Darkroom is het Adobe Lightroom- alternatief dat u zoekt

Inhoudsopgave:

Darkroom is het Adobe Lightroom- alternatief dat u zoekt
Darkroom is het Adobe Lightroom- alternatief dat u zoekt
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Darkroom 6 voegt door AI gegenereerde maskers toe voor chirurgische bewerkingen.
  • In tegenstelling tot Lightroom werkt het met je bestaande fotobibliotheek.
  • Betaal voor een abonnement of eenmalige aankoop, u beslist.

Image
Image

Adobe's Lightroom is de essentiële go-to-app voor elke fotograaf die een Mac, iPad en iPhone samen gebruikt. Maar Darkroom, nu versie 6, is niet alleen een levensvatbaar alternatief, maar in sommige opzichten is het ook veel beter dan het monster van Adobe.

Darkroom gebruikt dezelfde Foto's-bibliotheek als de ingebouwde Foto's-app op al je Apple-apparaten, wat betekent dat het ook volledig integreert met iCloud-fotobibliotheek, waardoor je bewerkingen tussen alle apparaten worden gesynchroniseerd. Het verwerkt onbewerkte foto's van je mooie camera's, laat je aangepaste filters maken en opslaan, en nu in versie 6 voegt AI-aangedreven maskers toe voor eenvoudige lokale aanpassingen.

"Ken je dat beroemde citaat van Steve Jobs: 'De computer is de fiets van de geest'? Nou, computationele fotografie is die fiets voor fotografen", vertelde Darkroom-CEO Majd Taby aan Lifewire via e-mail. "Voor professionele workflows maakt het verfoeilijke, lange processen, zoals het maskeren van haar, het selecteren van een onderwerp, het vervangen van een achtergrond, enz."

Licht versus donker

Als je een app voor het bewerken en catalogiseren van foto's op professioneel niveau wilt die op desktop en mobiel werkt, ben je vrijwel beperkt tot Adobe's Lightroom. En het is een fantastische app, met een geweldige balans tussen diepte en gebruiksgemak, maar sommige mensen willen gewoon geen maandelijks abonnement betalen om de onbewerkte foto's van hun camera te bewerken, of ze willen niet onderhouden een aparte fotobibliotheek binnen Lightroom.

Image
Image

Darkroom is gratis te gebruiken, met een eenmalige in-app-aankoop of een abonnement van $ 30 per jaar (of $ 5 per maand) om geavanceerde functies te ontgrendelen, en zoals vermeld, gebruikt het je bestaande Foto's bibliotheek, wat wel of niet is wat je wilt.

Maar het belangrijkste onderdeel van elke app voor het bewerken van foto's is de bewerking. Darkroom is meteen vertrouwd omdat het werkt als een pro-versie van de Foto's-app. U vindt alle gebruikelijke kleur-, helderheids- en andere hulpmiddelen, die allemaal werken met zowel onbewerkte als jpeg-afbeeldingen. Maar het echt coole deel zijn de gloednieuwe AI-gegenereerde maskers.

AI, ML, WTF?

Masken is een belangrijk onderdeel van het bewerken van foto's, omdat je hiermee een deel van een afbeelding kunt aanpassen terwijl je de rest onaangeroerd laat. Misschien wilt u uw ogen lichter maken, alleen de huid gladder maken of het contrast op de achtergrond verhogen. De nieuwe maskers van Darkroom kunnen handmatig (een verloop of een vorm) of automatisch worden gemaakt.

Slimme maskers gebruiken de portret- en dieptegegevens van uw iPhone-foto's om gezichten, haar, lucht, tanden, bril en meer te isoleren. Dit maakt het triviaal om portretten chirurgisch te retoucheren, zonder de verveling van het met de hand beschilderen van maskers zoals we dat vroeger moesten doen.

Image
Image

"AI-gestuurde bulkbewerkingen en aanpassingen (vooral in kleur en toon) kunnen een enorme tijdsbesparing zijn", vertelde professionele fotograaf Andreas De Rosi aan Lifewire via e-mail. "Een productfotograaf die voor een klant een consistente stijl moet hebben, zou bijvoorbeeld veel baat hebben bij AI-gestuurde softwareoplossingen."

Maar wat als je de portretmodus van een iPhone niet gebruikt? Is hier tenslotte niet een van de punten om foto's van mooie camera's te bewerken? Daarvoor kun je AI Masks gebruiken, die een 3D-kaart van de scène in je foto genereren. Het is griezelig goed, menselijke onderwerpen uit een achtergrond kiezen of zelfs afstanden binnen het beeld berekenen. Een groep mensen in een stadsbeeld wordt bijvoorbeeld geïsoleerd, maar de grond eronder wordt ook opgepikt en in de verte vervaagd.

Image
Image

"Deze worden gegenereerd door een 'monoculaire diepteschatting'-model, en interessant genoeg was veel van dat onderzoek afkomstig van zelfrijdende auto's, die diepte-informatie moeten begrijpen in een scène die is vastgelegd door een camera, " legt Taby uit. "Deze worden direct gegenereerd wanneer je een foto opent, en het model draait allemaal op het apparaat, gebruikmakend van de neurale kernen op de nieuwste iPhones, iPads en M1-apparaten."

Ondanks dit alles is Darkroom niet rechtstreeks gericht op Lightroom-gebruikers. In plaats daarvan is het gebouwd voor mobiele fotografen of enthousiastelingen die de voorkeur geven aan een meer gerichte tool dan Lightroom of Capture One. Maar naar mijn mening is Darkroom meer dan goed genoeg voor het meeste professionele gebruik, tenzij je echt wild wilt gaan met de bewerking.

Plus, het is gratis om te proberen.

Aanbevolen: