Bevriezen oplossen & Andere problemen tijdens het opstarten van Windows

Inhoudsopgave:

Bevriezen oplossen & Andere problemen tijdens het opstarten van Windows
Bevriezen oplossen & Andere problemen tijdens het opstarten van Windows
Anonim

Een bijzonder frustrerende manier waarop uw computer mogelijk niet opstart, is wanneer u een probleem tegenkomt tijdens het opstartproces van Windows, maar niets te doen hebt - geen Blue Screen of Death (BSOD) of een andere foutmelding.

Misschien loopt Windows 7 vast bij het opstarten, waardoor u gedwongen wordt een uur naar "Windows starten" te kijken. Je wordt gedwongen om handmatig opnieuw op te starten, alleen om het weer op dezelfde plek te zien bevriezen. Of misschien start uw Windows 10-computer automatisch opnieuw op enige tijd nadat deze begint te laden, waardoor een zogenaamde "reboot-lus" ontstaat.

Soms stopt je computer zelfs op een punt waar je je muis kunt bewegen, maar er gebeurt niets. Het lijkt misschien alsof Windows nog steeds probeert te starten, maar uiteindelijk moet u uw computer handmatig opnieuw opstarten, alleen om hetzelfde gedrag opnieuw te zien!

Deze handleiding is van toepassing op elke versie van Windows, inclusief Windows 10 tot en met Windows XP.

Hoe problemen met stoppen, bevriezen en opnieuw opstarten tijdens het opstarten van Windows op te lossen

  1. Schakel uw computer uit en vervolgens weer in. Helaas kun je Windows niet goed herstarten omdat het niet volledig is geladen, dus je zult het handmatig moeten doen.

    Veel dingen gebeuren op de achtergrond wanneer Windows opstart. Soms werken dingen niet precies zoals ze zouden moeten, vooral nadat Windows updates heeft geïnstalleerd of als er andere grote wijzigingen in het besturingssysteem waren de laatste keer dat het in gebruik was. Een herstart is misschien alles wat Windows nodig heeft om weer op het goede spoor te komen.

    Uw computer is mogelijk geconfigureerd om opnieuw op te starten na een BSOD. U kunt automatisch opnieuw opstarten bij systeemstoring uitschakelen als u dat wilt.

  2. Start Windows in de veilige modus, indien mogelijk, en start uw computer vervolgens correct opnieuw op.

    Dat klopt - doe niets in de veilige modus, stap gewoon in en start opnieuw. Zoals je in het eerste idee hierboven leest, lopen updates of andere dingen soms vast. Als een geforceerde, totale herstart niet werkt, probeer het dan vanuit de veilige modus. Dit werkt vaker dan je zou denken.

    Image
    Image
  3. Repareer uw Windows-installatie. Een veelvoorkomende reden voor Windows om automatisch vast te lopen of opnieuw op te starten tijdens het opstartproces van Windows is omdat een of meer belangrijke Windows-bestanden beschadigd zijn of ontbreken. Door Windows te repareren worden deze belangrijke bestanden vervangen zonder iets anders op uw computer te verwijderen of te wijzigen.

    In Windows 10 heet dit Deze pc resetten. Windows 8 noemt het Reset Your PC of Refresh Your PC. In Windows 7 en Vista wordt dit een Startup Repair genoemd. Windows XP noemt het een Reparatie-installatie.

    De reparatie-installatie van Windows XP is ingewikkelder en heeft meer nadelen dan de reparatie-opties die beschikbaar zijn in de andere besturingssystemen. Dus als je een XP-gebruiker bent, wil je misschien wachten tot je stap 4 tot en met 6 hebt geprobeerd voordat je dit een kans geeft.

  4. Start Windows met de laatst bekende juiste configuratie. Als u zojuist een wijziging aan uw computer heeft aangebracht waarvan u vermoedt dat deze ervoor heeft gezorgd dat Windows niet goed meer opstart, kan het helpen om te beginnen met de laatst bekende juiste configuratie.

    Hiermee worden veel belangrijke instellingen teruggezet in de staat waarin ze zich bevonden toen Windows de laatste keer met succes werd opgestart, hopelijk wordt dit probleem opgelost en kunt u terug naar Windows.

  5. Start Windows in de veilige modus en gebruik vervolgens Systeemherstel om recente wijzigingen ongedaan te maken. Windows kan tijdens het opstartproces vastlopen, stoppen of opnieuw opstarten vanwege schade aan een apparaatstuurprogramma, belangrijk bestand of een deel van het register. Een systeemherstel zal al die dingen terugzetten naar hun laatste werkende staat, wat uw probleem volledig zou kunnen oplossen.

    Afhankelijk van de reden waarom Windows niet opstart, kunt u misschien niet eens naar de Veilige modus gaan. Gelukkig kunt u ook een systeemherstel uitvoeren vanuit geavanceerde opstartopties in Windows 10 of Windows 8, of systeemherstelopties in Windows 7 of Windows Vista, evenals vanaf uw Windows Setup-dvd.

    Houd er rekening mee dat u een systeemherstel niet ongedaan kunt maken als dit vanuit de veilige modus of vanuit de systeemherstelopties is gedaan. Het maakt je misschien niet uit, omdat je Windows toch niet normaal kunt starten, maar het is iets waar je op moet letten.

  6. Scan uw computer nogmaals op virussen vanuit de veilige modus. Een virus of ander soort malware heeft mogelijk een ernstig genoeg probleem met een deel van Windows veroorzaakt om ervoor te zorgen dat het niet meer goed opstart.

    Als je niet in de veilige modus kunt komen, kun je nog steeds op virussen scannen met een van de beste opstartbare malwarescanners.

  7. Wis de CMOS. Als u het BIOS-geheugen op uw moederbord wist, worden de BIOS-instellingen teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Een verkeerde BIOS-configuratie kan de reden zijn dat Windows vastloopt tijdens het opstarten.

    Als het wissen van de CMOS het opstartprobleem van Windows verhelpt, zorg er dan voor dat toekomstige wijzigingen in het BIOS één voor één worden voltooid, zodat als het probleem terugkeert, u weet welke wijziging het probleem heeft veroorzaakt.

  8. Vervang de CMOS-batterij als uw computer meer dan drie jaar oud is of voor langere tijd niet heeft gestaan.

    CMOS-batterijen zijn erg goedkoop en een batterij die niet langer wordt opgeladen, kan zeker de oorzaak zijn van het vastlopen, stoppen of opnieuw opstarten van Windows tijdens het opstarten.

  9. Plaats alles opnieuw wat je te pakken kunt krijgen. Dit zal de verschillende verbindingen binnen uw computer herstellen en is vaak een "magische" oplossing voor opstartproblemen zoals deze, vooral herstart lussen en vastlopen.

    Probeer de volgende hardware opnieuw te plaatsen en kijk of Windows correct zal opstarten:

    • Plaats alle interne data- en stroomkabels opnieuw
    • Plaats de geheugenmodules terug
    • Plaats eventuele uitbreidingskaarten opnieuw

    Ontkoppel en sluit ook je toetsenbord, muis en andere externe apparaten aan.

  10. Controleer op oorzaken van kortsluiting in uw computer. Een elektrische kortsluiting is vaak de oorzaak van herstartlussen en vastlopen terwijl Windows wordt gestart.
  11. Test het RAM-geheugen. Als een van de RAM-modules van uw computer volledig uitv alt, gaat uw computer niet eens aan. Meestal fa alt het geheugen echter langzaam en werkt het tot op zekere hoogte.

    Als uw systeemgeheugen niet werkt, kan uw computer inschakelen, maar op een bepaald moment tijdens het opstarten van Windows continu vastlopen, stoppen of opnieuw opstarten.

    Vervang het geheugen in uw computer als de geheugentest een probleem aantoont.

  12. Test de voeding. Het feit dat uw computer voor het eerst wordt ingeschakeld, betekent niet dat de voeding werkt. Hoewel het misschien niet gebruikelijk is dat uw computer helemaal naar het opstartproces van Windows gaat met een beschadigde voeding, gebeurt het wel en is het de moeite van het bekijken waard.

    Vervang uw voeding als uw tests een probleem ermee aantonen.

  13. Vervang de datakabel van de harde schijf. Als de kabel die de harde schijf op het moederbord aansluit, beschadigd is of niet werkt, kunt u allerlei problemen tegenkomen terwijl Windows wordt geladen, waaronder het vastlopen, stoppen en opnieuw opstarten van lussen.

    Heeft u geen extra datakabel voor de harde schijf? Je kunt er een kopen bij elke elektronicawinkel of je kunt degene lenen die een andere schijf gebruikt, zoals je optische schijf, ervan uitgaande dat het natuurlijk hetzelfde type kabel is. Nieuwere schijven gebruiken SATA-kabels en oudere schijven gebruiken PATA-kabels.

    Zorg ervoor dat je je best hebt gedaan om de stappen voor probleemoplossing tot deze te voltooien. Stap 14 en 15 omvatten beide moeilijkere en destructieve oplossingen voor problemen met het bevriezen, stoppen en continu opnieuw opstarten tijdens het opstarten van Windows. Het kan zijn dat een van de onderstaande oplossingen nodig is om uw probleem op te lossen, maar als u tot nu toe niet ijverig bent geweest bij het oplossen van problemen, kunt u niet zeker weten dat een van de eenvoudigere oplossingen hierboven niet de juiste is een.

  14. Test de harde schijf met een gratis testprogramma voor de harde schijf. Een fysiek probleem met uw harde schijf is zeker een reden waarom Windows continu opnieuw opstart, volledig vastloopt of stopt. Een harde schijf die informatie niet correct kan lezen en schrijven, kan een besturingssysteem zeker niet correct laden.

    Vervang je harde schijf als je tests een probleem aantonen. Nadat u de harde schijf hebt vervangen, moet u Windows opnieuw installeren.

    Als je harde schijf de test doorstaat, is hij fysiek in orde, dus de oorzaak van het probleem moet bij Windows liggen, in welk geval de volgende stap het probleem zal oplossen.

  15. Voer een schone installatie van Windows uit. Bij dit type installatie wordt de schijf volledig gewist en wordt Windows helemaal opnieuw geïnstalleerd.

    In stap 3 hebben we geadviseerd dat u door Windows veroorzaakte opstartproblemen probeert op te lossen door Windows te repareren. Aangezien die methode om belangrijke Windows-bestanden te repareren niet-destructief is, moet je ervoor zorgen dat je dat hebt geprobeerd vóór de volledig destructieve, laatste schone installatie in deze stap.

FAQ

    Waarom loopt mijn computer willekeurig vast?

    Als je computer blijft vastlopen, is de oorzaak waarschijnlijk softwaregerelateerd. Andere mogelijke boosdoeners zijn corrupte stuurprogramma's, malware of beschadigde hardware.

    Waarom loopt mijn computer steeds vast als ik games speel?

    Het kan te wijten zijn aan een hoog CPU- of RAM-gebruik, internetvertraging of weinig schijfruimte. Het kan ook zijn dat uw grafische kaart onvoldoende is of dat de stuurprogramma's verouderd zijn. Zorg ervoor dat uw computer voldoet aan de minimaal aanbevolen vereisten.

    Waarom bevriest mijn computermuis steeds?

    Als je muis niet werkt, kan dit komen door verouderde stuurprogramma's of interferentie tussen de muis en het werkoppervlak. Andere mogelijke boosdoeners zijn onder meer een bijna lege batterij of hardwareschade.

Aanbevolen: