Gezichtsherkenning zoekt online naar jou

Inhoudsopgave:

Gezichtsherkenning zoekt online naar jou
Gezichtsherkenning zoekt online naar jou
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Amerikaanse regering heeft een patent verleend voor gezichtsherkenningstechnologie waarmee software het internet kan doorzoeken.
  • De software van Clearview AI wordt al gebruikt door wetshandhavingsinstanties en heeft geleid tot bezorgdheid over de privacy.
  • Het Witte Huis werkt aan het opstellen van een AI Bill of Rights die het gebruik van gezichtsherkenning zou kunnen beperken.
Image
Image

Je foto is misschien binnenkort veel meer openbaar.

Clearview AI krijgt een federaal patent voor zijn gezichtsherkenningstechnologie. Het bedrijf zegt dat het het eerste patent is dat betrekking heeft op een "zoekmachine voor gezichten" die het internet doorzoekt om overeenkomsten te vinden. Sommige experts heffen rode vlaggen over de software.

"Personen die foto's van zichzelf, hun vrienden en kinderen, enz. delen op sociale-mediaplatforms, realiseren zich vaak niet dat het privacybeleid van die bedrijven hen toestaat om foto's en identiteitsinformatie te delen met bedrijven zoals Clearview en anderen, "vertelde James Hendler, een professor in computerwetenschappen aan het Rensselaer Polytechnic Institute en de voorzitter van de Association for Computing Machinery's Technology Policy Council, aan Lifewire in een e-mailinterview.

"Dus bijvoorbeeld, " vervolgde Hendler. "Iemand die een site als TikTok of Twitter gebruikt om een video te delen waarin hij iets doet, realiseert zich misschien niet dat zowel zijn naam als gezicht worden gedeeld, of wanneer groepsfoto's worden getagd, kunnen ze informatie delen over andere mensen die misschien liever niet te identificeren."

Mensen zoeken

De software van Clearview ha alt openbare afbeeldingen van sociale media om wetshandhavers te helpen bij het matchen van afbeeldingen in overheidsdatabases of bewakingsbeelden. Het US Patent and Trademark Office heeft Clearview woensdag een "kennisgeving van toelating" gestuurd, wat betekent dat het het patent van het bedrijf zal goedkeuren, meldde Politico.

Het patent dekt Clearview's "methoden voor het verstrekken van informatie over een persoon op basis van gezichtsherkenning", inclusief de geautomatiseerde webcrawler die netwerksites en internet doorzoekt en de methoden die het gebruikt om online gevonden gezichtsafbeeldingen te analyseren en te matchen.

Hoewel Clearview eerder door wetshandhavingsinstanties werd bekritiseerd vanwege het gebruik van gezichtsherkenning, zegt het bedrijf in de octrooiaanvraag dat de technologie voor veel doeleinden kan worden gebruikt. Clearview beweert dat "het voor een persoon wenselijk kan zijn om meer te weten over een persoon die hij of zij ontmoet, bijvoorbeeld door zaken, daten of een andere relatie."

Uit een onderzoek van het National Institute of Standards and Technology is gebleken dat AI vrouwen en gekleurde mensen tot 10 tot 100 keer vaker verkeerd identificeert dan blanke mannen."Dit roept bezorgdheid op over het potentieel van discriminatie en vooringenomen vervolging op basis van geslacht en etniciteit", vertelde Daniel Markuson, een digitale privacy-expert bij NordVPN, aan Lifewire in een e-mailinterview.

Privacyspeling

Sommige waarnemers zeggen dat het toenemende gebruik van gezichtsherkenningssoftware zoals die van Clearview de privacy kan aantasten.

"De samenleving veilig houden kost geld, en velen maken zich nog steeds zorgen over hoe bureaus de technologie van Clearview zullen gebruiken", zei Markuson. "In dit geval is de technologie in kwestie nog steeds een werk in uitvoering, en regeringen moeten in de toekomst extreme voorzorgsmaatregelen nemen."

Image
Image

Gezichtsherkenningstechnologie is niet nieuw, zei Stephen Ritter, CTO van identiteitsverificatiebedrijf Mitek, in een e-mailinterview met Lifewire. Facebook heeft onlangs een stap terug gedaan van vergelijkbare herkenningstechnologie die op gezicht gebaseerd zoeken en gezichtstags in foto's gebruikte. Maar het feit dat de software van Clearview automatisch naar gezichten op internet zoekt, baart zorgen, zei hij.

"Alle gezichtsinformatie van een persoon die mogelijk via internet beschikbaar is, kan worden gebruikt om u (correct of onjuist) te verbinden met een andere activiteit", voegde hij eraan toe. "Clearview beweert dat het de wetshandhaving helpt, maar het is bekend dat het bedrijf verkoopt aan andere bedrijven en industrieën die bereid zijn te betalen."

Sommige politici zoeken grenzen aan gezichtsherkenning. Het White House Office of Science and Technology Policy werkt aan de opstelling van een AI Bill of Rights. Volgens het wetsvoorstel moeten bedrijven zoals Clearview aansprakelijk zijn voor eventuele schendingen van persoonlijke rechten, wetten en voorschriften en fouten die worden veroorzaakt door nauwkeurigheidsproblemen van algoritmische vooringenomenheid in hun oplossing.

Er zijn veel dingen die beleidsmakers kunnen doen om de rechten van gebruikers te beschermen, bijvoorbeeld door transparanter te maken wat onder welke voorwaarden mag worden gedeeld en wie moet worden geïnformeerd of toestemming moet geven, zei Hendler.

"Gebruikers die om hun rechten geven, moeten ervoor zorgen dat ze contact opnemen met hun vertegenwoordigers, op alle overheidsniveaus, en vragen stellen over deze zaken," voegde hij eraan toe.

Aanbevolen: