Hoe u het volumelabel of serienummer van een schijf kunt vinden

Inhoudsopgave:

Hoe u het volumelabel of serienummer van een schijf kunt vinden
Hoe u het volumelabel of serienummer van een schijf kunt vinden
Anonim

Wat te weten

  • Open Opdrachtprompt. Voer de opdracht vol uit en druk op Enter om het station- en serienummer weer te geven.
  • Alternatief 1: Gebruik de WIN+E snelkoppeling om een lijst met stations te openen met het volumelabel ernaast.
  • Alternatief 2: Gebruik een gratis systeeminformatietool zoals Speccy.

In dit artikel worden drie manieren uitgelegd om het volumelabel of het serienummer van een schijf te vinden. Instructies zijn van toepassing op Windows 10 tot en met Windows XP.

Het volumelabel of serienummer van een schijf vinden via de opdrachtprompt

Het volumelabel van een schijf is meestal geen belangrijk stuk informatie, maar het kan zijn bij het uitvoeren van bepaalde opdrachten vanaf de opdrachtprompt.

Het format-commando vereist bijvoorbeeld dat u het volumelabel invoert van een schijf die u formatteert, ervan uitgaande dat deze er een heeft. Als u het volumelabel niet weet, kunt u de taak niet voltooien. Het serienummer van het volume is minder belangrijk, maar kan in bepaalde omstandigheden een waardevolle informatie zijn.

Volg deze eenvoudige stappen om het volumelabel of serienummer te vinden met behulp van de opdrachtprompt.

  1. Open opdrachtprompt.

    In Windows 10 en Windows 8 kunt u de opdrachtprompt vinden door met de rechtermuisknop op de knop Start te klikken. In oudere versies van Windows zoekt u in het menu Start naar cmd of zoekt u de opdrachtprompt in de map Accessories van het menu Start.

    Als Windows niet toegankelijk is, is de opdrachtprompt ook beschikbaar vanuit de veilige modus in alle versies van Windows, via geavanceerde opstartopties in Windows 10 en Windows 8 en via systeemherstelopties in Windows 7 en Windows Vista.

  2. Voer bij de prompt de opdracht vol uit zoals hieronder weergegeven en druk vervolgens op Enter:

    vol c:

    Verander c in het station waarvan u het volumelabel of het serienummer wilt vinden. Als u bijvoorbeeld deze informatie voor de E-schijf wilt vinden, typt u in plaats daarvan vol e:.

  3. Onmiddellijk onder de prompt zou je twee regels moeten zien die lijken op de volgende:

    Volume in station C is Windows

    Serienummer is C1F3-A79E

    Zoals u kunt zien, is het volumelabel voor de C-schijf Windows en is het serienummer van het volume C1F3-A79E.

    Image
    Image

    Als u in plaats daarvan ziet dat Volume in station C geen label heeft, betekent dit precies dat. Volumelabels zijn optioneel en uw schijf heeft er toevallig geen.

  4. Nu u het volumelabel of het serienummer van het volume hebt gevonden, kunt u de opdrachtprompt sluiten als u klaar bent, of u kunt doorgaan met het uitvoeren van aanvullende opdrachten.

Andere manieren om het volumelabel of serienummer te vinden

Het gebruik van de opdrachtprompt is de snelste manier om deze informatie te vinden, maar er zijn ook andere methoden.

Een manier is om de eigenschappen van de schijf te gebruiken vanuit Windows. Voer de WIN+E sneltoets uit om de lijst met harde schijven te openen (als u Windows 10 gebruikt, kiest u ook Deze pc aan de linkerkant).

Naast elke schijf staat het respectieve volumelabel. Klik er met de rechtermuisknop op (of tik en houd ingedrukt) en kies Eigenschappen om het daar ook te zien en om het volumelabel van de schijf te wijzigen.

Image
Image

Een andere is het gebruik van een gratis hulpmiddel voor systeeminformatie, zoals het gratis Speccy-programma. Zoek met dat programma in het bijzonder de sectie Storage en kies de harde schijf waarvoor je de informatie wilt hebben. Voor elke schijf worden zowel het serienummer als de specifieke volumeserienummers weergegeven.

Aanbevolen: