Een subwoofer aansluiten op een ontvanger of versterker

Inhoudsopgave:

Een subwoofer aansluiten op een ontvanger of versterker
Een subwoofer aansluiten op een ontvanger of versterker
Anonim

Wat te weten

  • Sluit een subwoofer aan via de subwooferuitgang (SUB OUT of SUBWOOFER) van een receiver met een LFE-kabel.
  • Verbind met een RCA-kabel als er geen LFE-subwooferuitgang of LFE-ingang is.
  • Als de subwoofer veerklemmen heeft, gebruik dan de luidsprekeruitgang van de ontvanger om alles aan te sluiten.

Dit artikel legt uit hoe je een subwoofer aansluit op een ontvanger of versterker met behulp van LFE-kabels, RCA-kabels of luidsprekerkabelverbindingen.

Verbinden via de LFE-subwooferuitgang

De voorkeursmethode voor het aansluiten van een subwoofer is via de subwooferuitgang (aangeduid met SUB OUT of SUBWOOFER) van een receiver met behulp van een LFE-kabel (Low-Frequency Effects). Bijna alle thuisbioscoopontvangers en -processors en sommige stereo-ontvangers hebben dit type subwooferuitgang.

De LFE-poort is alleen een speciale uitgang voor subwoofers; je ziet het misschien gelabeld als SUBWOOFER en niet als LFE.

Image
Image

Surround sound-audio (ook bekend als 5.1-kanaals audio), zoals media op dvd's of kabeltelevisie, heeft een speciale kanaaluitgang met alleen basinhoud die het best wordt weergegeven door een subwoofer. Om dit in te stellen moet u de LFE- of subwoofer-uitgang op de receiver/versterker aansluiten op de LINE IN- of LFE IN-aansluiting op de subwoofer. Het is meestal maar één kabel met enkele RCA-connectoren aan beide uiteinden.

Verbinden met behulp van stereo RCA of luidsprekerniveau-uitgangen

Soms heeft een ontvanger of versterker geen LFE-subwooferuitgang en soms heeft de subwoofer geen LFE-ingang. In plaats daarvan kan de subwoofer rechts en links (R en L) stereo RCA-connectoren of veerclips hebben, zoals je op de achterkant van standaard luidsprekers ziet.

Als de LINE IN van de subwoofer RCA-kabels gebruikt en de subwoofer uit op de receiver/versterker ook RCA, sluit deze dan aan met een RCA-kabel. Als de kabel aan één uiteinde is gesplitst (een y-kabel voor zowel het rechter- als het linkerkanaal), sluit u deze aan op de R- en L-poorten van de subwoofer. Als de ontvanger/versterker ook linker en rechter RCA-stekkers heeft voor subwooferuitgang, zorg er dan voor dat u beide ook op de ontvanger aansluit.

Hoe u luidsprekerdraden aansluit op uw ontvanger of versterker

Als de subwoofer is voorzien van veerklemmen voor luidsprekerkabel, gebruik dan de luidsprekeruitgang van de ontvanger om alles aan te sluiten. Dit proces is hetzelfde als het aansluiten van een standaard stereoluidspreker met behulp van luidsprekerkabel. Let goed op de zenders. Als de subwoofer twee sets veerklemmen heeft (voor luidspreker in en luidspreker uit), betekent dit dat andere luidsprekers worden aangesloten op de subwoofer, die vervolgens wordt aangesloten op de ontvanger om het audiosignaal door te geven. Als de subwoofer slechts één set veerklemmen heeft, moet de subwoofer dezelfde ontvangeraansluitingen delen als de luidsprekers. De beste manier om dit te bereiken is door bananenclips te gebruiken die in de achterkant van elkaar kunnen worden gestoken in plaats van overlappende blote draad.

Subwoofers zijn doorgaans eenvoudig aan te sluiten, aangezien er meestal maar twee snoeren zijn: een voor de voeding en een voor de audio-ingang. Het is veel waarschijnlijker dat u het grootste deel van uw tijd besteedt aan het positioneren en aanpassen om de beste prestaties uit uw subwoofer te halen dan door een paar kabels aan te sluiten.

FAQ

    Hoe sluit je twee of meer subwoofers aan?

    Om meerdere subwoofers aan te sluiten, sluit u de ene ontvangeruitgang aan op de ene subwoofer en vervolgens de tweede op de andere subwoofer. U kunt ook een RCA Y-adapter gebruiken om twee parallelle laagfrequente audiosignalen naar twee afzonderlijke subwoofers te sturen.

    Heeft u een speciale kabel nodig voor een subwoofer?

    Nee. Alle LFE-, RCA- en luidsprekerkabels zijn in principe hetzelfde, dus als het in de audiopoort past, zou het goed moeten werken.

    Kun je een subwoofer aansluiten met een coaxkabel?

    Ja, als uw subwoofer de juiste aansluiting heeft. Coaxkabels worden aanbevolen voor verbindingen over lange afstanden.

Aanbevolen: