt geïdentificeerd door de naam van de toepassing of een schijn van de naam van de toepassing. Verplaats alle submappen naar het bureaublad (mogelijk moet u een beheerderswachtwoord opgeven om ze te verplaatsen).

Wanneer de opstart- en aanmeldingsitems zijn uitgeschakeld, start u uw Mac normaal opnieuw op. Als de Mac zonder problemen opstart, installeer dan de opstart- en inlogitems één voor één opnieuw en start telkens opnieuw op, totdat u degene vindt die het probleem veroorzaakt.

U kunt FontBook gebruiken om alle lettertypen te controleren die u met FontBook hebt geïnstalleerd. Start in de veilige opstartmodus en start vervolgens FontBook, dat zich in de map Programma's bevindt. Selecteer meerdere lettertypen en gebruik vervolgens de optie Lettertypevalidatie om te controleren op fouten en corrupte lettertypebestanden. Als u problemen ondervindt, gebruikt u FontBook om de lettertypen uit te schakelen.

Als je de kernelpaniek niet kunt oplossen

Als niets wat je doet de kernel panic oplost, is het een goede gok dat het probleem hardware gerelateerd is. Het kan nog steeds iets basaals zijn, zoals slecht RAM-geheugen of een harde schijf die niet correct werkt. Breng uw Mac naar een Apple Store of een erkend servicecentrum. Een afspraak maken bij een Apple Store is eenvoudig en de diagnose is gratis.

Aanbevolen: