De ultieme router koopgids

Inhoudsopgave:

De ultieme router koopgids
De ultieme router koopgids
Anonim

Hoewel je waarschijnlijk het mobiele netwerk van je telefoon gebruikt om onderweg verbinding te maken met de digitale wereld, is je wifi-netwerk waarschijnlijk de ruggengraat van je digitale leven wanneer je thuis bent. Als zodanig is het vrij essentieel om ervoor te zorgen dat u een wifi-router vindt die aan uw verwachtingen voldoet of deze overtreft - en een die minstens een paar jaar meegaat voordat hij moet worden vervangen.

Wat is een router?

Niet eens echt zeker wat een router doet? Voor niet-ingewijden is de wifi-router het apparaat dat de bekabelde internetverbinding van uw modem ha alt en dat signaal omzet in een draadloos signaal. U kunt dat gebruiken om toegang te krijgen tot internet vanaf elk apparaat met Wi-Fi (smartphones, computers, tablets, enz.) binnen het bereik van dat signaal.

Helaas is het kopen van een router niet per se zo eenvoudig als gewoon naar een elektronicawinkel gaan en de eerste router die je vindt uit de kast halen. Dat komt omdat er veel verschillende soorten routers beschikbaar zijn met een reeks functies (aantal banden, ouderlijk toezicht, beveiliging, fysieke poorten, slimme mogelijkheden, enz.), waarvan sommige nuttig voor u kunnen zijn en sommige niet.

We hebben deze handige gids samengesteld over waar u op moet letten bij het kopen van een router.

De verschillende soorten routers

De eerste stap bij het kopen van een wifi-router is het uitzoeken van het type router dat bij je past. Er zijn een paar hoofdtypen routers om te overwegen. U wilt namelijk nadenken over het aantal banden dat u van uw router wilt hebben - en of u wilt dat uw router mesh-netwerken ondersteunt. Hier is een overzicht van de verschillende typen en de verschillen daartussen.

Single-band routers: goedkoper maar bieden lagere snelheden

Wi-Fi-routers communiceren in wezen met apparaten zoals je telefoon via radiofrequenties - en verschillende routers kunnen communiceren via een of meer van die frequenties. Als het gaat om single-band routers, zoals de naam al doet vermoeden, ben je beperkt tot één frequentieband - 2,4 GHz.

De 2,4GHz-frequentieband is uitstekend geschikt voor veel verschillende situaties. Om te beginnen is het beter dan sommige andere frequentiebanden om door muren en vloeren te dringen. Bovendien zijn bijna alle apparaten compatibel met de 2,4 GHz-band. Die voordelen hoeven u niet noodzakelijkerwijs te ontmoedigen om een dual-band router te kopen - dual-band routers ondersteunen ook de 2,4 GHz-frequentieband.

Het belangrijkste voordeel van het kopen van een single-band router zijn de kosten. Terwijl dual-band en tri-band routers honderden dollars kunnen kosten, zijn single-band routers meestal veel goedkoper.

Er zijn echter enkele belangrijke nadelen aan single-band routers. Om te beginnen, beperkt tot de 2. De 4GHz-frequentieband betekent dat u te maken krijgt met iets lagere snelheden dan routers met meer banden. Bovendien zijn single-band routers gevoeliger voor interferentie gezien de alomtegenwoordigheid van de 2,4 GHz-frequentieband - wat ook van invloed kan zijn op de verbindingssnelheid. Dat geldt vooral in grotere steden, waar meer interferentie is dan waar dan ook. Last but not least beschikken single-band routers meestal niet over enkele van de moderne functies die u hieronder ziet, zoals apparaatprioritering.

Als je iemand bent die een relatief betrouwbare router wil voor een redelijke prijs, en je woont niet in een grote stad, dan is een single-band router misschien iets voor jou.

Dual-band routers zijn geweldig voor dichtbevolkte gebieden

Terwijl single-band routers vasthouden aan de 2,4 GHz-frequentieband, verhogen dual-band routers de zaken door een andere frequentieband toe te voegen - 5 GHz. Je kunt verbinding maken op de 2,4GHz- of 5GHz-band, afhankelijk van wat je doet en of het apparaat dat je gebruikt 5GHz-connectiviteit ondersteunt.

Er zijn een aantal behoorlijk belangrijke voordelen aan het gebruik van een dual-band router met 5GHz-connectiviteit, vooral als je in een dichtbevolkt gebied woont. Om te beginnen hebben 5GHz-verbindingen veel minder interferentie, zowel omdat het nog steeds minder wordt gebruikt dan 2,4GHz en omdat 5GHz niet zo goed is in het doordringen door muren en meubels.

Er is een reden waarom er geen single-band routers zijn met alleen 5GHz-verbindingen, en dat is dat er maar weinig apparaten zijn die momenteel 5GHz ondersteunen. Sommige nieuwere telefoons en computers ondersteunen de snellere verbinding, maar de meeste andere aangesloten apparaten zijn nog steeds beperkt tot 2,4 GHz, waardoor dual-band routers noodzakelijk zijn.

Image
Image

Tri-Band-routers zullen uw huis toekomstbestendig maken

Het zou gemakkelijk zijn om aan te nemen dat tri-bandrouters een andere frequentieband toevoegen bovenop de 2,4GHz- en 5GHz-banden - maar in plaats van een andere frequentieband toe te voegen, voegen tri-bandrouters een tweede 5GHz-band toe.

Dit heeft één voordeel - en dat is het verminderen van congestie en interferentie op je wifi-netwerken, wat betekent dat het veel waarschijnlijker is dat je op elk moment hogere snelheden kunt bereiken. Het klinkt misschien alsof dit veel complexiteit toevoegt aan het gebruik van een wifi-router. Toch sorteren de meeste tri-band routers automatisch apparaten tussen de verschillende netwerken, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het handmatig doen.

Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen investeren in een tri-band router. Als je een zware internetgebruiker bent, in een dichtbevolkte stad woont en op elk moment veel apparaten hebt aangesloten, dan kan een tri-band router erg nuttig voor je zijn. Zelfs als die situaties niet op u van toepassing zijn, is een tri-band router een uitstekende manier om uw huis toekomstbestendig te maken.

Onthoud dat alleen omdat je een tri-band router hebt, dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat je verbinding sneller zal zijn. Als je over het algemeen niet veel apparaten op je netwerk hebt aangesloten, merk je misschien niet veel verschil.

Mesh-netwerken bedekken je huis met wifi

Als je nieuwsgierig bent naar het kopen van een mesh-wifi-netwerksysteem, zijn ze een beetje anders dan de andere soorten routers die we tot nu toe hebben bekeken. Dat komt omdat mesh-wifi-netwerksystemen minder te maken hebben met de gebruikte banden en meer met het vergroten van het wifi-bereik.

Mesh-technologie bestaat al geruime tijd om elk radiosignaal uit te breiden door knooppunten te gebruiken die van elkaar meeliften om een uitgebreid netwerk te creëren. Met andere woorden, met een mesh-netwerk heb je over het algemeen één hoofdrouter, samen met een paar secundaire knooppunten die rond het gebied zijn geplaatst en het netwerk iets verder kunnen uitbreiden dan het laatste knooppunt zou kunnen. Daarom is mesh-netwerken perfect voor grotere huishoudens met vlekkerige connectiviteit in gebieden die verder van de router verwijderd zijn. Over het algemeen zijn mesh-netwerken ideaal voor huizen tussen 2.000 en 4.500 vierkante meter.

Het is je misschien opgevallen dat we het nog niet hebben gehad over banden in mesh-netwerken, en dat komt omdat mesh-netwerken single, dual of tri-band kunnen zijn, net als traditionele routers. Neem bijvoorbeeld de Netgear Orbi, een tri-band mesh-netwerksysteem en wordt beschouwd als een van de betere mesh-netwerksystemen die er zijn.

Andere kenmerken en overwegingen

Terwijl het belangrijk is om uit te zoeken of je een single-, dual- of tri-band router wilt en of je mesh-netwerkmogelijkheden wilt hebben, zijn er veel andere functies waarmee je rekening moet houden als je op zoek bent naar een nieuwe router. Dit zijn de belangrijkste extra functies en wat ze kunnen betekenen voor je router en thuisnetwerk.

Wilt u een ingebouwde modem?

Een router is slechts een van de twee apparaten die je nodig hebt om draadloos internet in huis te krijgen. De andere is een modem, maar sommige routers hebben er een ingebouwd.

De modem is in de loop der jaren behoorlijk veranderd. Aan het begin van het internet was het de modem die het signaal van een telefoonlijn nam en het in een digitaal signaal veranderde dat uw computer kon begrijpen. Tegenwoordig is het basisconcept hetzelfde, maar het signaal komt vaak van een glasvezelverbinding of een coaxkabel in je huis en wordt vervolgens door de modem vertaald naar je router om uit te zenden.

De aanschaf van een router met ingebouwde modem heeft een aantal voor- en nadelen. Het belangrijkste voordeel is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over meerdere apparaten in de hoek van uw huis waar de coaxiale aansluiting is. Het kopen van een router/modem-combinatie is misschien iets goedkoper dan het apart kopen van een modem en router. De nadelen zijn echter dat een aparte router gebruikers meestal meer controle geeft over zaken als instellingen en firmware. Afzonderlijke apparaten presteren doorgaans ook beter dan deze apparaten voor twee doeleinden.

Image
Image

Wat zijn de verschillende draadloze standaarden?

We hebben het verschil tussen single-, dual- en tri-band routers al besproken, maar de waarheid is dat dit niet het hele verhaal is als het gaat om het uitzenden van draadloze signalen. Draadloze standaarden zijn de afgelopen 20 jaar vele malen geüpdatet en kunnen een behoorlijk grote impact hebben op de snelheid en veelzijdigheid van uw router. Hier is een kort overzicht van de normen en het verschil ertussen.

802.11 gebruikte de 2,4 GHz-band en had een maximale bandbreedte van 2 megabits per seconde (Mbps). Dat is ongelooflijk traag volgens de huidige normen - en 802.11-apparaten worden niet langer gefabriceerd.

802.11b gebruikt dezelfde 2,4 GHz-band maar ondersteunt een maximale bandbreedte van 11 Mbps. Het heeft een bereik van 150 voet.

802.11a werd in 1999 geïntroduceerd, tegelijk met 802.11b, maar werkt op de 5GHz-frequentieband en ondersteunt een maximale bandbreedte van 54Mbps. 802.11a was lange tijd het populairst in zakelijke toepassingen, maar is de laatste jaren ook populairder geworden voor consumenten.

802.11g ondersteunt ook een maximale bandbreedte van 54 Mbps, maar werkt in de 2,4 GHz-band. Het is achterwaarts compatibel met 802.11b-apparaten, hoewel die apparaten beperkt zijn tot 802.11b-snelheden.

802.11n werd geïntroduceerd in 2009 en heeft de zaken aanzienlijk versneld. Het ondersteunt een bandbreedte tot 300 Mbps (of zelfs 450 Mbps met drie antennes). Deze standaard werkt in zowel de 2,4GHz- als de 5GHz-frequentieband.

802.11ac voert de zaken opnieuw op en ondersteunt bandbreedtes van overal tussen 433 Mbps tot meerdere gigabits per seconde. Het werkt uitsluitend in de 5GHz-band.

Dus waar moet je op letten bij een moderne router? 802.11n en 802.11ac zijn tegenwoordig de meest actuele standaarden, hoewel veel routers meer of alle bovengenoemde criteria ondersteunen. Als je een router koopt die 802.11ac en 802.11n ondersteunt, zou je goed moeten zijn om te gaan.

Hoeveel fysieke poorten moet uw router hebben?

Hoewel je waarschijnlijk je wifi-router koopt voor draadloze connectiviteit in je huis, wil je misschien toch rekening houden met de poorten aan de achterkant van de router. Ze zijn niet alleen nuttig bij het leveren van betrouwbaardere bedrade verbindingen met sommige apparaten, maar u kunt ze ook gebruiken voor extra opslagruimte en voor het flashen van de firmware op uw router.

Laten we beginnen met bekabelde internetverbindingen, meestal via Ethernet-poorten. Deze poorten zijn geschikt voor vaste desktopcomputers en kunnen baat hebben bij een iets betrouwbaardere verbinding. De meeste routers hebben ten minste één of twee Ethernet-poorten, wat de meeste mensen tegenwoordig nodig hebben, maar als je meer wilt, moet je daar rekening mee houden.

USB-poorten kunnen ook van pas komen. U kunt ze gebruiken om firmware naar een router te flashen en als aangesloten opslag waartoe apparaten toegang hebben op uw netwerk. Als u bijvoorbeeld tv-programma's en films wilt downloaden om via een app als Plex te bekijken, kunt u ze downloaden op uw computer, ze opslaan op de harde schijf die is aangesloten op uw router en ze vervolgens openen op een smart-tv. USB-poorten zijn alleen handig voor diegenen die een beetje technisch willen worden, dus als jij dat niet bent, hoef je je daar misschien geen zorgen over te maken.

Image
Image

Is een slimme router het echt waard?

We leven in het tijdperk van slimme apparaten die zijn verbonden met internet, dus het is logisch dat het apparaat dat al het andere met internet verbindt ook slim zou zijn. Met slimme routers kunt u sommige instellingen en functies van uw router bedienen vanaf een mobiele app.

Je zou bijvoorbeeld een app kunnen hebben waarmee je op elk moment gemakkelijk de gebruikers en apparaten kunt beheren die op een netwerk zijn aangesloten. Via die app kon je tijdelijke wachtwoorden instellen voor gasten, de router vertellen om bepaalde apparaten voorrang te geven boven andere, en meer, en dat allemaal zonder in te loggen op ingewikkelde en slecht ontworpen webportals. Slimme routers hebben ook meer kans op geavanceerde functies, waaronder mesh-netwerken en gemakkelijke toegang tot ouderlijk toezicht, die we hieronder zullen bespreken.

Wi-Fi-beveiliging kan beschermen tegen virussen en malware

Met de constante dreiging van hacking en datalekken is online beveiliging belangrijker dan ooit. Maar een geweldige router kan een deel van het gedoe wegnemen om online veilig te blijven. Sommige routers kunnen bijvoorbeeld inkomend verkeer scannen op zaken als virussen en malware, zodat ze nooit uw computer of telefoon kunnen bereiken. Sommigen houden een lijst bij van websites die op de blokkeerlijst staan en waarschuwen u voor het feit dat u mogelijk een website met malware bezoekt voordat u de website überhaupt bezoekt. En sommige, zoals de Norton Core-router, geven u een zogenaamde "beveiligingsscore", waarmee u kunt bepalen wat u kunt doen om de beveiliging van uw thuisnetwerk te verbeteren.

Beveiligingsfuncties zullen in de loop van de tijd waarschijnlijk steeds belangrijker worden. Het kopen van een router met een paar basisbeveiligingsfuncties kan echter het verschil zijn tussen het feit dat uw gegevens en mogelijk uw identiteit worden gestolen of dat uw gegevens veilig zijn waar ze zouden moeten zijn.

Ouderlijk toezicht zodat u uw kinderen in de gaten kunt houden

Misschien wil je een wifi-router voor ouderlijk toezicht kopen als je kinderen hebt. Laten we eerlijk zijn: internet kan soms een beetje lelijk zijn, en zelfs als uw kinderen niet het type zijn om actief op zoek te gaan naar schadelijke websites, is het tegenwoordig vrij gemakkelijk voor uw kinderen om iets tegen te komen dat ze waarschijnlijk niet zouden moeten zien.

Er zijn ouderlijk toezicht dat niet op een router is gebaseerd, maar sommige zijn waarschijnlijk niet zo veilig als ze zouden moeten zijn en doen het werk mogelijk niet zo goed als een router. Met een slimme router kunnen ouders bijvoorbeeld de soorten inhoud instellen waarvan zij denken dat hun kinderen ze wel en niet mogen zien, en zelfs inhoud scheiden op basis van de persoon die toegang heeft tot internet.

Het bezoeken van dubieuze sites is niet het enige probleem voor kinderen online. Kinderen brengen tegenwoordig ook veel meer tijd door op hun apparaten. Met een speciale router voor ouderlijk toezicht kunnen ouders timers instellen voor specifieke apparaten en gebruikers, zodat ze op bepaalde tijden toegang hebben tot internet en ze op andere momenten kunnen blokkeren.

MU-MIMO communiceert gelijktijdig met apparaten

Je vraagt je waarschijnlijk af, wat is MU-MIMO? Het kan een beetje technisch zijn, maar MU-MIMO staat voor "multi-user, multiple-input, multiple-output" en komt erop neer dat een apparaat met meerdere apparaten tegelijk kan communiceren. Traditioneel konden routers maar met één apparaat tegelijk communiceren. Natuurlijk kan het lijken alsof ze met verschillende apparaten communiceren, maar ze sturen heel snel datapakketten naar verschillende apparaten, één voor één.

MU-MIMO brengt daar verandering in. In plaats van alleen datapakketten naar één apparaat tegelijk te sturen, stelt MU-MIMO een router in staat om met meerdere apparaten tegelijk te communiceren alsof elk apparaat een persoonlijke router heeft.

MU-MIMO kan in veel verschillende configuraties voorkomen. Er is momenteel 2x2 en 4x4 MU-MIMO, verwijzend naar het aantal streams dat een router tegelijkertijd ondersteunt. 8x8 MU-MIMO is ook onderweg, maar staat nog in de kinderschoenen.

Hier zijn een paar beperkingen aan verbonden. Om te beginnen ondersteunt MU-MIMO alleen downloads - geen uploads - en het is ruimtelijk, wat betekent dat als je meerdere apparaten bij elkaar hebt, ze dezelfde stream delen.

Image
Image

Quality of Service kan prioriteit geven aan verkeer naar specifieke apparaten

We hebben eerder gesproken over Quality of Service, of QoS, maar het is een functie die een meer diepgaande uitleg verdient. Met QoS kunnen gebruikers prioriteit geven aan verkeer naar een specifiek apparaat of service, wat super handig kan zijn voor degenen die op elk moment veel apparaten op de router hebben aangesloten.

Je kunt je router bijvoorbeeld vertellen om prioriteit te geven aan verkeer naar je smart-tv, zodat de stream helder blijft wanneer je Netflix streamt. Het kan de snelheid van internet op uw andere apparaten beïnvloeden, maar dat is de afweging van het gebruik van een dergelijke functie. Je kunt de router ook vertellen om prioriteit te geven aan je computer terwijl je aan het videochatten bent, zodat je er zeker van kunt zijn dat een oproep niet wegv alt wanneer je je moeder inha alt.

Niet alle routers behandelen Quality of Service hetzelfde. Sommige hebben een schakelaar genaamd Wi-Fi Multimedia, of WMM, die prioriteit geeft aan videostreaming boven andere verkeerstypen. Anderen stellen u in staat maximale bandbreedtelimieten in te stellen op specifieke apparaten, wat zorgt voor een veel veelzijdigere bediening.

Conclusie: Hier is het overzicht

Er zijn veel functies waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een wifi-router. Hoewel basisgebruikers wegkomen met het gebruik van een single-band router, raden we voor de meesten een dual-band slimme router aan met op zijn minst een paar beveiligingsfuncties. Dat zorgt er niet alleen voor dat u betere controle over uw thuisnetwerk kunt houden, maar het zal uw netwerk in ieder geval gedeeltelijk toekomstbestendig maken naarmate we een steeds meer verbonden wereld binnengaan.

Uiteindelijk zijn de belangrijkste dingen om te overwegen het aantal banden, of je een mesh-netwerk wilt maken (of niet) en of een slimme router voor jou zinvol is. Zoals met alles, betekenen meer functies een hoger prijskaartje, maar een goede router zou je minstens een paar jaar, zo niet meer, thuisnetwerken moeten helpen.

Een goedkope router die onder de maat presteert, is uiteindelijk niet de moeite waard om te kopen, maar het kan lastig zijn om al deze opties in gedachten te houden bij het kopen van een router. Als je de tijd hebt, raden we je aan wat onderzoek te doen, en als dat nodig is, kun je deze handleiding opnieuw raadplegen om te zien wat de verschillende functies betekenen voor je thuisnetwerk.

Image
Image

Enkele van onze favoriete routers

  • De beste draadloze routers om te kopen
  • De beste gaming-routers om te kopen
  • De beste routers om te kopen voor minder dan $ 50

Trouw aan een specifiek merk? Bekijk deze opties

  • De beste Asus-routers om te kopen
  • De beste Linksys-routers om te kopen
  • De beste Netgear-routers om te kopen

Aanbevolen: