Google Play-apps zullen onthullen hoeveel ze over u weten

Inhoudsopgave:

Google Play-apps zullen onthullen hoeveel ze over u weten
Google Play-apps zullen onthullen hoeveel ze over u weten
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Alle apps in de Google Play Store delen nu details over hun praktijken voor het verzamelen en delen van gegevens.
  • Google zegt dat de details gebruikers zullen helpen weloverwogen beslissingen te nemen over het gebruik van een app.
  • Experts denken dat de meeste mensen de details gewoon negeren en doorgaan met het installeren van de app.

Image
Image

Vraag je je ooit af wat je favoriete Android-app van je weet en met wie hij die informatie deelt?

Om u gerust te stellen, is de Google Play Store begonnen met het weergeven van privacylabels op al zijn apps om mensen meer inzicht te geven in hun beleid voor gegevensverzameling. De informatie zal worden vermeld onder een nieuw gedeelte over gegevensveiligheid in de Play Store, en hoewel het in mei vorig jaar werd aangekondigd, is het nog maar net begonnen met de uitrol.

"Als privacybewuste geïnformeerde consument helpt het hebben van labels bij het nemen van beslissingen", vertelde Melissa Bischoping, Endpoint Security Research Specialist bij Tanium, via e-mail aan Lifewire. "Bovendien kunnen de labels mensen ertoe aanzetten om privacybewuste keuzes te maken, en ontwikkelaars aansporen om veilig te ontwerpen."

Consument is koning

De sectie Gegevensveiligheid deelt precies welke gegevens een app verzamelt en onthult ook welke gegevens hij deelt met derden. Het deelt ook details over de beveiligingspraktijken van de app en de beveiligingsmechanismen die de ontwikkelaars gebruiken om de verzamelde gegevens te beschermen. Bovendien zal het mensen ook vertellen of ze de mogelijkheid hebben om de ontwikkelaar te vragen hun verzamelde gegevens te verwijderen, bijvoorbeeld wanneer ze stoppen met het gebruik van de app.

Al met al is Google van mening dat deze details voldoende moeten zijn om mensen te helpen beslissen of ze zich op hun gemak voelen bij het installeren van de app.

"We hebben van gebruikers en app-ontwikkelaars gehoord dat het weergeven van de gegevens die een app verzamelt, zonder extra context, niet voldoende is", zei Google bij de aankondiging van de uitrol. "Gebruikers willen weten met welk doel hun gegevens worden verzameld en of de ontwikkelaar gebruikersgegevens deelt met derden."

De functie wordt nu uitgerold in de Play Store en Google heeft app-ontwikkelaars gevraagd om vóór 20 juli 2022 alle benodigde gegevens over het verzamelen van gegevens op hun apps te vermelden.

Te weinig te laat?

Als de functie bekend klinkt, komt dat omdat Apple in december 2020 iets vergelijkbaars heeft uitgerold.

In een e-mailuitwisseling met Lifewire zei Colin Pape, oprichter van de gedecentraliseerde zoekmachine, Presearch, dat hoewel privacylabels in app-winkels van Apple en Google misschien klinken als een proactieve poging van grote technologiebedrijven om transparantie rond gegevens te creëren collectie, is hij teleurgesteld dat zo'n eenvoudige functie jaren heeft geduurd.

Echte vooruitgang van technologie zal komen wanneer alle producten standaard privé worden…

Chris Hauk, kampioen consumentenprivacy bij Pixel Privacy, was het daarmee eens. Hoewel de functie voor privacylabels nog niet is uitgerold in zijn gebied in Tennessee, gelooft hij dat als Google het voorbeeld van Apple volgt, de informatie die door de labels wordt aangeboden, slechts een handvol mensen zal helpen.

"Helaas maken veel gebruikers zich schuldig aan het aanvinken van 'Ik ga akkoord'-boxen zonder de tekst te lezen waarmee ze akkoord gaan, wat betekent dat er waarschijnlijk veel gebruikers zullen zijn die apps zullen installeren zonder eerst de privacylabels te lezen, "zei Hauk.

School of Thought

Bischoping gelooft dat de labels alleen nuttig zijn als mensen de kennis hebben om kritisch na te denken over het gebruik van deze informatie.

"De uitdaging met elke statistiek als deze is dat het voor veel consumenten van het product verwarrend kan zijn, dus het toevoegen van een element van belangenbehartiging, voorlichting en bewustzijn voor het grote publiek is essentieel", merkte Bischoping op.

Image
Image

Richard Taylor, CTO van Approov, is van mening dat een betere optie zou zijn geweest om een mechanisme in te voeren waarmee de analyse kan worden gedelegeerd aan een derde partij die door de gebruiker is gekozen.

"De taak van deze derde partij zou zijn om de verklaring over de gegevensverzameling die door de app is uitgevoerd te interpreteren en vervolgens een aanbeveling te doen of een soort privacy"sterrenclassificatie" aan de gebruiker te geven, "vertelde Taylor Lifewire via e-mail.

Hij is van mening dat een dergelijke toevoeging niet alleen meer bruikbare en bruikbare informatie voor mensen zou opleveren, maar ook app-ontwikkelaars zou dwingen de privacyhouding van hun apps te verbeteren.

Bekijkend naar de kwestie vanuit een breder perspectief, denkt Pape dat in plaats van dergelijke pleistermaatregelen, de technische industrie een meer basale benadering zou moeten volgen om de zorgen van mensen over privacy aan te pakken.

"Echte vooruitgang van technologie zal komen wanneer alle producten standaard privé worden, wat betekent dat fabrieksinstellingen IP-adressen van gebruikers, apparaatinformatie en locatiegegevens beschermen," zei Pape.

Aanbevolen: