Een harde schijf formatteren in Windows

Inhoudsopgave:

Een harde schijf formatteren in Windows
Een harde schijf formatteren in Windows
Anonim

Wat te weten

  • Open Schijfbeheer, klik met de rechtermuisknop op de schijf en kies Formatteren. Voer een naam in voor de schijf.
  • Kies onder Bestandssysteem NTFS. Kies onder Toewijzingseenheidgrootte Standaard. Haal het vinkje weg Voer een snelle opmaak uit.

Een harde schijf formatteren betekent het wissen van alle informatie op de schijf en het opzetten van een bestandssysteem zodat uw besturingssysteem gegevens van de schijf kan lezen en gegevens naar de schijf kan schrijven. U moet een harde schijf formatteren als u van plan bent deze in Windows te gebruiken.

Een harde schijf formatteren in Windows

Volg deze eenvoudige stappen om een harde schijf te formatteren in Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP:

Als de harde schijf die je wilt formatteren nog nooit is gebruikt of net is schoongeveegd, moet je de harde schijf partitioneren. Eenmaal gepartitioneerd, keer terug naar deze pagina voor hulp bij het formatteren van de schijf.

  1. Open Schijfbeheer, de harde-schijfmanager die bij alle versies van Windows wordt geleverd.

    Image
    Image

    Schijfbeheer openen kan op een aantal manieren, afhankelijk van uw versie van Windows, maar de gemakkelijkste methode is om diskmgmt.msc te typen in het dialoogvenster Uitvoeren of Start menu.

    Een andere manier om Schijfbeheer te openen is via het Configuratiescherm.

  2. Nadat Schijfbeheer is geopend, wat enkele seconden kan duren, zoekt u in de lijst bovenaan naar de schijf die u wilt formatteren. Deze tool bevat veel informatie, dus als je niet alles kunt zien, maximaliseer dan het venster.

    Image
    Image

    Zoek naar de hoeveelheid opslagruimte op de schijf en naar de naam van de schijf. Als er bijvoorbeeld Muziek staat voor de stationsnaam en er is 2 GB ruimte op de harde schijf, dan heb je waarschijnlijk een kleine flashdrive met muziek geselecteerd.

    Voel je vrij om de schijf te openen om er zeker van te zijn dat dit is wat je wilt formatteren als je er zeker van bent dat je het juiste apparaat gaat formatteren.

    Als u de schijf niet bovenaan ziet staan of als er een venster Schijf initialiseren verschijnt, betekent dit waarschijnlijk dat de harde schijf nieuw is en nog niet is gepartitioneerd. Partitioneren is iets dat moet worden gedaan voordat een harde schijf wordt geformatteerd.

  3. Nu u de schijf hebt gevonden die u wilt formatteren, klikt u er met de rechtermuisknop op en kiest u Formateren om de wizard voor schijfformattering te openen.

    Image
    Image

    Dit is een goed moment om je eraan te herinneren dat je er echt, echt, echt voor moet zorgen dat dit de juiste schijf is. U wilt zeker niet de verkeerde harde schijf formatteren.

    • Bestaande schijf: als je een schijf formatteert die je hebt gebruikt en waarop gegevens staan, controleer dan in Explorer of de stationsletter die je hebt kiezen hier in Schijfbeheer is hetzelfde als degene die je ziet in Verkenner met de informatie erop die je wilt wissen. Eenmaal geformatteerd, zijn de bestaande gegevens op de schijf waarschijnlijk voor de meeste mensen niet meer te herstellen.
    • Nieuwe schijf: als u een nieuwe schijf formatteert, is een goede manier om te zien of deze de juiste is, te kijken naar de kolom Bestandssysteem in het bovenste gedeelte van Schijfbeheer. Uw bestaande schijven zullen bestandssystemen van NTFS of FAT32 tonen, maar een nieuwe, ongeformatteerde schijf zal in plaats daarvan RAW tonen.

    U kunt uw C-schijf, of welk station dan ook waarop Windows is geïnstalleerd, niet vanuit Windows formatteren. In feite is de optie Formatteren niet eens ingeschakeld voor de schijf met Windows erop.

  4. De eerste van verschillende formatteringsdetails die we in de volgende stappen zullen bespreken, is het volumelabel, dat in wezen een naam is die aan de harde schijf wordt gegeven.

    Voer in het Volumelabel tekstvak de naam in die je aan de schijf wilt geven.

    Image
    Image

    Als de schijf een eerdere naam had en dat logisch voor u is, bewaar hem dan.

    Drive-letters worden toegewezen tijdens het Windows-partitioneringsproces, maar kunnen eenvoudig worden gewijzigd nadat het formatteren is voltooid. U kunt de stationsletters wijzigen nadat het formatteringsproces is voltooid, als u dat wilt.

  5. De volgende stap is de keuze voor het bestandssysteem. Kies in het Bestandssysteem tekstvak NTFS.

    Image
    Image

    NTFS is het meest recente beschikbare bestandssysteem en is bijna altijd de beste keuze. Kies alleen FAT32 (FAT - wat eigenlijk FAT16 is - is niet beschikbaar tenzij de schijf 2 GB of kleiner is) als u specifiek wordt gevraagd dit te doen door de instructies van een programma dat u van plan bent op de schijf te gebruiken. Dit is niet gebruikelijk.

  6. Kies Default in het Allocation unit size tekstvak. De beste toewijzingsgrootte op basis van de grootte van de harde schijf wordt gekozen.

    Image
    Image

    Het is helemaal niet gebruikelijk om een aangepaste grootte van de toewijzingseenheid in te stellen bij het formatteren van een harde schijf in Windows.

  7. Volgende is het Voer een snel formaat uit aankruisvak. Windows zal dit vakje standaard aanvinken, wat suggereert dat u een "snel formatteren" uitvoert, maar we raden u aan om dit vakje deselecteren te gebruiken zodat een "standaard formaat" wordt uitgevoerd.

    Image
    Image

    In een standaardindeling wordt elk afzonderlijk "deel" van de harde schijf, een sector genoemd, gecontroleerd op fouten en overschreven met een nul - een soms pijnlijk langzaam proces. Deze procedure zorgt ervoor dat de harde schijf fysiek werkt zoals verwacht, dat elke sector een betrouwbare plaats is om gegevens op te slaan en dat bestaande gegevens niet kunnen worden hersteld.

    In een snel formaat wordt dit zoeken naar slechte sectoren en het opschonen van basisgegevens volledig overgeslagen en gaat Windows ervan uit dat de harde schijf vrij is van fouten. Een snel formatteren is erg snel.

    U kunt natuurlijk doen wat u wilt: met beide methoden wordt de schijf geformatteerd. Echter, vooral voor oudere en gloednieuwe schijven, zouden we liever onze tijd nemen en de foutcontrole nu uitvoeren in plaats van onze belangrijke gegevens later het testen voor ons te laten doen. Het aspect van gegevensopschoning van een volledig formaat is ook leuk als u van plan bent deze schijf te verkopen of weg te doen.

  8. De laatste formaatoptie is de Bestands- en mapcompressie inschakelen instelling die standaard niet aangevinkt is, en we raden aan deze aan te houden.

    Image
    Image

    Met de functie voor bestands- en mapcompressie kunt u bestanden of mappen kiezen die u direct wilt comprimeren en decomprimeren, wat een aanzienlijke besparing op de ruimte op de harde schijf oplevert. Het nadeel hiervan is dat de prestaties in gelijke mate kunnen worden beïnvloed, waardoor uw dagelijkse Windows-gebruik veel langzamer is dan wanneer compressie niet is ingeschakeld.

    Bestands- en mapcompressie heeft weinig nut in de huidige wereld van zeer grote en zeer goedkope harde schijven. In alle, behalve de zeldzaamste gevallen, is een moderne computer met een grote harde schijf beter af met het beschermen van alle verwerkingskracht die het kan en het overslaan van de ruimtebesparing op de harde schijf.

  9. Bekijk de instellingen die je in de laatste paar stappen hebt gemaakt en klik vervolgens op OK.

    Image
    Image

    Ter herinnering, dit is wat je zou moeten zien:

    • Volumelabel: [label naar keuze]
    • Bestandssysteem: NTFS
    • Grootte toewijzingseenheid: Standaard
    • Voer een snelle opmaak uit: niet aangevinkt
    • Schakel bestands- en mapcompressie in: uitgeschakeld

    Kijk terug naar alle eerdere stappen die je nodig hebt als je je afvraagt waarom dit de beste opties zijn.

  10. Windows is meestal redelijk goed om je te waarschuwen voordat je iets schadelijks zou kunnen doen, en het formatteren van een harde schijf is geen uitzondering.

    Klik op OK om het waarschuwingsbericht over het formatteren van de schijf te openen.

    Image
    Image

    Zoals de waarschuwing zegt, wordt alle informatie op deze schijf gewist als u op OK klikt. Je kunt het formatteringsproces niet halverwege annuleren en verwachten dat je de helft van je gegevens terug hebt. Zodra dit begint, is er geen weg meer terug. Dit hoeft niet eng te zijn, maar we willen wel dat je de finaliteit van een format begrijpt.

  11. Het formatteren van de harde schijf is begonnen! U kunt de voortgang controleren door naar de indicator Formatteren: xx% te kijken onder de Status kolom in het bovenste gedeelte van Schijfbeheer of in de grafische weergave van uw harde schijf in het onderste gedeelte.

    Image
    Image

    Als je een snelle formattering hebt gekozen, duurt het slechts enkele seconden om je harde schijf te formatteren. Als je het standaardformaat hebt gekozen, dat we hebben voorgesteld, hangt de tijd die nodig is om de schijf te formatteren bijna volledig af van de grootte van de schijf. Een kleine schijf kost weinig tijd om te formatteren en een hele grote schijf kost veel tijd om te formatteren.

    De snelheid van je harde schijf, evenals de snelheid van je computer, spelen een rol, maar de grootte is de grootste variabele.

  12. Schijfbeheer in Windows zal geen grote "Uw formattering is voltooid!" bericht, dus nadat de indicator voor het formaatpercentage 100% heeft bereikt, wacht u een paar seconden en controleert u opnieuw onder Status en controleert u of het wordt vermeld als Gezond like uw andere schijven.

    Image
    Image

    Misschien merkt u dat nu het formatteren voltooid is, het volumelabel is gewijzigd in wat u het instelt (in ons geval een nieuwe schijf) en dat het % gratis op 100% staat. Er komt wat overhead bij kijken, dus maak je geen zorgen als je schijf niet helemaal leeg is.

  13. Dat is het! Uw harde schijf is geformatteerd en klaar voor gebruik in Windows. U kunt de nieuwe schijf gebruiken zoals u dat wilt, back-ups maken van bestanden, muziek en video's opslaan, enz.

    Als je de stationsletter die aan dit station is toegewezen, wilt wijzigen, is dit het beste moment om dat te doen.

    Image
    Image

Bottom Line

Wanneer u een schijf formatteert in Windows, kunnen gegevens al dan niet echt worden gewist. Afhankelijk van uw versie van Windows en het type formaat, is het mogelijk dat de gegevens er nog steeds zijn, verborgen voor Windows en andere besturingssystemen, maar in bepaalde situaties nog steeds toegankelijk. Er is technisch een verschil tussen het verwijderen en wissen van een schijf.

Meer over het formatteren van harde schijven in Windows

Als je je harde schijf wilt formatteren zodat je Windows helemaal opnieuw kunt installeren, wordt je harde schijf automatisch geformatteerd als onderdeel van dat proces. U kunt een harde schijf ook formatteren via de opdrachtprompt met het format-commando.

FAQ

    Hoe formatteer ik een externe harde schijf?

    De stappen voor het formatteren van harde schijven zijn hetzelfde, of ze nu intern of extern zijn: sluit de externe harde schijf aan op uw computer en selecteer deze in het hulpprogramma Schijfbeheer.

    Hoe wis ik mijn harde schijf volledig?

    Om een harde schijf volledig te wissen, gebruikt u gratis software voor gegevensvernietiging, een degausser of vernietigt u de schijf fysiek.

    Waarom kan ik een schijf op mijn computer niet formatteren?

    Als u een schijf niet kunt formatteren, kan deze een virus bevatten of moet u mogelijk beschadigde sectoren herstellen. U kunt als alternatief proberen de schijf te formatteren vanaf de opdrachtprompt.

Aanbevolen: